”Genunche” colonizează Educația, (Tu)Dorel încalecă Justiția! Jurnalist: ”Modificările legilor Justiției anunțate de Toader sunt HORROR, mai rele decât OUG13!”

421

Modificarile privind legile justitiei, anuntate miercuri de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, au stranit furtuna pe retelele de socializare. Jurnalisti importanti si magistrati atrag atentia ca Justitia va ajunge din nou sub control politic, pentru a se bloca astfel lupta anticoruptie, informează aktual24.ro.

„PSD-ul vrea sa incalece Justitia cum nici pe vremea lui Nastase n-a indraznit. Un condamnat penal va decide, de facto, cine conduce DNA-ul si va putea trimite Inspectia Judiciara peste magistratii curajosi. Magistratii vor fi incurajati sa dea achitari, fiindca la orice eroare vine ministerul de Finante peste ei. Nu vad nici un efort ca statul sa-si recupereze prejudiciile de la hoti tip Fenechiu si Voiculescu, dar va sta calare peste magistrati, la cea mai mica greseala. Fraier sa fii sa mai condamni pe cineva. E o lovitura data Justitiei mult mai dura decat OG 13″, a scris jurnalistul Mircea Marian pe Facebook.

„Ce ticaloasa este propunerea asta a lui Tudorel Toader, Rodica Stanoiu style: ‘Inspectia judiciara trece la ministerul Justitiei’”, a comentat si jurnalistul (specializat pe justitie) Ionel Stoica.

„Pana la urma, modificarile legilor Justitiei anuntate de ministrul Tudorel Toader sunt horror:

1. Se elimina presedintele din numirea procurorilor sefi. Te intrebi atunci de ce mai alegem presedintele prin vot popular daca ii taiem din atributii.

2. Se introduce raspunderea magistratilor. De exemplu, Rusanu a fost tinut in arest preventiv si apoi achitat definitiv. El va putea cere despagubiri de la stat SI de la magistratii care l-au tinut in arest. Au fost insa situatii numeroase cand inculpati au fost achitati la fond si condamnati la sentinta definitiva. Intrebarea e cine cere sanctionarea judecatorilor care in mod gresit au decis achitarea la fond.

3. Inspectia judiciara trece la MJ ca pe vremea lui Stanoiu.

4. Nu vor mai fi magistrati sub 30 de ani. Ministrul Tudorel Toader care a fost procuror la 22 de ani si a dat seama la 60 de ani ca era imatur la 22 si a decis sa nu mai fie magistrati sub 30 de ani. Termini facultatea de drept si apoi te angajezi jurist la ei la partid. Abia dupa ce te inveti in rele, dupa 30 de ani, poti sa ajungi magistrat.

5. Procurorii sefi – numiti de ei – vor putea infirma deciziile unor procurori si pe fond, nu doar pe legalitate. Adica, daca un procuror da clasare, procurorul sef ii poate intoarce decizia si pe continut, nu doar pe forma”, a comentat si Alex Costache, jurnalist specializat pe justitie la TVR.

Nici magistratii nu sunt deloc incantati de propunerile lui Toader.

„Propunerea MJ, acum cateva minute: Inspectia Judiciara trece la Ministerul Justitiei. Mi se pare cea mai dura propunere. Inspectia Judiciara era la MJ pana in 2005, apoi a fost la CSM pana in 2012, dupa care a devenit institutie independenta. Acum se doreste sa se revina la sistemul dinainte de reforma din 2005. Personal, nu vreau sa fiu un magistrat posibil anchetat de Inspectia Ministrului”, a scris Danilet pe Facebook.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat, miercuri, in cadrul prezentarii pachetului de legi de „reformare” a justitiei, ca Inspectia Judiciara va trece in subordinea Ministerului Justitiei.

„Inspectia judiciara trece la Ministerul Justitiei. In multe tari, Inspectia judiciara este la MJ, respectand independenta pe care o are. Sa nu fie dependenta de CSM”, a declarat Toader. Ministrul Justitiei este numit politic.

Alte modificari majore anuntate de Toader care vor afecta grav lupta anticoruptie:

  • Magistratii vor fi urmariti penal de o directie noua din Parchetul General, separata de DNA si DIICOT. „Apare inca o Directie speciala in Ministerul Public, cu competenta exclusiva de efectuare a urmaririi penale pentru faptele reclamate a fi fost comise de magistrati”, a declarat Tudorel Toader.
  • Presedintele Romaniei este exclus din procedura de numire a procurorilor sefi de la DNA, DIICOT si paricurorului General. Viitorii procurori-sefi vor fi numiti de Sectia de Procurori a CSM, la propunerea ministrului Justitiei. El a motivat modificarea radicala printr-o cerere a Comisiei Europene, prin MCV. Tudorel Toader a mai spus ca presedintele Inaltei Curti va ramane numit de presedintele Romaniei, la propunerea Sectiei de Judecatori a CSM (in locul plenului CSM, ca in prezent).

„Sunt propuneri de fond si nu de forma, pe care le consideram firesti, necesare si normale, de natura sa asigure buna functionare intre cele trei puteri ale statului, de natura a credibiliza actul de justitie”, a declarat Toader la finalul prezentarii.