Primaria Capitalei vrea sa finanteze construirea unei baze sportive, a unui internat si a unui liceu pe teritoriul comunei Snagov, din Judetul Ilfov, potrivit unui proiect de hotarare ce va fi discutat la sedinta Consiliului General de pe data de 19 aprilie.

Proiectul ar urma sa se realizeze in baza unei asocieri cu Consiliul Local Snagov, acesta urmand sa puna la dispozitie terenul, aferent liceului Mihail Kogalniceanu, iar Primaria Capitalei sa finanteze si sa edifice constructiile. Proiectul se va realiza doar daca va primi aprobarea Consiliului General.

Potrivit expunerii de motive semnate de primarul Gabriela Firea, oportunitate incheierii Acordului de Asociere consta in:
– Posibilitatea practicarii activitatilor sportive in conformitate cu nivelul performantelor inregistrate pana in prezent de catre Clubul Sportiv Municipal;
– Posibilitatea de a amenaja o baza sportiva care sa permita dezvoltarea tuturor sectiilor Clubului Sportiv Municipal;
– Posibilitatea de a investi intr-o baza sportiva care sa ofere un nivel sporit de siguranta si confort ce ar permite organizarea cantonamentelor si taberelor sportive, astfel incat sa se asigure climatul necesar cresterii performantei si promovarii spiritului de echipa;
Posibilitatea de a realiza venituri extrabugetare privind exploatarea dotarilor amenajate pe suprafata imobilului respectiv.

”Luand in considerare deficitul de baze sportive si terenuri de sport de pe raza Municipiului Bucuresti care priveaza pe de o parte sportivi care doresc sa se antreneze si sa concureze la un nivel profesionist si pe de alta parte publicul spectator care sa urmareasca diferite competitii sportive de profil, existenta unei posibilitati de a investi intr-o baza sportiva in afara orasului care sa ofere un nivel sporit de siguranta si confort, cum este amplasamentul aferent Liceului Mihail Kogalniceanu din Comuna Snagov, ne determina sa ne manifestam intentia clara si expresa a unei Asocieri in Participatie avand ca obiect „proiectarea, implementarea si finalizarea unei baze sportive si a unui liceu la standardele internationale pe terenul situat in Comuna Snagov, Sat Snagov, Intrarea Narciselor nr.8, judetul Ilfov „. Mentionam ca aceasta Asociere in Participatie presupune ca Primaria Municipiului Bucuresti sa fie responsabila de finantarea proiectarii si executiei bazei sportive si a liceului, iar Primaria Snagov ar furniza terenul aferent investitiei”, se arata in raportul de specialitate al proiectului de hotarare.

Initiativa a starnit insa controverse in randul opozitiei, care spune ca este o premiera ca Primaria Capitalei sa investeasca bani pe teritoriul altei localitati.

”In timp ce in Bucuresti, in numeroase scoli si licee, elevii invata in trei schimburi, iar numarul elevilor per clasa ajunge in majoritatea cazurilor chiar si la 35, fortand astfel prevederile Legii Educatiei, doamna primar general Firea este preocupata de soarta liceului din comuna Snagov. Revenind la motivul invocat oficial, construirea unei baze sportive complexe in afara Bucurestiului, fara a tine cont de costuri si accesibilitate, este o decizie cel putin controversata, cu atat mai mult cu cat nu exista argumente publice oficiale privind alegerea comunei Snagov, in detrimentul altor localitati din apropierea Bucurestiului, care poate si-ar dori o astfel de investitie. Pentru un elev cu domiciliul in Bucuresti, deplasarea la un antrenament pana in comuna Snagov va insemna cel putin 2 ore dus-intors. Acest timp pierdut in blocajele din trafic in fiecare zi de antrenament inseamna mai putina eficienta in cadrul antrenamentelor, durata mai mare de recuperare fizica, reducerea timpului alocat pentru studiu si costuri mai mari de transport, incluzand aici si persoana adulta care este nevoita sa il supravegheze intr-o deplasare atat de lunga. La fel ca in cazul altor „solutii revolutionare” ale Primarului General Firea, si aceasta creeaza mai multe probleme decat rezolva”, scrie Cornel Pieptea, fost viceprimar al Capitalei si presedinte PNL Sector 6 pe pagina de Facebook.

Nici Ciprian Ciucu, consilier general PNL, nu este de acord cu aceasta propunere.

”Primarita se crede deja premier. Se substituie Guvernului si vrea sa faca un liceu si o baza sportiva la Snagov. Pe banii nostri, ai bucurestenilor! De ce la Snagov si nu in alta parte? Pe ce criterii a ales Snagovul? Nu stiu. Probabil pt. ca e primar PSD acolo la Snagov…? E ca si cum CJ Arges ar face un liceu la Breaza, in Prahova. Credeam ca le-am vazut pe toate, dar, recunosc, primarii din Bucuresti si Voluntari continua sa ma surprinda. La noi in oras se invata si in 2-3 schimburi, pica scolile pe elevi si Piarul General face investitii in Snagov. Si nu e ca si cum Snagovul n-ar avea bani, si ar fi vreo zona defavorizata. Nu stiu cum poate justifica un primar faptul ca trimite copiii din propriul oras sa faca sport in alt judet… Astfel de investitii si lucrari publice in tara sunt decise de guvern ca de aia e guvern. Dar nu poti lasa legea sa strice un deal politic prin Ilfov, nu-i asa? Plus ca, ea este (pe bune!) presedinte PSD Ilfov si doar interimar la Bucuresti”, a postat Ciprian Ciucu pe pagina de Facebook.

UPDATE Primaria Bucuresti a respins criticile PNL, acuzand „intoxicarea opiniei publice cu informatii denaturate”.

Potrivit sursei citate, CSM Bucuresti duce lipsa in prezent de o baza de pregatire.

„(…) prin proiectul de hotarare propus spre aprobarea CGMB, se doreste asocierea CGMB cu Consiliul Local Snagov pentru proiectarea, implementarea si finalizarea unei baze sportive si a unui liceu la standarde internationale.

Subliniem faptul ca aceasta asociere se realizeaza conform art. 36, alin. 7, lit. a si art. 45 alin.2 lit.f din legea 215/2001, privind administratia publica locala, lege care prevede si incurajeaza asocierile pentru investitii publice”, afirma Primaria, intr-un comunicat.

Sursa: HotNews