Gheorghe Nichita: Regionalizarea nu trebuie sa tina cont de orgolii de partid sau orgolii personale!

625

1gheorghe nichitaPrimarul Iasiului, Gheorghe Nichita a declarat ca regionalizarea trebuie sa tina cont in mod fundamental de functionarea economica, nu de traditii si orgolii de partid, potrivit mediafax.ro.

Gheorghe Nichita a afirmat totodata ca regiunea trebuie sa aiba o dimensiune care sa asigure o cat mai mare crestere a nivelului de trai, respectiv, cresterea coeziunii economice. El a subliniat in acest sens ca ‘anumite institutii sunt distribuite in diferite orase importante ale regiunii’ in incercarea de a se crea poli de crestere in fiecare regiune.

Social-democratul a dat asigurari ca in cazul regionalizarii nu vor fi zone defavorizate.

‘Sa nu credeti ca daca se va face regionalizarea vor fi orase sau zone defavorizate in cadrul regiunii. Iasiul are axa sa de dezvoltare cu fonduri europene, Suceava o are, Bacaul o are, celelalte orase o au, judetele o au. Important este sa abordam mai departe proiectele strategice foarte mari. Scopul este sa cream o retea la nivel regional si nu sa alimentam orgoliul si simtul apartenentei. Repet, respectam diversitatea dar sprijinim unitatea. Asta este ideea mea despre regiune. Nu am niciun conflict cu nimeni. O sa-mi spun punctul de vedere tot timpul, pentru ca este argumentat si documentat cu exemple din practica europeana’, a spus Gheorghe Nichita.

El a anuntat ca va sustine intotdeauna ca desi exista lideri locali care vor ca Romania sa aiba regiuni mai mici, ‘regionalizarea nu trebuie facuta pentru a satisface orgolii de partid sau orgolii personale’.

‘Eu plec de la o buna practica, Agentia de Dezvoltare de Nord Est, care a functionat si functioneaza foarte bine. Eu nu sunt adeptul ideii ca regiunile trebuie sa fie foarte mici. Trebuie sa tinem cont de mai multe criterii, dar si de potentialul economic. Fiecare judet are potentialul sau. Daca toate astea sunt puse la un loc putem crea un real potential regional. Sunt foarte multe criterii pe care daca le analizam ajungem la dimensiuni consistente. Eu sustin ca Moldova reprezinta un potential economic sustenabil pe viitor. Daca incepem sa o ciopartim e posibil sa nu mai avem acest potential’, a mai spus in finalul conferintei Gheorghe Nichita.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos