Giuliani da cartile pe fata despre celebra scrisoare! „Nu am discutat despre scrisoare cu Trump. Nu are nimic de-a face cu guvernul Statelor Unite! Am vorbit cu cel putin un oficial roman!”

232

Rudolph Giuliani, avocatul personal al lui Donald Trump, a spus miercuri, potrivit The New York Times, ca scrisoarea sa adresata presedintelui Romaniei nu are legatura cu guvernul american. Pe de alta parte, Giuliani spune ca a fost contactat de Departamentul de Stat in legatura cu aceasta scrisoare si ca a discutat cu cel putin un oficial roman, fara a-l nominaliza, relateaza Washington Post. El a mai afirmat ca poate ar fi trebuit sa mentioneze in document ca nu reprezinta pozitia presedintelui Donad Trump.

The New York Times scrie ca Giuliani a intrat in mod neasteptat in dezbaterea din Romania prin trimiterea unei scrisori presedintelui Klaus Iohannis in care critica eforturile anticoruptie ale tarii.

„Nu are nimic de-a face cu guvernul Statelor Unite”, a spus Giuliani, referindu-se la scrisoarea in cauza, relateaza publicatia americana.

„Consiliez pe probleme de securitate, aplicare a legii si terorism in multe state”, a adaugat el, mentionand practicile private derulate de toti avocatii personali ai presedintelui.

Rudolph Giuliani a aratat ca, in ciuda faptului ca il reprezinta pe Donald Trump, el este „totusi un avocat si consultant independent”. El a explicat ca munca sa legata de Romania s-a derulat prin compania proprie de securitate, Giuliani Security & Safety, care a fost angajata de Freeh Group International Solutions, o companie condusa de Louis J. Freeh, un fost director al FBI.

Solicitata miercuri sa comenteze, Freeh Group nu a raspuns imediat cererii, noteaza The New York Times, care adauga ca firma fostului director al FBI este cunoscuta ca reprezentandu-l pe omul de afaceri roman Gabriel Popoviciu, condamnat in august 2017 la sapte ani de inchisoare.

The Washington Post: Giuliani a fost contactat de Departamentul de Stat. A discutat cu cel putin un oficial roman

Rudolph Giuliani a fost sunat saptamana aceasta de oficiali ai Departamentului de Stat in legatura cu scrisoarea, acestia dorind sa stie daca este reala, raspunsul sau fiind: „Absolut”.

Giuliani a precizat ca nu este implicat in actiuni vizand si alte state in afara de Romania si ca nu a discutat acest subiect cu Trump sau cu alt oficial al administratiei.

„Sunt persoana particulara”, a replicat el cand a fost intrebat de ce a adoptat o pozitie contrara celei a Guvernului SUA.

„Poate ar fi trebuit sa mentionez in scrisoare ca nu il reprezint pe presedinte”, a spus el, dar ca a presupus ca autoritatile romane stiu acest lucru. Rudolph Giuliani a mai precizat ca a discutat cu cel putin un oficial roman in contextul demersului sau, fara insa a face nominalizari.

Anterior, Rudolph Giuliani, avocatul personal al lui Donald Trump, a declarat pentru politico.eu ca scrisoarea adresata presedintelui roman Klaus Iohannis a avut la baza un raport intocmit de fostul director al FBI, Louis Freeh, care conduce o companie de consultanta ce are relatii de afaceri si cu el.

Scrisoarea ‘s-a bazat pe un raport pe care l-am examinat’, intocmit de Louis Freeh, care conduce compania de consultanta globala Freeh Group International Solutions, a explicat Giuliani, conform articolului publicat miercuri de politico.eu. ‘Ei imi platesc onorariu’, a mai precizat avocatul lui Trump. insa el nu a spus cati bani primeste de la respectiva companie si nici daca aceasta i-a cerut sa actioneze pentru un client anume al ei.

intr-un articol publicat de revista Forbes, Louis Freeh a enuntat un plan cu cinci masuri menite ‘sa restabileasca statul de drept in Romania in contextul temerilor tot mai mari despre cum campania anticoruptie erodeaza libertatea si restrange libertatea de expresie’.

Publicatia politico.eu noteaza ca, in scrisoarea adresata presedintelui Klaus Iohannis, Giuliani a criticat ‘excesele’ DNA, spre deosebire de Departamentul de Stat, care a sprijinit eforturile acestei institutii, Giuliani facand referire la ‘intimidarea judecatorilor, a avocatilor apararii si martorilor; interceptari telefonice neconstitutionale, marturii fortate; si procese judiciare incorecte’.

Aceeasi publicatie mentioneaza ca Departamentul american de Stat si-a exprimat preocuparea in legatura cu recentele tensiuni politice din Romania legate de incercarile de a atenua practicile anticoruptie, inclusiv prin destituirea Laurei Codruta Kovesi.

‘Pana recent, Romania a demonstrat progrese considerabile in combaterea coruptiei si construirea unui adevarat stat de drept. incurajam romanii sa continue pe aceasta cale’, a declarat un purtator de cuvant al Departamentului american de Stat, intrebat despre aceasta scrisoare de un ziarist al publicatiei The Guardian. Casa Alba nu a raspuns solicitarii de a comenta pe aceasta tema, scrie The Guardian miercuri.

Surse: News.ro, Agerpres