Gorbaciov DARAMA punct cu punct PROPAGANDA raspandita de Putin!

608

Vladimir Putin este un critic aspru al Alianței Nord-Atlantice. Liderul rus spune că NATO a profitat de slăbiciunea Rusiei după destrămarea Uniunii Sovietice pentru a avansa către Est, în ciuda unei promisiuni făcute Moscovei că nu se va extinde. Acest argument folosit des de Vladimir Putin a fost demontat de fostul președinte Mihail Gorbaciov, care a spus că NATO nu și-a luat niciodată un astfel de angajament față de Moscova, relatează www.brookings.edu.

Promisiunea despre care vorbește Vladimir Putin ar fi fost făcută de NATO Rusiei în 1990, când se negociau ultimele aspecte ale reunificării Germaniei.

În 1990, secretarul de stat american James Baker a mers la Moscova unde a propus la problema reunificării Germaniei să fie negociată în formula „doi plus patru”, adică cele două Germanii, RDG și RFG, Statele Unite, Uniunea Sovietică, Marea Britanie și Franța.

În acest context, în 1990, germanii, americanii, britanicii și francezii s-au angajat să nu trimită trupe NATO străine pe teritoriul fostei Republici Democrate Germană.

Această înțelegere că NATO nu se va extinde în RDG a fost stipulată în Articolul 5 al Tratatului Reglementărilor Finale cu privire la Germania, care a fost semnat pe 12 septembrie 1990 de miniștri de externe din cele două Germanii, SUA, Uniunea Sovietică, Marea Britanie și Franța. Acest tratat consfințea reunificarea pe cale pașnică a Germaniei. 

Mai mulți analiști politici au demonstrat, după ce au consultat documentele încheiate la acel moment, că NATO nu a promis niciodată că nu se va extinde către Est, ci a fost vorba despre un angajament punctual cu privire la RDG luat într-un anumit context. De altfel, Uniunea Sovietică nu a ridicat niciodată problema extinderii NATO în afara cazului despre care se discuta.

Acuzațiile lui Vladimir Putin

Vladimir Putin a adus în discuție această presupusă „promisiune” a Occidentului față de Rusia inclusiv pentru a justifica anexarea Crimeei.

„Liderii din Vest ne-au mințit de multe ori, au luat decizii pe la spatele noastri, ne-au pus în fața faptului împlinit. Acest lucru s-a întâmplat în cazul extinderii NATO către est și a adus infrastructură militară la granițele noastre”, a spus liderul rus în martie 2014. 

Deși Alianța Nord-Atlantică nu a arătat vreo intenție de a începe procesul de aderare pentru Ucraina, Putin s-a arătat îngrozit de perspectiva ca forțe NATO să intre în Crimeea.

„Dacă Rusia nu ar fi acționat, atunci navele NATO ar fi ajuns în Sevastopol și ar fi reprezentat o amenințare reală pentru sudul țării”, a susținut Vladimir Putin.

Mihail Gorbaciov îl contrazice pe actualul președinte rus

Mihail Gorbaciov a fost întrebat într-un interviu de ce nu a insistat ca promisiunea că NATO nu se va extinde în Est să fie stipulată într-un document legal. Răspunsul fostului lider sovietic a fost că nici nu a fost vreodată o astfel de promisiune și că nici măcar nu s-a pus această problemă.

„Subiectul lărgirii NATO nu a fost discutat deloc și nici nu a fost adus în discuție în acei ani. O chestiune care s-a discutat a fost asigurarea că NATO nu va trimite forțe suplimentare în RDG după reunificare.  Declarația lui Baker a fost făcută în acest context. Tot ce s-a putut face pentru a întări acest angajament politic s-a făcut. Angajamentul a fost îndeplinit. Înțelegerea cu Germania a fost că nu se vor crea noi structuri militare în partea de est a țării, că nu vor fi staționate noi trupe militare acolo, și că nicio armă de distrugere în masă nu va fi plasată acolo. Toate aceste obligații au fost respectate”, a spus fostul lider rus.

Mihail Gorbaciov a criticat și el lărgirea NATO și a spus că este totuși o încălcare a spiritului asigurărilor care au fost date Moscovei în 1990, dar a subliniat ferm că nu a fost nicio promisiune din partea NATO cu privire la lărgirea Alianței Nord-Atlantice.

La câțiva ani după reunificarea Germaniei, în 1997, NATO a precizat că în vederea menținerii climatului actual de siguranță nu va staționa permanent forțe armate pe teritoriul noilor state membre NATO. Până la anexarea Crimeei de către Rusia, NATO s-a ținut de cuvânt. De la anexarea Peninsulei, NATO și-a extins prezența militară în regiunea Baltică și în Europa Centrală.

Vladimir Putin se folosește de acest argument fals pentru a lăsa impresia că devine tot mai izolată nu din cauza acțiunilor sale ci din cauza intrigilor Occidentului, notează www.brookings.edu.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos