Grindeanu, premierul care a vrut sa legalizeze CORUPTIA, il cearta pe Ciolos pentru o hotarare ”ilegala”!

472

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, joi seara, ca Executivul va abroga hotararea de guvern privitoare la achizitia de corvete, intrucat nu ar fi fost data in mod legal.

„Vom abroga hotararea de guvern data in decembrie pentru ca n-a fost data in mod legal. Trebuia sa existe inainte un memorandum care sa fie aprobat in Parlament. Orice investitie in acest domeniu mai mare de 100 de milioane de euro trebuie aprobata de catre Parlament, deci pasii sunt cat se poate de clari. Se abroga, se merge cu memorandum in Parlament. Parlamentul aproba sau nu, dupa care se vine in Guvern cu o hotarare de guvern de acest tip. Nu s-au respectat acei pasi, tocmai de aceea trebuie sa abrogam aceasta hotarare de guvern”, a afirmat Grindeanu, la Antena 3, citat de aktual24.ro.

Fostul premier Dacian Ciolos si fostul ministru al Apararii, Mihnea Motoc sustineau, pe 23 februarie, ca hotararea de guvern privitoare la corvete nu reprezinta un contract semnat sau aprobat, ci stabileste doar procedura de achizitie, iar abrogarea HG nu poate avea ca temei nerespectarea conditiilor legale de adoptare.

Presedintele PSD si al Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, a declarat, pe 22 februarie, ca hotararea de guvern care stabileste procedura de achizitie a corvetelor pentru Armata Romana este „ilegala” si trebuie abrogata.

„Acolo este o problema serioasa. (…) In situatia respectiva acea hotarare de guvern nu putea fi adoptata fara sa existe aprobarea Parlamentului. Ceea ce cred eu ca va face Guvernul — si trebuie sa faca — sa abroge acea hotarare de guvern si sa reia procedura legala care inseamna eventual memorandum in Guvern, solicitarea de la Parlament pentru aprobare dupa care sa purceada la hotararea de guvern care sa aiba un rezultat sau altul”, a afirmat Dragnea, la Antena 3.

El a precizat ca in achizitia acestei tehnici trebuie avute in vedere pretul, utilitatea, „dimensiunea offset-ului”, dar si „pozitionarea strategica cu partenerii din NATO”.

„Aici vorbim de un profund interes national, major. La orice achizitie se ajunge trebuie sa se ajunga pe cale legala. Deci acea hotarare de guvern trebuie sa fie abrogata. Asta e prima conditie. A doua conditie — trebuie sa vedem care e cea mai folositoare varianta pentru statul roman din toate punctele de vedere. Din punct de vedere al pretului, din punct de vedere al dimensiunii offset-ului in Romania, din punct de vedere al utilitatii tehnicii militare respective si din punct de vedere al pozitionarii noastre strategice cu partenerii din NATO. Toate aceste elemente trebuie luate in calcul pentru ca asa face orice tara din lume”, a adaugat liderul PSD.

Dragnea a amintit ca au fost alocati pentru Aparare peste 2% din PIB.

„Asta nu inseamna ca banii astia vor fi aruncati pur si simplu. In primul rand noi trebuie sa dezvoltam sistemul de aparare romanesc, dar in acelasi timp trebuie sa dezvoltam intr-un mod inteligent relatiile cu partenerii nostri strategici”, a mai mentionat presedintele PSD.

Guvernul Ciolos a adoptat, pe 29 noiembrie 2015, hotararea privind aprobarea circumstantelor si a procedurii specifice aferente programului strategic de inzestrare ”Corveta multifunctionala”.

„Prin actul normativ adoptat, Cabinetul a aprobat circumstantele si procedura specifica aferenta programului strategic de inzestrare ‘Corveta multifunctionala’ in vederea furnizarii de catre Damen Shipyards Group, prin Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, a patru corvete din clasa SIGMA — proiect 10514, construite si dotate in Santierul Naval Damen Galati S.A., precum si a suportului logistic initial. Valoarea estimata a programului, pe intreaga perioada de sapte ani, este de 1,6 miliarde euro (cu TVA), suma in care sunt cuprinse si achizitia munitiilor si suportul logistic initial, care include si instruirea echipajelor”, anunta Guvernul Ciolos, intr-un comunica transmis AGERPRES.

Potrivit acestuia, in Studiul de concept pentru produsul ”Corveta multifunctionala”, elaborat in cadrul Ministerului Apararii Nationale, au fost analizate 13 proiecte de corvete, din care patru proiecte pot satisface cerintele Fortelor Navale Romane.

Constructia si dotarea navelor se vor realiza in Romania, la Santierul Naval Damen Galati S.A, parte a Damen Shipyards Group-Olanda, care va colabora cu operatori economici din industria nationala de aparare, „atat in activitatea de realizare propriu-zisa a corvetelor, cat si in proiecte de modernizare a altor nave din dotarea Fortelor Navale Romane, respectiv a celorlalte obligatii de actiuni compensatorii (offset) ce revin companiei olandeze”.

„Conform procedurii specifice avute in vedere, activitatile compensatorii aferente contractului se vor desfasura prioritar in urmatoarele domenii: activitatea de modernizare a altor capabilitati ale fortelor navale romane, realizarea facilitatilor de instruire, constituirea centrului de mentenanta si a facilitatilor de depozitare a munitiilor in Romania. Initierea programului strategic de inzestrare ‘Corveta multifunctionala’ si realizarea navelor in Romania ar reprezenta o oportunitate importanta de dezvoltare, atat pe orizontala, in industria de profil nationala, cat si in spectrul mai larg, al altor companii romanesti”, se arata in comunicatul mentionat..

Proiectul de act normativ a parcurs procedura de transparenta decizionala in premiera in materie de achizitii, mai adauga comunicatul citat.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos