Grindeanu vrea sa puna capat tiraniei si lipsei de respect pentru lege de care da dovada seful PSD: ”Poate vrea sa intrebe Dragnea daca in Brazilia votul secret e la vedere!”

279

Sorin Grindeanu a publicat pe pagina sa de Facebook un nou atac la adresa liderului PSD Liviu Dragnea, în care îl acuză pe acesta că nu a păstrat secretul votului la moțiunea de cenzură, scrie digi24.ro.

Fostul premier și-a însoțit mesajul și de două imagini din timpul votului, în care Dragnea supraveghea cu mare atenție modul în care votau parlamentarii, pentru a se asigura că nu există trădări în rândul membrilor PSD.

„Văd că Liviu Dragnea crede că trebuie să fii constituționalist ca să știi că votul la moțiunea de cenzură e secret, cu bile! Ei bine, nu! Trebuie doar să ai un minim respect pentru lege! Ca președinte de partid, preocuparea lui Liviu Dragnea nu ar trebui să fie statul pe scări la moțiunile împotriva propriului guvern pentru a verifica votul parlamentarilor. Să îți ameninți propriii parlamentari, să faci filtre la vot, să-i obligi să arate votul care, din punct de vedere constituțional, este secret – toate acestea sunt lucruri inadmisibile. De aceea am sesizat CCR. Pentru ca așa ceva să nu se mai întâmple. Poate vrea Liviu Dragnea să întrebe dacă în Brazilia votul e la vedere”, a scris Grindeanu.

Fostul premier a trimis către Curtea Constituțională o sesizare cu privire la votul la vedere care a fost dat în Parlament la moțiunea de cenzură care a dus la căderea Cabinetului său.

Fostul prim-ministru PSD invocă, drept argumente în favoarea sesizării, art. 113 din Constituția României și articole din Regulamentul activităților comune alee Camerei deputaților și Senatului, care stabilesc că votul este secret, exprimat cu bile.

„Având în vedere rolul Curții Constituționale de garant al supremației Constituției, precum și de unică autoritate de jurisdicție constituțională în România, fără a solicita anularea adoptării moțiunii de cenzură din data de 21 iunie 2017, vă adresez rugămintea de a examina condițiile votării de către senatori și deputați a acestei moțiuni și de a impune Parlamentului respectarea, pe viitor, a dispozițiilor constituționale și legale privitoare la asigurarea caracterului secret al votului exprimat de parlamentari”, își încheie fostul prim-ministru PSD scrisoarea adresată președintelui CCR, Valer Dorneanu.

Sorin Grindeanu s-a arătat nemulțumit de modul în care au fost obligați să voteze parlamentarii PSD și ALDE, cu bilele la vedere, și în conferința de bilanț susținută miercuri la Palatul Victoria.

„Ce s-a întâmplat la moţiunea de cenzură, acel spectacol cu rânduri de filtre şi cu arătatul votului, nu ar trebui să se mai întâmple în Parlamentul României. Este o chestiune care ţine şi de lege şi de demnitate şi de onoare. I-am rugat pe cei de la Secretariatul General, poate găsesc o soluţie până mâine, de a face o solicitare la Curtea Constituţională, în numele Guvernului, prin care să găsim o modalitate de a proteja dreptul parlamentarilor de a-şi exprima votul fără nicio constrângere. Votul trebuie să fie secret”, a declarat premierul interimar.