Gusa: ”Romania nu are nevoie de Israel azi, Dragnea are insa nevoie disperata de Israel, pentru ca acolo sunt toti consilierii lui!”

404

Israelul are nevoie de Romania, iar gestul diplomatic al tarii noastre legat de mutarea capitalei la Ierusalim este un gest care in politica normala se plateste greu. Prin urmare, faptul ca acest gest si aceasta relatie cu Israelul au fost asumate de oameni precum Liviu Dragnea, in termeni atat de amatoricesti, este un mare neajuns, considera consultantul politic Cozmin Gusa.

Liviu Dragnea, dar si alti smecheri, si-au asumat gestionarea relatiei cu Israelul, iar acesta este un mare neajuns pentru Romania. Datorita faptului ca decizia finala nu a fost luata, mai e loc de negocieri. Dar ne priveste lumea ca pe niste trogloditi care nu stiu cu ce se mananca politica externa, crede consultantul politic Cozmin Gusa, care a vorbit pe acesta tema duminica seara la Realitatea TV.

”Israelul e genul de tara care a ghicit ca are nevoie de Romania pentru a avea o voce mai apasata in interiorul conflictului din Orientul Miujlociu. Romania, in calitate de dubla frontiera a NATO si UE. Israelul nu are nevoie de Dragnea si asta s-a vazut. Daca Netanyahu sau Israelul aveau nevoie de Dragnea, eu va spun ca in toate ziarele din Israel era plin de aceasta intalnire. Dar nu a existat nicio stire. S-a vazut un joc foarte interesat din partea Israelului de a bifa aceasta intalnire pentru a putea sa o invoce la urmatoarele intalniri de influenta, care se refera la situatia din Orientul Mijlociu, din Siria si pana la conflictul cu Iranul, avand in vedere statutul nostru in NATO si UE”, spune Gusa.

”Romania nu are nevoie de Israel azi, dar asta e problema noastra ca nu am fost capabili sa ii atragem cu capital. Pe de alta parte, Dragnea are insa nevoie de Israel pentru ca acolo sunt consilierii lui. A avut nevoie de asta pentru ca e total izolat din punct de vedere extern. Iar felul in care el este mediatizat in toata presa externa, acolo el nu prea poate sa fie primit la masa. Cum ar fi insemnat pentru presa din Israel o intalnire supermediatizata, in conditiile in care Netanyahu se fereste ca dracu de tamaie de toate acuzatiile de coruptie. Daca te intalnesti cu un tip atat de corupt ca Dragnea, care este stampilat nu doar in Romania, ci in toata presa internationala, el nu ar fi scapat de un oprobriu public”, considera consultantul politic.

Cozmin Gusa crede ca trecutul nostru privind relatia pozitiva cu statele arabe si relatia si mai consolidata cu Israelul nu se va prescrie in ciuda cifrelor comerciale mai slabe actuale.

”In ceea ce priveste Israelul, faptul ca si-a arogat Dragnea sa se ocupe de aceasta relatie, e un mare neajuns. Noi avem in Israel o cota extraordinara. M-am intalnit cu atatia evrei iubitori de Romania in aceste patru zile in care am stat acolo. Toata lumea venea, ne felicita, oameni care stiau cateva cuvinte in limba romana la mesele oficiale voiau sa mi le spuna. Faptul ca deocamdata administreaza relatia cu Israelul niste smecheri, si poate si din partea Israelului sunt tot niste smecheri, asta nu va face sa revenim in formula foarte buna pe care am avut-o pana acum cativa ani. Cand spun niste smecheri ma refer inclusiv la niste ofiteri SIE sau fosti directori SIE, care au administrat relatia in interes personal. Relatia cu Israelul si axa Tel Aviv-Bucuresti e una consolidata, bazata pe trecut consistent si pe fapte, si poate sa aiba un viitor. Dar nu asa cum vor acesti smecheri de la Dragnea la Mihai Razvan Ungureanu sau altii din Israel care se prezinta ca fiind medici personali de-ai lui Bibi Netanyahu si ar trebui sa ii luam in seama ca diplomati”, spune consultantul politic.

Referitor la ce ar putea sa castige Romania de pe urma unui gest diplomatic atat de important precum cel al deschiderii discutiei despre mutarea ambasadei, Cozmin Gusa observa iarasi lipsa de pricepere de la Bucuresti.

”Israelul este uimit ca o negociere nu este incercata din partea Romaniei. Israelul are nevoie azi de Romania si nu invers. A te da pe nimic e total amatoristic si nici oamenii aia nu inteleg de ce se intampla asa ceva. Atitudinea lui Dragnea e similara cu ce facea Basescu pe la inceputul mandatului la un sprit cu referire la Licuriciul Mare. Gestul diplomatic al Romaniei legat de mutarea capitalei e un gest care in politica normala se plateste greu si se plateste cu ce orice tara poate sa plateasca. Unii cu sprijin in organizatiile internationale, altii cu investitii directe, apropo de Israel si spitale. Pentru ca te oferi intr-un joc de risc geo-militar. De accea spun: mai mare rusinea. Topismele astea sunt total desconsiderate. Nimeni nu discuta despre faptul ca asta s-a intamplat. Noi am fost desconsiderati. Datorita faptului ca decizia finala nu a fost luata, mai e loc de negocieri. Dar ne priveste lumea ca pe niste trogloditi care nu stiu cu ce se mananca politica externa”, observa Gusa.

Consultantul asigura ca in politica mare, toate statele se gandesc intai la avantajele economice sau de orice fel.

”Sa ne inchipuim ca turneul lui Trump din Orientul Mijlociu de anul trecut nu s-a lasat cu niste contracte in valoare de multe sute de miliarde? Ba da. In afara de faptul ca se fac niste gesturi diplomatice, in spatele acestor gesturi, fiecare da ceea ce poate sa dea – deschidere de pietse, protectie militara sau bani sau altfel de parteneriate. Orice gest de asemenea magnitudine trebuie sa il platesti. O sa vedem acum cand se va defecta circuitul economic mondiual, pentru ca asta vrea acum Trump. Ceilalti s-au prins. Sa nu crdeti ca s-a discutat despre Siria in intalnirea Macron-Trump sau Merkel-Trump. Nu, s-a discutat despre piete financiare si beneficii economice ale companiilor americane, franceze sau germane. Cei care s-au prins ca se defecteaza jocul au facut rapid acesti pasi. Si Rusia, pe masura ce liciteaza Trump in Orientul Mijlociu, liciteaza si Rusia si primeste ceea ce nu are. Sa mergem noi Tanda cu Manda, escortati de simpaticul Melescanu care stie engleza bine in Israel sa facem gestul asta este cam cea mai mare rusine pe care am patit-o”, concluzioneaza consultantul politic.

Sursa: stiripesurse.ro