Guvernul a adoptat noi reguli privind campania electorală

304

Astăzi, 17:07
Comentează add

de Paul Poteraşi

Prin ordonanţa de urgenţă aprobată marţi, executivul interzice oferirea către alegători de alimente, băuturi alcoolice sau nealcoolice şi a bunurilor mai scumpe de 10 lei.

paul-poterasi

. Candidaţii nu vor mai putea să ofere alegătorilor produse alimentare. Foto: Arhivă Agerpres.

Tentativa, promisiunea şi darea de bani, pentru a-i determina pe alegători să voteze într-un anume fel, se vor pedepsi cu închisoarea de la şase luni la cinci ani, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă, adoptate marţi în şedinţa de guvern.

„Am iniţiat un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care modificăm articolul 55 din Legea 35, care se referă la sancţiunile care privesc, în ghilimele spus, mita electorală.

„Articolul 55, la alineatul 1, prevede că tentativa şi promisiunea şi darea de bani şi de obiecte de folosinţă în scopul determinării alegătorilor pentru a vota într-un fel sau altul se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la cinci ani”, a afirmat ministrul de interne, Mircea Duşa, la finalul şedinţei.

El a precizat că legea, în redactarea anterioară, menţiona că fac excepţie de la prevederea menţionată „obiectele cu caracter simbolic”, care, nefiind definite, „lăsau loc de interpretare”.

Potrivit OUG, fac excepţie de la prevederile alineatului 1 materiale şi obiecte de propagandă electorală precum afişe, pliante, cărţi poştale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, chibrituri, insigne, ecusoane, DVD-uri, fanioane, steaguri, pungi, tricouri, şepci, eşarfe, fulare, veste, fesuri, mănuşi, pelerine, jachete, dar acestea trebuie să fie inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunii politice sau ale candidaţilor care participă la alegeri.

Fără alimente sau băuturi

De asemenea, candidaţii vor putea oferi obiecte de propagandă electorală, inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunilor politice sau ale candidaţilor, a căror valoare nu depăşeşte 10 lei fără TVA, pentru fiecare articol, fără ca aceste bunuri să poată fi cele alimentare, bunuri alcoolice sau nealcoolice ori produse din tutun.

Premierul Victor Ponta declarase anterior la începutul reuniunii de marţi că ordonanţa de urgenţă care reglementează modul de desfăşurare a campaniei electorale şi lista obiectelor pe care candidaţii la scrutinul parlamentar le pot oferi alegătorilor se află pe agenda şedinţei de guvern, la începutul reuniunii de marţi.

„În primul rând, spunem foarte clar în lege că nu pot fi oferite alimente, băuturi şi bunuri cu valoare semnificativă, că pot fi date în campania electorală numai acele obiecte inscripţionate „candidat”, partidul pe care îl reprezintă şi incluse într-o listă fixă – brichete, pixuri, căciuliţe -, dar inscripţionate şi, de asemenea, pentru a nu mai apărea şi alte abuzuri – avem şi cealaltă excepţie clar reglementată -, dacă există alte obiecte decât cele din lista fixă – pentru că imaginaţia celor care fac campanie electorală este greu să o includem într-o listă fixă – acele obiecte nu pot depăşi suma de zece lei.

„Este important să avem o reglementare clară. Pe de o parte, pentru a împiedica cumpărarea de voturi, folosirea unor sume exagerate în campanie şi, pe de altă parte, pentru a împiedica abuzurile din partea organelor de urmărire penală”, a spus Victor Ponta.

Premierul a afirmat că scopul rezoluţiei este acela de a arăta foarte clar competitorilor limita în care pot să-şi organizeze campania electorală.

Taguri:
alegeri, OUG, mită, Mircea Duşa, Victor Ponta

Citește mai multe articole
de Paul Poteraşi

Articole cu teme similare:

  • Programul de guvernare al Alianţei România Dreaptă
  • Procedura de depunere a listelor electorale s-a încheiat
ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos