Guvernul Dragnea-Dancila a ajuns la fundul sacului si introduce taxa pe lacomie! Cresterea punctului de pensie se amana!

161

Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a anuntat ca bancile vor fi taxate diferentiat, in functie de ROBOR. Cu cat acest indice este mai mare, cu atat mai mari vor fi taxele. Teodorovici a facut si precizari despre fondul de investitii de 10 miliarde de euro si despre scaderea taxelor in domeniul constructiilor. De asemenea, a anuntat o crestere a punctului de pensie.

Acestea sunt cateva dintre masurile din domeniul fiscal bugetar prevazute pentru 2019. Anuntul privind taxa pe banci vine la doua zile dupa ce presedintele PSD, Liviu Dragnea, a lansat un atac la adresa bancilor.

„Sistemul bancar nu sprijina economia, este cu mult sub media europeana si avem cele mai mari diferente intre dobanzile la credite si cele la depozite. Diferenta este de 7%, in Romania, in conditiile in care in UE este aceasta diferenta de 2,1%. si acolo sistemul bancar sprijina economia, la noi nu. in schimb te intrebi: ‘Domnule, pe ce fac profit daca nu sprijina economia?’ Pe jocul cu ROBOR-ul, pe care il stabilesc intre dumnealor”, a spus Dragnea duminica.

Ministrul Teodorovici a spus astazi ca este vorba despre o masura „care sa protejeze romanul”.

„stim ca profitul este printre cele mai mari la nivel european, stim nivelul creditelor neperformate, care se vand la firme din grup. Aud ca bancile sunt parteneri loiali in economie. Eu stiu ca ambii parteneri trebuie sa castige”, a spus ministrul.

„stim foarte bine diferenta dintre dobanda la depozite si la credite, reprezinta pentru banci un profit. Putem si noi, ca Guvern, sa aplicam niste masuri”, a continuat el.

Astfel, taxa este 0 daca nivelul mediu al ROBOR la 3 si 6 luni ramane la 1,5% sau mai mic. Taxa va fi 0,2%, daca media nivelului ROBOR la 3 si 6 luni este cuprinsa intre 1,5 si 2% si creste la 0,4%, daca media ROBOR este intre 2 – 2,5%, inclusiv.

Taxa creste la 0,6% daca media ROBOR este intre 2,5 – 3% si la 0,9%, daca Robor este intre 3 – 3,5%. Daca media trimestriala ROBOR depaseste cu peste 2 puncte procentuale pragul de referinta, taxa de 0,9 % creste progresiv cu cate 0,3 puncte procentuale la fiecare depasire de 0,5 puncte procentual.

„In functie de lacomia bancilor, vom vedea impactul acestei masuri”, a mai spus ministrul.

Guvernul a anuntat, marti, unele masuri fiscal-bugetare si in domeniul investitiilor publice pentru anul 2019, una dintre acesta fiind scutirea firmelor de constructii de la plata contributiilor sociale in urmatorii 10 ani, in perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2028.

Guvernul a anuntat, marti, ca va introduce, de la 1 ianuarie 2019, o ”taxa pe lacomie” pe activele bancilor, acestea urmand sa fie taxate diferentiat, in functie de nivelul Robor la 3 si la 6 luni si spera sa obtina suplimentar 3,6 miliarde de lei anul viitor.

Potrivit unui document guvernamental, printre masuri se afla:

1. in sectorul constructiilor: Scutirea de la plata contributiilor sociale ale angajatorului pentru perioada 1 ianuarie 2019 – 21 decembrie 2028, precum si reducerea contributiilor sociale ale salariatilor cu 3,75%

2. Punctul de pensie va creste la 1.265 de lei de la 1 septembrie 2019.

3. Indemnizatia sociala pentru pensionari va creste la 704 lei de la 1 septembrie 2019

4. in document apare si „TAXA PE LaCOMIE” care va fi aplicata bancilor. Guvernul estimeaza ca prin aceasta taxa vor intra in bugetul de stat 3,6 miliarde de lei pe an.

Astfel, taxa este 0 daca nivelul mediu al Robor la 3 si 6 luni ramane la 1,5% sau mai mic. Taxa va fi 0,2%, daca media nivelului Robor la 3 si 6 luni este cuprinsa intre 1,5 si 2% si creste la 0,4%, daca media Robor este intre 2 – 2,5%, inclusiv.

Taxa creste la 0,6% daca media Robor este intre 2,5 – 3% si la 0,9%, daca Robor este intre 3 – 3,5%. Daca media trimestriala Robor depaseste cu peste 2 puncte procentuale pragul de referinta, taxa de 0,9 % creste progresiv cu cate 0,3 puncte procentuale la fiecare depasire de 0,5 puncte procentual.

Anuntul vine dupa ce, duminica, presedintele PSD, Liviu Dragnea, a lansat un atac la adresa bancilor si le-a acuzat ca nu sprijina economia si ”stabilesc dobanda pe care trebuie sa o plateasca romanul”.