Gyorgy Frunda: UDMR vrea ca maghiara sa fie limba regionala iar minoritatile, factor constitutiv al statului!

685

1Gyorgy FrundaUDMR vrea ca limba maghiara sa fie recunoscuta ca limba regionala, iar minoritatile nationale sa fie recunoscute ca factor constitutiv al statului roman, a declarat Gyorgy Frunda, consilier onorific al premierului Victor Ponta.

Gyorgy Frunda a spus, la RFI, ca „UDMR are doua propuneri pe care va insista la modificarea Constitutiei, pe langa faptul ca nu va fi de acord cu regionalizarea”.

„UDMR nu este de acord cu regionalizarea, pentru ca prin proiectul discutat public vor disparea judetele cu populatie majoritar maghiara, ca decizie, ca posibile decizii in propriile lor probleme”, spune Frunda.

Consilierul premierului declara ca „UDMR propune recunoasterea statutului minoritatilor nationale ca factor constitutiv al statului roman”.

„Minoritatea maghiara atunci cand a devenit parte a Romaniei a fost un factor de stabilizare a statului, de formare a Romaniei moderne. Si doi: dreptul folosirii limbii materne, potrivit Conventiei europene a limbilor regionale si minoritare. Sper sa se inteleaga cu USL. Ar fi o posibilitate de a mai rezolva o plaja de probleme intre majoritatea romana si comunitatile minoritare din Romania”, a spus Frunda.

El precizeaza ca asta „ar insemna recunoasterea limbii maghiare ca o limba regionala, adica acolo unde comunitatea maghiara are o reprezentare substantiala, urmand ca notiunea de «substantial» sa se stabileasca prin lege, daca inseamna 20%, cum este actual sau mai putin”.

„Inseamna ca in acele regiuni, limba maghiara sa fie folosita in toate domeniile vietii publice”, mai spune Frunda.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos