Hans Klemm îi avertizează din nou pe Dragnea și Tăriceanu că legile justiției: ”pot duce la anularea progresului uimitor făcut de România în ultimii 15-20 de ani!”

403

Ambasadorul american Hans Klemm a declarat, marti, dupa comunicatul Departamentului de Stat al SUA cu privire la modificarile legilor Justitiei, ca acest comunicat nu trebuie sa fie o surpriza, deoarece anterior ambasada a exprimat in mod repetat aceeasi opinie.

„Nu ar trebui sa fie o surpriza comunicatul de ieri al Departamentului de Stat. In august, pe 29 august, Ambasada Statelor Unite a emis un comunicat privind propunerile facute de Ministerul Justitiei, in saptamanile precedente, pe 23 august si 25 august, in ceea ce priveste reforma sectorului justitiei. Pe 29 august, ambasada (SUA) a dat publicitatii un comunicat in care si-a exprimat ingrijorarea fata de propunerile Ministerului Justitiei. In document nu scria «ambasadorul Klemm sau Ambasada SUA», scria ca Statele Unite ale Americii sunt preocupate de statul de drept” Asadar, ceea ce s-a intamplat ieri a fost din nou expresia ingrijorarii SUA privind pachetul de propuneri aflate acum in Parlament, care pot duce la anularea progresului uimitor facut de Romania pana acum”, a declarat ambasadorul Hans Klemm, in timpul unei vizite la Drobeta Turnu Severin.

Oficialul american a mai spus ca „in ultimii 15-20 de ani ati creat un sistem judiciar independent, ati consolidat statul de drept si lupta impotriva coruptiei”.

Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu au o pozitie comuna fata de comunicatul transmis de Departamentul de Stat al SUA, transmitand ca dezbaterile, deciziile si voturile din Parlament se desfasoara in numele suveranitatii poporului si nu pot face obiectul niciunei forme de presiune.

„Parlamentul Romaniei a luat act cu neplacuta surprindere de comunicatul emis in data de 27 noiembrie 2017 de catre Departamentul de Stat din Statele Unite ale Americii referitor la dezbaterea privind reforma Justitiei. Dorim sa subliniem ca, in orice discutie cu partenerii nostri trebuie sa plecam de la un principiu constitutional fundamental, acelasi in SUA si in Romania, potrivit caruia dezbaterile, deciziile si voturile din Parlament se desfasoara in numele suveranitatii poporului si nu pot face obiectul niciunei forme de presiune. Statele Unite ale Americii trebuie sa aiba incredere in Parlamentul Romaniei care urmareste sa consolideze independenta sistemului judiciar si eliminarea influentelor politice in functionarea justitiei”, se arata intr-un comunicat de presa comun al presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului Romaniei.

Sursa: aktual24.ro