Holzindustrie Schweighofer coopereaza cu Agentia Internationala Anti-Coruptie!

437

Holzindustrie Schweighofer, unul dintre cei mai importanti procesatori de lemn din Europa, se angajeaza in consolidarea unei industrii sustenabile a lemnului in Romania. Din acest punct de vedere, inca din ianuarie 20017 compania a prezentat un plan de actiune pentru o industrie sustenabila a lemnului in Romania si a implementat masuri care depasesc toate cerintele legale in functiune. Introducerea unui Cod de Conduita in Afaceri la nivelul intregului Grup, precum si instruirea tuturor angajatilor si a personalului de conducere din cadrul Grupului Schweighofer sunt componente importante ale planului de actiune al companiei pentru o industrie sustenabila a lemnului in Romania.

Traininguri anti-coruptie

Compania colaboreaza cu renumita Academie Internationala Anti-Coruptie (IACA) pentru lansarea noului sau Cod de Conduita in Afaceri. Directorii fabricilor, precum si sefii de departamente, au fost instruiti in cadrul unor seminarii specializate cu privire la practici anti-coruptie si de integritate. Aceste seminarii, precum si altele care abordeaza anti-coruptia si legea concurentei sunt parte din programul de conformitate al Grupului Schweighofer si sunt organizate periodic.

Acesta este al doilea an de colaborare – sunt planuri pentru colaborari viitoare. Lupta impotriva coruptiei este o componenta importanta a arhitecturii de securitate a companiei. IACA furnizeaza sprijin pentru lansarea noului Cod de Conduita in afaceri.

Constientizare

„IACA acorda o atentie deosebita trainingurilor anti-coruptie si cresterii gradului de constientizare in sectorul public si dispune de o retea de experti de renume, ceea ce ne transforma intr-o institutie unica la nivel mondial. Mai mult, este foarte important pentru noi sa sprijinim si ca consiliem companiile cu privire la aceste aspecte. Din acest punct de vedere, parteneriatul pe care il avem cu Holzindustrie Schweighofer este unul de valoare pentru noi si suntem bucurosi sa sprijinim compania in procesul sau de conformitate prin traininguri personalizate si de mare intensitate,” declara Martin Kreutner, Decanul si Secretarul Executiv al IACA.

Consolidarea pozitiei companiei prin transparenta

Transparenta si responsabilitatea sunt valori foarte importante pentru Holzindustrie Schweighofer; un rol important il joaca comportamentul corect din punct de vedere etic, mai ales intr-un mediu plin de provocari asa cum este el descris de organizatii de protectie a mediului in Romania.

Compania, care nu efectueaza activitati de exploatare forestiera si al carui principiu de baza este sa respecte intotdeauna legile si reglementarile, si-a propus ca intregul sau lant de aprovizionare sa fie complet transparent pentru societatea civila. Un pilon esential al acestei transparente ofensive este Timflow, propriul sistem de monitorizare prin GPS, care urmareste rutele parcurse de fiecare dintre camioanele care livreaza busteni catre fabricile de cherestea ale Holzindustrie din Romania. Datele colectate sunt disponibile public online tuturor celor interesati.

Michael Proschek-Hauptmann, Directorul de Conformitate si Sustenabilitate al Holzindustrie Schweighofer: „Angajatii bine pregatiti, pusi in tema si cu o imagine clara a comportamentului etic si legal sunt o parte importanta a unui lant de aprovizionare sigur.” O conduita transparenta si un angajament corect din punct de vedere etic sunt pietrele de temelie ale unei dezvoltari in sens pozitiv a companiei. „Suntem convinsi ca aceasta abordare ne va consolida in mod sustenabil pozitia de pe piata,” a concluzionat Proschek-Hauptmann.

Planul de actiune al Holzindustrie Schweighofer pentru o industrie sustenabila a lemnului in Romania
Monitorizare prin GPS – transparenta in lantul de aprovizionare
Holzindustrie Schweighofer a implementat in Romania un sistem de monitorizare prin GPS (Timflow). Sistemul depaseste cu mult toate cerintele legale. Toate camioanele care livreaza bustean la fabricile de cherestea ale companiei sunt echipate cu un dispozitiv GPS care demonstreaza locul exact de incarcare a bustenilor. Datele sunt accesibile public pe www.timflow.com.

Holzindustrie Schweighofer nu accepta lemn provenit din parcurile nationale
Holzindustrie Schweighofer a implementat in Romania politica „Zero transporturi din parcurile nationale”, desi legislatia permite recoltarea lemnului din zonele tampon ale parcurilor nationale.

Politica portilor deschise pentru ONG-uri
in continuarea angajamentelor de comunicare transparenta, Holzindustrie Schweighofer a implementat o politica a portilor deschise pentru ONG-uri. Dupa ce s-au inregistrat la Departamentul de Conformitate al companiei si dupa ce au semnat un acord de confidentialitate standard pentru tehnologia folosita in fabrici, reprezentanti ai ONG-urilor acreditate ne pot vizita oricand. Scopul nostru este sa demonstram in mod transparent eforturile pe care le depunem pentru asigurarea unui lant de aprovizionare sigur.

Controalele periodice din partea EUTR confirma sistemul due diligence al Holzindustrie Schweighofer
In perioada martie 2015 – martie 2018, fabricile de cherestea si de panouri ale Holzindustrie Schweighofer din Romania au facut obiectul a 11 controale pentru verificarea respectarii Regulamentului European privind Lemnul (EUTR). Toate controalele au confirmat ca sistemul due diligence al Holzindustrie Schweighofer se conformeaza standardelor Regulamentului European al Lemnului (EUTR). EUTR este cadrul legal care garanteaza ca doar lemn recoltat in mod legal intra pe piata Uniunii Europene. Esenta notiunii „due diligence” este ca operatorii aplica o procedura de gestionare a riscurilor care reduce amenintarile ca lemnul recoltat ilegal, sau produsele din lemn care contin lemn recoltat ilegal, sa fie introduse pe piata Uniunii Europene.

O mai buna consultare cu partile interesate
Pe parcursul ultimilor doi ani, Holzindustrie Schweighofer si-a imbunatatit si a intensificat dialogul cu toate partile interesate. Holzindustrie Schweighofer iti asuma un dialog deschis si transparent cu ONG-urile si cu societatea civila. Avem acelasi obiectiv: asigurarea sustenabilitatii in industria de prelucrare a lemnului.

Controale stricte pentru zone cu risc
Holzindustrie Schweighofer a dezvoltat un sistem pentru reducerea riscurilor bazat pe harti furnizate de Asociatia Romana pentru Certificare Forestiera, care identifica zone de risc pentru taieri ilegale. in cazul in care Holzindustrie Schweighofer cumpara lemn din aceste zone sau din depozitele situate in imediata apropiere a parcurilor nationale sau a padurilor virgine, angajatii nostri verifica documentele necesare recoltarii legale a lemnului (actul de punere in valoare, amenajamentul silvic) cu atentie maxima.

Training de conformitate si anti-coruptie
Pentru angajati din Romania, in special pentru cei care se ocupa de achizitii, Holzindustrie Schweighofer organizeaza in mod regulat training-uri de conformitate si anti-coruptie.

Echipa de conformitate consolidata
Un proces riguros due diligence necesita un numar adecvat de experti bine instruiti. Holzindustrie Schweighofer si-a dublat echipa de certificare si conformitate, ajungand la 16 experti care lucreaza pentru companie.

Renuntarea la furnizorii care nu respecta politica de achizitii a Holzindustrie Schweighofer
in cazul in care furnizorii nu respecta politica de achizitii a companiei, acestia sunt exclusi din lantul de aprovizionare.

Proiecte de reimpadurire
in septembrie 2017, Holzindustrie Schweighofer, in parteneriat cu Asociatia Administratorilor de Paduri si Universitatea din Suceava, a lansat un proiect multianual pentru reimpadurirea suprafetelor degradate, Padurea de Maine. Proiectul tinteste suprafete forestiere degradate, detinute de mici proprietari privati sau de comunitati. Prin acest proiect, Holzindustrie Schweighofer doreste sa contribuie la protectia si regenerarea padurilor Romaniei. Compania investeste un milion de Euro in acest proiect, care vizeaza plantarea a peste un milion de puieti pana in 2024. Mai multe detalii: www.padureademaine.ro

Holzindustrie Schweighofer plateste un bonus de 10 lei/m3 pentru bustenii certificati FSC®
Pentru a asigura un lant de aprovizionare durabil in Romania, care sa indeplineasca standardele inalte ale FSC®, Holzindustrie Schweighofer plateste furnizorilor sai un bonus pentru bustenii certificati FSC®.

Informare transparenta pe site-ul companiei, schweighofer.ro: Holzindustrie Schweighofer s-a angajat sa comunice transparent si deschis cu publicul.
Pagina www.schweighofer.at/ro/responsabilitate.html este parte din contributia companiei la aceasta deschidere si arata eforturile pe care le depune pentru a creste sustenabilitatea industriei lemnului.

Despre Grupul Schweighofer

Grupul Schweighofer isi are originile intr-o afacere de familie austriaca, cu peste 400 de ani de experienta in industria de prelucrare a lemnului. in prezent, Grupul este activ in industria de prelucrare a lemnului din Europa, avand activitati si in productia de energie din surse regenerabile si afaceri imobiliare. Divizia industriala a Grupului Schweighofer opereaza in Romania trei fabrici de cherestea si doua fabrici de productie a panourilor din lemn, precum si o fabrica de cherestea in Germania. Grupul este lider in industria europeana a prelucrarii lemnului, avand in acest moment aproximativ 3.100 de angajati. Holzindustrie Schweighofer exporta produsele sale in peste 70 de tari din intreaga lume.