Holzindustrie Schweighofer, despre primul sau Raport de Sustenabilitate! „Ne-am angajat sa dam dovada de transparenta si sa dialogam”

297

Grupul Schweighofer, unul dintre cei mai importanti procesatori de lemn din Europa, prezinta primul raport de sustenabilitate din istoria companiei.

Compania are un obiectiv clar de a demonstra transparenta maxima si, prin urmare, tinteste crearea unei baze solide pentru dialoguri ulterioare cu grupurile de mediu si factorii de decizie. Raportul se concentreaza pe anul 2017 si ofera o perspectiva a anului in curs. Prin acest raport, Holzindustrie Schweighofer furnizeaza informatii cuprinzatoare si structurate despre activitatile sale principale, precum si o explicatie detaliata a arhitecturii de securitate a lantului sau de aprovizionare.

Critica, un stimulent pentru transparenta si dialog
Michael Proschek- Hauptmann, responsabil pentru sustenabilitate si conformitate al Holzindustrie Schweighofer: „Sustenabilitatea este o parte esentiala a misiunii si viziunii companiei. Prin Raportul de Sustenabilitate, pe care il vom publica la fiecare doi ani, dorim sa subliniem angajamentul pe care ni l-am asumat pentru transparenta si dialog. Speram sa transmitem un semnal clar al angajamentului nostru si sa reiteram ca vedem in critici un imbold catre mai multa transparenta si catre dialog si ca, prin urmare, luam masuri in acest sens.” Prin acest raport, compania doreste sa ofere o imagine de ansamblu a angajamentului sau fata de o industrie sustenabila a lemnului, in special in Romania, unde se concentreaza majoritatea unitatilor sale de productie. Dl. Mr. Proschek-Hauptmann: „Prin arhitectura noastra de securitate, care a fost extinsa constant in ultimii ani pentru a lupta impotriva defrisarilor ilegale din Romania, depasim de departe toate reglementarile legale.” Potrivit Domnului Proschek-Hauptmann, procesul de imbunatatire este continuu, iar lucrul la mecanismele de securitate este in derulare. Contributiile din partea societatii civile sunt foarte apreciate in acest proces.

Plantarea Padurii de Maine
Pe langa descrierea detaliata a lantului valoric si a mediului in care activeaza Holzindustrie Schweighofer, raportul descrie, de asemenea, si o noua initiativa de sustenabilitate. „Ne vedem viitorul intr-o industrie circulara si dorim sa ne extindem in continuare pozitia in aceasta zona, utilizand resursele de care dispunem cat mai eficient cu putinta. Deja utilizam aproape 100% din resursele pe care le primim; cea mai mare parte dintre acestea se transforma in produse durabile din lemn. Acest fapt restrictioneaza emisiile de dioxid de carbon si contribuie la protectia mediului. Prin proiectul de reimpadurire Padurea de Maine urmarim si acest obiectiv,” a declarat Dl. Proschek-Hauptmann.

Proschek-Hauptmann a incheiat: „Anul 2017 a fost un an al dezbaterilor intense si al auto-interogarii critice pentru Holzindustrie Schweighofer. Drept rezultat, ne-am angajat sa dam dovada de transparenta si sa dialogam, cu un obiectiv clar: Sa facem tot ce tine de noi din punct de vedere ecologic si economic pentru a actiona drept un exemplu de bune practici in domeniul nostru de activitate. in acelasi timp, ne continuam politica portilor deschise si, bineinteles, suntem deschisi opiniilor celor interesati.”

Masurile Holzindustrie Schweighofer pentru o industrie sustenabila a lemnului in Romania

• Monitorizare prin GPS – transparenta in lantul de aprovizionare
Holzindustrie Schweighofer a implementat in Romania un sistem de monitorizare prin GPS (Timflow). Sistemul depaseste cu mult toate cerintele legale. Toate camioanele care livreaza bustean la fabricile de cherestea ale companiei sunt echipate cu un dispozitiv GPS care demonstreaza locul exact de incarcare a bustenilor. Datele sunt accesibile public pe www.timflow.com.
• Holzindustrie Schweighofer nu accepta lemn provenit din parcurile nationale
Holzindustrie Schweighofer a implementat in Romania politica „Zero transporturi din parcurile nationale”, desi legislatia permite recoltarea lemnului din zonele tampon ale parcurilor nationale.
• Politica portilor deschise pentru ONG-uri
in continuarea angajamentelor de comunicare transparenta, Holzindustrie Schweighofer a implementat o politica a portilor deschise pentru ONG-uri. Dupa ce s-au inregistrat la Departamentul de Conformitate al companiei si dupa ce au semnat un acord de confidentialitate standard pentru tehnologia folosita in fabrici, reprezentanti ai ONG-urilor acreditate ne pot vizita oricand. Scopul nostru este sa demonstram in mod transparent eforturile pe care le depunem pentru asigurarea unui lant de aprovizionare sigur.
• Controalele periodice din partea EUTR confirma sistemul due diligence al Holzindustrie Schweighofer
in perioada martie 2015 – martie 2018, fabricile de cherestea si de panouri ale Holzindustrie Schweighofer din Romania au facut obiectul a 11 controale pentru verificarea respectarii Regulamentului European privind Lemnul (EUTR). Toate controalele au confirmat ca sistemul due diligence al Holzindustrie Schweighofer se conformeaza standardelor Regulamentului European al Lemnului (EUTR). EUTR este cadrul legal care garanteaza ca doar lemn recoltat in mod legal intra pe piata Uniunii Europene. Esenta notiunii „due diligence” este ca operatorii aplica o procedura de gestionare a riscurilor care reduce amenintarile ca lemnul recoltat ilegal, sau produsele din lemn care contin lemn recoltat ilegal, sa fie introduse pe piata Uniunii Europene.
• O mai buna consultare cu partile interesate
Pe parcursul ultimilor doi ani, Holzindustrie Schweighofer si-a imbunatatit si a intensificat dialogul cu toate partile interesate. Holzindustrie Schweighofer iti asuma un dialog deschis si transparent cu ONG-urile si cu societatea civila. Avem acelasi obiectiv: asigurarea sustenabilitatii in industria de prelucrare a lemnului.
• Controale stricte pentru zone cu risc
Holzindustrie Schweighofer a dezvoltat un sistem pentru reducerea riscurilor bazat pe harti furnizate de Asociatia Romana pentru Certificare Forestiera, care identifica zone de risc pentru taieri ilegale. in cazul in care Holzindustrie Schweighofer cumpara lemn din aceste zone sau din depozitele situate in imediata apropiere a parcurilor nationale sau a padurilor virgine, angajatii nostri verifica documentele necesare recoltarii legale a lemnului (actul de punere in valoare, amenajamentul silvic) cu atentie maxima.
• Training de conformitate si anti-coruptie
Pentru angajati din Romania, in special pentru cei care se ocupa de achizitii, Holzindustrie Schweighofer organizeaza in mod regulat training-uri de conformitate si anti-coruptie.
• Echipa de conformitate consolidata
Un proces riguros due diligence necesita un numar adecvat de experti bine instruiti. Holzindustrie Schweighofer si-a dublat echipa de certificare si conformitate, ajungand la 16 experti care lucreaza pentru companie.
• Renuntarea la furnizorii care nu respecta politica de achizitii a Holzindustrie Schweighofer
in cazul in care furnizorii nu respecta politica de achizitii a companiei, acestia sunt exclusi din lantul de aprovizionare.
• Proiecte de reimpadurire
in septembrie 2017, Holzindustrie Schweighofer, in parteneriat cu Asociatia Administratorilor de Paduri si Universitatea din Suceava, a lansat un proiect multianual pentru reimpadurirea suprafetelor degradate, Padurea de Maine. Proiectul tinteste suprafete forestiere degradate, detinute de mici proprietari privati sau de comunitati. Prin acest proiect, Holzindustrie Schweighofer doreste sa contribuie la protectia si regenerarea padurilor Romaniei. Compania investeste 1 milion de Euro in acest proiect, care vizeaza plantarea a peste 1 milion de puieti pana in 2024. Mai multe detalii: www.padureademaine.ro

• Holzindustrie Schweighofer plateste un bonus de 10 lei/m3 pentru bustenii certificati FSC®
Pentru a asigura un lant de aprovizionare durabil in Romania, care sa indeplineasca standardele inalte ale FSC®, Holzindustrie Schweighofer plateste furnizorilor sai un bonus pentru bustenii certificati FSC®.
• Informare transparenta pe site-ul companiei, www.schweighofer.ro: Holzindustrie Schweighofer s-a angajat sa comunice transparent si deschis cu publicul. Pagina www.schweighofer.at/ro/responsabilitate.html este parte din contributia companiei la aceasta deschidere si arata eforturile pe care le depune pentru a creste sustenabilitatea industriei lemnului.

Din 2002, cand Holzindustrie Schweighofer a intrat pe piata romaneasca, a investit aproape 800 de milioane de euro in fabrici de cherestea si alte unitati de productie echipate cu tehnologie de ultima generatie. in conformitate cu principiile sustenabilitatii si pentru ca doreste sa fie un „bun cetatean”, Holzindustrie Schweighofer a reinvestit cea mai mare parte a profiturilor sale in Romania. Compania are 2.700 de angajati directi in birourile si fabricile sale din Romania. Din 2002, am sustinut dezvoltarea profesionala a peste 4.000 de persoane in locatiile noastre din Romania. In plus, investitiile noastre au oferit in mod indirect peste 10.000 de locuri de munca in industriile conexe. in mare parte, aceste locuri de munca au fost create in zone economic defavorizate precum Comanesti, Siret sau Reci.Din 2002 am platit mai mult de 115 milioane de euro (fara TVA) in Romania.