HOTUL SE DA OM CINSTIT! Dragnea, condamnat pentru fraudarea referendumului din 2012, vrea sa conduca o comisie de ancheta care sa stabileasca corectitudinea alegerilor prezidentiale din 2009!

575

Condamnat pentru fraudarea referendumului din 2012, președintele PSD Liviu Dragnea vrea să conducă o comisie de anchetă parlamentară privind corectitudinea alegerilor din 2009.

Liviu Dragnea a anunțat că vor fi chemate toate persoanele despre care sunt date că ar fi avut vreo implicare în alegerile preziden­ţiale din 2009. ”Am vorbit cu colegii mei dacă pot să fiu preşedinte al acestei comisii. Vreau să chemăm la audieri toate persoanele despre care avem informaţii că au participat în legătură cu acele alegeri. Absolut toţi. Şi ministrul Baconschi (Externe), şi şeful STS, domnul Blaga (ministru de Interne), mai mulţi cetăţeni din România despre care noi aveam informaţii la vremea aia şi sunt sigur că în zilele următoare vor mai apărea informaţii”, a anticipat șeful PSD și al Camerei Deputaților, scrie romanialibera.ro.

Precizările au venit în contextul în care PSD şi ALDE, care dețin majoritatea,  au cerut anchetă parlamentară pentru clarificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009. Inițiativa a apărut după acuzațiile făcute de Dan Andronic, care a susținut că șefii SRI și ai DNA au contribuit la victoria lui Traian Băsescu împotriva lui Mircea Geoană din 2009. Deja afirmațiile lui Dan Andronic sunt anchetate de Comisia SRI.

​Ce prevede Regulamentul Camerei

Optimismul declarativ al lui Liviu Dragnea se bazează pe un articol din Regulamentul Camerei Deputaților potrivit căruia Comisia parlamentară poate invita orice persoană „care poate avea cunoştinţă despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în cauza care formează obiectul activităţii comisiei şi care acceptă să fie audiată”. Alineatul următor este, însă, oarecum contradictoriu: ”persoanele citate sunt obligate să se prezinte în faţa Comisiei de anchetă parlamentară”. Practic, însă, comisiile parlamentare de anchetă nu au pârghii pentru a aduce la audieri persoanele respective, fiind vorba de reglementări interne ale Legislativului. Cel mai recent exemplu este cel al fostului premier Dacian Cioloș, care a refuzat să se prezinte la Comisia de anchetă parlamentară privind așa-zisa „gaură” la bugetul din 2016.

După anunțul PSD și ALDE, fostul preşedinte Traian Băsescu a comentat  că liderului PSD Liviu Dragnea, care vrea să îi declare preşedinţi ai României pe Năstase, Geoană şi Ponta, ar putea să nu îi placă ce se va spune la Comisia pentru ancheta alegerilor din 2009, afirmând că mai bine ar lăsa Parchetul să facă ancheta. Anterior, însă, Băsescu adoptase un registru mai dur. Potrivit afirmațiilor sale, acţiunile Laurei Codruţa Kövesi şi ale lui Florian Coldea în legătură cu alegerile din 2009 s-au făcut fără ştirea sa. Mai mult, Traian Băsescu a declarat că respectivii nu ar fi avut curajul să-l implice în vreun fel într-o activitate de fraudare, pentru că ”le umpleam botul de sânge!”. În discuție s-a implicat și fostul primar al Sectorului 5 Marian Vanghelie, care a declarat că Gabriel Oprea i-ar fi spus că ar fi fost drogat de George Maior, în noaptea din turul doi al alegerilor prezidenţiale din 2009.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos