Hunor atac fara precedent la adresa lui Voiculescu: Este tumoarea canceroasa a politcii din Romania

352

05 voiculescuPresedintele UDMR, Kelemen Hunor, vorbeste, intr-un interviu acordat unei reviste ungare, despre conditiile pe care Uniunea nu le-a acceptat pentru a intra la guvernare, el catalogandu-l in acest context pe Dan Voiculescu drept „tumoarea canceroasa a politicii romanesti”.

Intrebat, intr-un interviu publicat in editia online a revistei HVG, de ce, pana la urma, nu a intrat UDMR la guvernare, Kelemen Hunor a raspuns: „Fiecare lider al unui partid politic isi propune doua obiective inaintea alegerilor: sa ajunga in Parlament si, respectiv, sa ajunga la guvernare partidul pe care il conduce. Acesta era si obiectivul meu. Din sondaje reiesea ca USL va castiga alegerile si noi ne pregateam pentru acest lucru. Experienta anilor trecuti ne-a aratat ca cel mai bine putem ajuta comunitatea maghiara daca suntem la guvernare. De exemplu, din punctul de vedere al alocarii bugetului sau al proiectelor legislative. Au si inceput negocierile in acest sens dupa alegeri, dar, contrar cu cele stabilite inaintea alegerilor, liderii partidelor castigatoare au stabilit niste conditii pe care nu le-am putut accepta”.

Referitor la aceste conditii, Kelemen a explicat ca era vorba despre a nu modifica articolul 1 din Constitutie.

„Nu am putut accepta sa nu modificam articolul 1 al Constitutiei, care spune ca Romania este stat unitar si indivizibil. Acesta era punctul de unde nu am putut merge mai departe. Noi de nenumarate ori ne-am exprimat indoielile referitoare la statul unitar. Romania nu este stat unitar, aceasta stare poate exista doar in visele catorva politicieni romani”, a afirmat Kelemen.

Intrebat de hvg.hu care au fost acei politicieni romani care insistau ca UDMR poate intra la guvernare doar daca accepta aceasta conditie, Kelemen a spus: „Liderul liberal, Crin Antonescu, si tumoarea canceroasa a politicii romanesti, fondatorul Partidului Conservator, Dan Voiculescu”.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, declara, in 20 decembrie 2012, ca, la discutiile privind acordul de colaborare UDMR-USL, Dan Voiculescu este cel care a prezentat pozitia ACD si a pus conditiile ca Uniunea sa sustina candidatul USL la Presedintie si sa renunte la modificarea articolului 1 din Constitutie.

„La sedinta a participat si Dan Voiculescu. El a prezentat pozitia Aliantei de Centru Dreapta, in care spunea ca sunt doua conditii daca vrem sa mergem mai departe. Una era sa sustinem proiectul USL la prezidentiale. Raspunsul meu a fost «da, este corect, daca guvernam impreuna e normal sa avem o astfel de intelegere si-l vom sustine pe cel care va fi candidatul USL la Presedintia Romaniei in 2014». A doua conditie era sa renuntam la amendarea articolului 1 din Constitutie – e vorba doar de sintagma de «stat national», ceea ce nu era de acceptat”, a explicat Kelemen Hunor.

El a aratat ca UDMR nu putea sa accepte sa renunte la amendarea articolului 1 din Constitutie, deoarece nu i se poate spune despre ce sa vorbeasca sau sa nu vorbeasca.

„Nu ni se poate spune despre ce avem voie sa vorbim si despre ce nu avem voie sa vorbim. Nu poti sa ceri test de loialitate de la niciun cetatean roman, nici de la mine, nici de la altul. Asta a fost discutia miercurea trecuta, in cadrul discutiilor cu USL. Eu am spus ca e o conditie pe care nu putem sa o acceptam, am considerat ca luni continuam discutiile”, a adaugat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR nu a putut sa precizeze cine a avut initiativa incheierii acordului de colaborare UDMR-USL: „Au fost discutii la sfarsitul lunii august, inceputul lui septembrie, au fost mai mule discutii si s-a conturat o astfel de intelegere de principiu. Nu tin minte cine a venit cu o astfel de solutie. Noi, impreuna, dupa cateva intalniri am spus ca se poate ajunge la o astfel de intelegere de principiu”.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, declara, in 18 decembrie, ca a existat un acord semnat de el si Victor Ponta cu UDMR inaintea campaniei, pentru guvernare in comun, el adaugand ca de la declansarea campaniei si pana alegeri „foarte multe lucruri” nu au decurs potrivit celor stabilite.

Imediat dupa anuntarea primelor rezultate ale alegerilor, premierul Ponta a declarat ca USL incepe discutii cu UDMR, pentru crearea unei majoritati constitutionale. O saptamana mai tarziu, Ponta anunta ca decizia finala este ca UDMR sa nu faca parte din Guvern.

sursa: Mediafax

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos