IDEE MAIASTRA a senatorului PSD, Adrian Tutuianu: UN MILION de romani sa fie anchetati in cazul alegerilor din 2009 – ”I-a verificat vreodata cineva? Va spun eu ca nu!”

444

Aproape un milion de romani, care au votat pe liste suplimentare la alegerile prezidentiale din 2009, ar putea fi verificati. Cel putin asta doreste senatorul PSD Adrian Tutuianu, seful comisiei de control SRI.

Discutia a avut loc in sedinta conducerii Parlamentului, in care s-a vorbit despre infiintarea comisiei de ancheta a scrutinului din 2009. Reprezentantii opozitiei au transmis celor de la PSD ca Parlamentul se poate face de ras daca ancheteaza infractiuni care sunt de competenta Parchetului General.

Pe 6 decembrie 2009, mii de romani – in special studenti – au votat pe liste suplimentare. Era turul al doilea al scrutinului in care se infruntau Traian Basescu si Mircea Geoana. Unii dintre cei care au votat atunci pe liste suplimentare ar putea fi luati la intrebari.

Adrian Tutuianu, senator PSD „900 de mii de oameni, au votat, potrivit documentelor, la sectii din gari, autogari, campusuri universitare, inseamna 10% dintre cei care au exercitat dreptul de vot. A verificat vreodata cineva daca s-au aflat si pe listele permanente si pe cele suplimentare? Eu va spun ca nu!”

Reprezentantul PSD, care este si sef la comisia de control a activitatii SRI a ridicat aceasta problema in sedinta conducerii Parlamentului, la care se discuta despre infiintarea unei comisii de ancheta pentru alegerile prezidentiale din 2009. Tutuianu ii are si pe altii in vizor. „La Paris au votat nu stiu cate mii de oameni si toata lumea a comentat ca fizic lucrul acela nu se putea intampla. A verificat vreodata cineva ce s-a intamplat la Paris, sau in alte sectii de votare din strainatate pe acest subiect?”

Cei din opozitie le-au cerut lui Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu sa uite de ideea unei astfel de comisii. Laura-Iuliana Scantei, senator PNL: „Obiectul pentru care se constituie aceasta comisie parlamentara excede activitatii Parlamentului, pentru ca nu este in competenta Parlamentului sa verifice rezultatul unui scrutin prezidential”.

Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului: “Nu este o chestiune minora; nu este vorba de rezultatul recoltei de porumb la hectar. Eu am o intrebare foarte simpla, iertati-ma: de ce va temeti? Care-i temerea?”

Laura-Iuliana Scantei, senator PNL: „Ma tem ca ne facem de ras. Parlamentul, chiar si atunci cand adopta o hotarare proprie, trebuie sa aiba in vedere respectarea legilor pe care tot aici in Parlament le-am votat, anterior”.

In cele din urma, infiintarea comisiei a fost amanata. Oricum, Parchetul General a inceput o ancheta cu privire la scrutinul prezidential din 2009, dupa dezvaluirile jurnalistului Dan Andronic. Acesta sustine ca, pe 6 decembrie 2009, in seara celui de-al doilea tur de scrutin, acasa la Gabriel Oprea ar fi avut loc o intalnire la care ar fi participat, printre altii, directorul SRI de la vremea aceea George Maior, prim-adjunctul sau Florian Coldea, dar si Laura Codruta Kovesi. Cei de la PSD si ALDE cred ca, atunci, s-a pus la cale ceva necurat, scrie stirileprotv.ro.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos