Ilie Bolojan matura pe jos cu Iohannis: ”Nu putem spune că s-au făcut niște lucruri extraordinare. Asta e realitatea”

415

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a criticat, în premieră, prestația lui Klaus Iohannis la Cotroceni, într-un interviu pentru Libertatea, realizat de jurnalistul Cătălin Tolontan.

Întrebat dacă a schimbat Klaus Iohannis România, Bolojan a răspuns: ”În primul mandat a fost un guvern de altă coloratură, majorități slabe. Nu putem spune că în primul mandat s-au făcut niște lucruri extraordinare. Asta e realitatea. În al doilea mandat, părea o perspectivă. Nu mai era presiunea alegerilor, ar fi putut să fie o treabă bună. Dar n-a funcționat coaliția”.

Președintele CJ Bihor a mai spus că nu exlude posibilitatea de a ocupa o funcție mai importantă, cum ar fi cea de premier, președinte PNL sau chiar să candideze la președinție.

„Mă întreabă oamenii: în 2024 ce se va întâmpla? Nu, important e ce se va întâmpla în 2022 și 2023, că sunt ani de bază și să-i tratăm cu atenție. Nu exclud să candidez, însă nu aceasta e discuția importantă acum pentru România”, a mai spus Bolojan în interviul pentru publicul Libertatea.

Rep: Scuze că vă întrerup. Simt din nou pericolul unui exemplu care ne duce departe de întrebare. Sunteți un lider liberal puternic. Excludeți posibilitatea să fiți vreodată premier, șef la PNL sau să candidați la Președinție?

Bolojan: N-ar fi normal să exclud și nici nu e cazul.

Rep: Deci nu excludeți?

Bolojan: Nu exclud. Dar nu asta e problema de acum a României.

Rep: Care e?

Bolojan: Ideea asta că dacă vine cineva în politică este un salvator care va rezolva toate problemele este o așteptare care nu va fi niciodată confirmată de realitate. Eu am avut experiențe în politica națională. În 2006, domnul Tăriceanu…

Rep: Îmi pare rău, vă întrerup din nou. Vă e frică de eșec?

Bolojan: Nu, nu despre asta e vorba, ci despre o analiză rațională.

(…)

Rep: S-a spus că nu vă înțelegeți cu președintele Klaus Iohannis din cauza unui episod, necunoscut, de pe vremea când erați amândoi primari. Este adevărat?

Bolojan: Nu a existat niciun astfel de moment între primarul Klaus Iohannis și primarul Ilie Bolojan.

Rep: Poate s-a întâmplat de când a devenit președinte. Ați vorbit?

Bolojan: Au fost întâlniri între conducerea PNL și președintele României.

Rep: Atât? Ați discutat doar dumneavoastră și președintele în ultimii ani?

Bolojan: Nu. Nu am discutat doar noi doi nici între patru ochi, nici altfel. Dar să vă spun ceva: nu conducătorii schimbă țara, ei creează condiții ca oamenii să schimbe țara.

Rep: A schimbat Klaus Iohannis România, în opinia dumneavoastră? Cum caracterizează cetățeanul Bolojan, dar și liderul liberal Bolojan mandatele președintelui liberal Iohannis?

Bolojan: Conjunctura în primii ani e clar că nu a fost favorabilă. Există și o problemă în Constituția noastră. Cel mai legitim om politic, președintele, candidează și face campanie și promisiuni. Apoi el constată că a câștigat cu un program de executiv pe care nu are pârghii să îl pună în practică. Și de aia e nevoie de „guvernul lui”, nu ca persoană, ci de guvernul promisiunilor lui.

Rep: Nu evitați răspunsul, vă rugăm: a schimbat țara președintele sau nu?

Bolojan: (se gândește) În primul mandat a fost un guvern de altă coloratură, majorități slabe. Nu putem spune că în primul mandat s-au făcut niște lucruri extraordinare. Asta e realitatea. În al doilea mandat, părea o perspectivă. Nu mai era presiunea alegerilor, ar fi putut să fie o treabă bună. Dar n-a funcționat coaliția.

Avem din nou doi ani fără alegeri. Nu ne oprește nimeni. Putem rezolva o grămadă de probleme, care pot fi rezolvate. Sigur că au apărut evenimente neprevăzute, precum pandemia. Sau creșterea prețurilor la energie, sunt probleme mondiale. Dar, chiar și așa, nu e totuna cum acționează Guvernul. Și dacă Guvernul nu face în 2022 și 2023 și ce trebuie făcut, vor fi niște ani pierduți pentru țara asta. Eu sper să facă. Chiar dacă n-am susținut această coaliție. Pentru că dacă nu fac, se pierd ani, se pierd speranțe, o altă generație va pleca în străinătate.

Citește integral pe Libertatea.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos