In Moldova Maia Sandu pune gruparile interlope la pamant. In Romania avocata intelopilor conduce Comisia de Justitie din Parlament

1354

Marina Tauber, candidatul Partidului Politic „Sor” la functia de primar al municipiului Balti, a fost exclusa din cursa electorala. Decizia a fost luata astazi, de Judecatoria Balti. Ilan Sor, liderul partidului, este un oligarh care a fugit din Moldova in 2019, dupa ce a fost acuzat de „furtul miliardului” de dolari.

Completul de judecata a examinat subiectul timp de doua zile, incepand de vineri, 3 decembrie.

Pe 1 decembrie, Comisia Electorala Centrala (CEC) a votat, cu sase voturi pentru si doua abtineri, o decizie prin care s-a solicitat Judecatoriei Balti anularea inregistrarii Marinei Tauber in calitate de concurent electoral pentru functia de primar al municipiului Balti.

CEC a acuzat-o pe Tauber de nereguli privind cheltuielile electorale.

Candidatul Partidului Sor, Marina Tauber, si candidatul independent, Nicolai Grigorisin, au iesit in turul doi de scrutin pentru fotoliul sefului administratiei municipiului Balti, care urmeaza sa aiba loc duminica, 5 decembrie.

Excluderea Marinei Tauber, o apropiata a lui Ilan Sor a declansat un urias scandal politic in Moldova, Maia Sandu si PAS fiind acuzati de „abuz” de catre socialistii rusofoni.

Ministrul Justitiei a reactionat insa transant.

„Indiferent de cat de multi bani ar avea unii indivizi, institutiile statului trebuie sa riposteze in caz ca acestia calca in picioare legea si bunul simt. Mai ales daca banii sunt furati de la acest popor necajit. Nu pot grupurile de interese sau oligarhice sa fie mai puternice decat Statul. Ceea ce am vazut la Balti ieri si azi arata ca inca avem multe de facut pentru a ne proteja Statul. Este principala noastra sarcina in cei 4 ani de guvernare – sa construim institutii, sa intarim Statul si sa distrugem grupurile criminale, care ii submineaza autoritatea”, a scris Sergiu Litvinenco pe Facebook.

„Puterea vrea sa fure dreptul oamenilor de a-si alege singuri primarul pe care il vor. Ceea ce s-a intamplat zilele trecute inseamna totalitarism”, a acuzat omul de afaceri fugar Ilan Sor.

„Maia Sandu nu este stapana acestei tari, nu ea decide in locul oamenilor”, a mai spus vineri Ilan Sor.

Oligarhul Ilan Sor este dat in cautare internationala dupa fuga sa din R. Moldova, in 2019.

Condamnat la 7,5 ani de inchisoare in prima instanta, in 2017, Sor neaga ca ar fi fost beneficiarul furtului miliardului, ca sef al Bancii de Economii si altor doua banci pe care le controla si care au fost devalizate in 2014.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos