În timp ce românii contestă în stradă ”revoluția fiscală” a PSD, avocatul poporului încă stă pe gânduri dacă să o atace la CCR!

339

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat, miercuri, ca inca nu a luat o hotarare in ceea ce priveste sesizarea CCR legat de modificarea Codului fiscal. Miercuri, confederatiile sindicale au sesizat Avocatului Poporului legat de transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat.

Victor Ciorbea a explicat ca sindicatele au depus un memoriu „structurat, in esenta, pe trei capitole”.

„In primul capitol sunt mentionate dispozitiile din ordonanta de urgenta de modificare a Codului fiscal, se pune accentul pe mutarea contributiilor de la angajator la angajat. In al doilea capitol, e facuta o prezentare a asigurarilor sociale in Romania (…), iar in al treilea sunt precizate prevederile din Constitutie care sunt incalcate de aceasta ordonanta de urgenta”, a explicat Victor Ciorbea.

„Se face referire in primul rand la caracterul social al statului roman, sunt mentionate trimiteri la jurisprudenta Curtii Constitutionale in materie si apoi este enuntata acea trimitere pe care Constitutia o face la tratate si conventii internationale in materie si aici se argumenteaza cu incalcarea Cartei sociale europene si Codului european al securitatii sociale”, a mai spus Avocatul Poporului.

Acesta a mai spus ca discutiile de miercuri au fost purtate cu reprezentantii sindicatelor, ai confederatiilor sindicale „si unii dintre ei au venit chiar la varf, respectiv 3 din cele 5 confederatii”.

„Au mentionat si alte motive de neconstitutionalitate, vor trimite un memoriu si cu documente care sa fie anexate la acest memoriu suplimentar, in urmatoarele zile”, a mai spus el.

„Sa speram ca intr-un timp relativ scurt sa ne pronuntam daca in opinia noastra exista motive de neconstitutionalitate”, a incheiat Avocatul Poporului.
Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, care prevede, printre altele trecerea contributiilor sociale de la angajator la angajat, a fost publicata in Monitorul oficial la finele saptamanii trecute.

Sursa: ziare.com