Încă o luptă pierdută de PSD în marele război cu DNA! Un fost deputat PSD, condamnat la aproape 6 ani de închisoare pentru abuz în serviciu și luare de mită!

395

Fostul deputat PSD, Ion Ochi, fost vicepresedinte al Consiliului Judetean Brasov, a fost condamnat la 5 ani si 10 luni inchisoare pentru abuz in serviciu si luare de mita. Decizia a fost data de Tribunalul Brasov si nu este definitiva.

Tribunalul Brasov a dat decizii de condamnare si in cazul altori inculpati implicati: Viorel Costea — sef al Directiei de Administrare Drumuri (3 ani cu suspendare), Nicolae Blaga — director al Serviciului de Administrare Drumuri, functii detinute in cadrul CJ Brasov la data faptelor (2 ani si 8 luni cu suspendare), Todorica Constantin Serban — primar al localitatii Prejmer la data faptei (3 ani cu executare), Cristian Dorin Nica — director general SC Conforest SA la data faptei (4 ani cu executare) si Neculai Tautu, diriginte de santier (2 ani cu suspendare).

Cazul a ajuns la Tribunalul Brasov declinat de la Curtea Suprema, dupa ce Ion Ochi si-a dat demisia din Parlament.

„Admite actiunea civila exercitata de catre partea civila Unitatea Administrativ Teritoriala Judetul Brasov si obliga inculpatii Ochi Ion, Costea Viorel, Tautu Neculai, Blaga Nicolae, Serban Todorica Constantin si Nica Cristian Dorin, in solidar, la plata catre aceasta parte civila a sumei de 1.647.236 lei la care se adauga dobanzi si penalitati de intarziere conform art 174 si 176 din Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, pana la plata integrala a debitului, aceasta suma cu titlu de despagubiri civile reprezentand daune material”, se arata in minuta deciziei.

Instanta a mai dispus confiscarea de la Ion Ochi a sumei de 430.238,83 lei, „reprezentand contravaloarea mitei primite aferente infractiunii prev.de art . 289 alin. 1 Cod penal rap. la art. 6 ?i art. 7 lit. a) din Legea 78/2000 cu aplicarea art 5 C.penal”.

In acest caz, deputatii au respins pe 29 aprilie 2015 solicitarea procurorilor DNA de a incuviinta retinerea si arestarea sa preventiva a lui Ion Ochi. La final, doar 108 deputati au votat ”pentru”, in timp ce 152 s-au pronuntat ”impotriva”.

DNA arata, intr-un comunicat transmis pe 23 iunie 2015, ca in a doua jumatate a anului 2011, fara respectarea prevederilor OUG 34/ 2006 privind achizitiile publice, Ion Ochi, in intelegere cu Dorin Nica, i-a incredintat acestuia executia unor lucrari de reparatii ale unui drum judetean, respectiv DJ 112D, km 7+218 — 11+300, situat intre localitatile Prejmer si Lunca Calnicului.

Anchetatorii sustin ca astfel s-a urmarit atat obtinerea unor foloase materiale necuvenite, cat si capital electoral pentru alegerile parlamentare care urmau sa se desfasoare in toamna anului 2012, alegeri in urma carora a si devenit deputat.

Procurorii au constatat ca lucrarile au fost efectuate in proportie de aproximativ 60%, in perioada noiembrie — decembrie 2011, fara sa existe vreo cerere din partea CJ Brasov, fara a exista vreun contract, fara specificatii tehnice si fara supraveghere din partea unui diriginte de santier.

„Lucrarile executate necorespunzator nu au fost finalizate, iar in prezent drumul judetean respectiv se afla intr-o stare comparabila cu cea anterioara reabilitarii, fiind necesare, potrivit estimarilor, aceleasi reparatii. Pentru a crea o aparenta de legalitate si pentru a putea justifica decontarea si plata lucrarilor, firma lui Nica a participat la o procedura formala de achizitie publica, context in care, la instigarea lui Ion Ochi, comisia de evaluare a ofertelor a declarat castigatoare societatea omului de afaceri cu un punctaj maxim, desi oferta depusa nu a fost in realitate analizata”, se arata in comunicat.

Sursa: aktual24.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos