Inca O MINCIUNA marca PSD: anunta cresterea salariilor medicilor, dar de fapt le taie cu 7,5% pana la 22,5%!

711

Ministerul Sanatatii propune maximum 85% din salariile de baza. Asta in contextul in care deficitul de medici din spitalele romanesti a ajuns la 13 mii.

Ministrii cabinetului Grindeanu anunta pe toate canalele media ca au crescut salariile personalului din sanatate si din invatamant in 2017, lucru care este partial adevarat: adica doar pentru personalul din invatamant. Intrucat, pentru personalul sanitar urmeaza o taiere a salariilor, cu procente cuprinse intre 7,5% si 22,5%. Hotararea de Guvern se afla inca in dezbatere publica, scrie televiziunea-medicala.ro.

Ministerul sa taie salariile din Sanatate cu 7,5% pana la 22,5%

Legea prin care s-a modificat OUG 20/2016 este valabila doar pana la finele aceste luni. Pentru ca, de la 1 martie, pentru salariatii din sanatate urmeaza sa intre in vigoare alte grile de salarizare.

Guvernul a dat OUG 9/2017, prin care a prevazut ca salariile personalului sanitar sa fie inghetate pentru anul 2017, la nivelul veniturilor inregistrate in luna februarie. Dandu-si seama ca nu prea sunt bani, Guvernul a dat inapoi si a initiat un proiect de HG, care se afla deja in dezbatere pe site-ul Ministerului Sanatatii, prin care personalului sanitar ii sunt scazute sporurile, care urmeaza sa fie acordate, din nou, arbitrar de catre fiecare unitate sanitara in parte.

Astfel, daca acum un salariat are un spor de 100%, calculat la salariul de baza, de la 1 martie 2017 acelasi salariat va avea un spor care urmeaza sa fie cuprins intre 45% si 85%, in functie de cat stabileste conducerea spitalului.

Daca un angajat de la sanatoriul de tuberculoaza (TBC, boala periculoasa, primeste acum un spor de 100% din salariul de baza, de la 1 martie va avea un spor care urmeaza sa fie cuprins intre 45% si 85%, in functie de cat stabileste conducerea spitalului.

Aceeasi modalitate de calcul a noilor salarii din sanatate se va face si pentru salariatii care lucreaza in serviciul de ambulanta, care vor avea sporul diminuat de la 100% la 70%, a salariatilor din serviciile de primiri urgente (UPU), carora li se coboara sporul de la 100% undeva intre 45% si 85%, in functie de cum va hotara administratia fiecarui spital in parte.

La fel se va intampla si cu cei care lucreaza in serviciul de medicina legala sau in cel de anatomie patologica, in salile de operatii sau in serviciul ATI, etc. Toate aceste sectoare au grade de risc de imbolnavire deosebit de ridicat si ridicat.

Taierile de salarii vor afecta circa 100.000 de oameni din sistemul de sanatate

Taierile de salarii vor afecta circa 100.000 de oameni din sistemul de sanatate, iar procentele cu care li se vor diminua salariile acestor salariati, care lucreaza in domenii extrem de riscante, vor fi cuprinse intre 7,5% in situatia in care se diminueaza sporul de la 100% la 85% si poate ajunge aceasta taiere pana la 22,5%, in cazul in care sporul scade de la 100% la 45%.

Nu in ultimul rand, noua modalitate de plata a salariilor din sanatate va readuce hoasul in sistem, intrucat nu se va mai putea vorbi de salarii identice pentru functii si responsabilitati identice, ci se vor inregistra salarii diferite pentru aceeasi fisa post. Adica, un asistent principal care lucreaza la sectia ATI a Spitalului Judetean de Urgenta din Sibiu nu va avea acelasi salariu ca si asistentul principal care lucreaza la sectia ATI a Spitalului Judetean de Urgenta Targoviste.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos