Inca un motiv pentru penalii din PSD-ALDE sa indeparteze tara de UE! Proiect: denuntatorii faptelor de coruptie sau frauda, protejati la nivel european!

155

Anunt-bomba de la UE: denuntatorii faptelor de coruptie sau frauda vor fi protejati la nivel european. Potrivit unui anunt al Comisiei Europene, se vor stabili noi standarde aplicabile la nivelul intregii UE, se vor crea canale sigure de raportare, atat in cadrul unei organizatii, cat si pentru comunicarea cu autoritatile publice, si vor fi mai bine protejati cei ce trag un astfel de semnal de alarma contra concedierii, retrogradarii sau altor forme de represalii.

De asemenea, autoritatile nationale vor trebui sa informeze cetatenii si sa formeze profesional autoritatile publice cu privire la abordarea care trebuie aplicata celor ce denunta nereguli.

„Multe dintre recentele scandaluri nu ar fi fost niciodata aduse la lumina zilei daca in interiorul organizatiilor respective nu ar fi existat voci suficient de curajoase pentru a se exprima. Numai ca persoanele respective si-au asumat riscuri considerabile. Prin urmare, daca dorim sa ii protejam mai bine pe cei sau cele ce denunta nereguli, trebuie sa detectam si sa prevenim mai bine prejudiciile aduse interesului public, cum ar fi frauda, coruptia, evitarea obligatiilor fiscale de catre companii sau prejudiciile aduse sanatatii publice si mediului. Nimeni nu ar trebui sa fie pedepsit pentru ca a facut ceea ce trebuie. De asemenea, propunerile prezentate protejeaza si persoanele care actioneaza ca surse de informatii pentru jurnalistii de investigatie, contribuind la garantarea protectiei libertatii de exprimare si a libertatii presei in Europa”, a declarat in comunicat Frans Timmermans.

Initiativa are in vedere protectia in cazul unei game largi de incalcari ale dreptului Uniunii in domenii ce includ, ca un standard minim: achizitiile publice; serviciile financiare, spalarea de bani si finantarea terorismului; siguranta produselor; securitatea transporturilor; protectia mediului; securitatea nucleara; siguranta alimentara si siguranta hranei pentru animale, sanatatea si bunastarea animalelor; sanatatea publica; protectia consumatorului; viata privata, protectia datelor si securitatea retelelor si sistemelor informatice; incalcarea normelor in materie de concurenta; incalcarea norme privind impozitul pe profit si abuzurile in domeniu; prejudiciile aduse intereselor financiare ale UE. Propunerea vizeaza crearea unor mecanisme si obligatii clare pentru angajatori, astfel incat sa fie incluse canale de raportare clare si un sistem de raportare cu trei niveluri (intern, catre autoritatile competente, catre publicul larg sau mass-media).

Pe de alta parte, autoritatile si companiile vor fi obligate sa furnizeze feedback, sa previna riscul de represalii si sa creeze posibilitatea unei protectii si garantii eficiente, menite sa descurajeze raportarea rauvoitoare sau abuziva si sa previna prejudicierea nejustificata a reputatiei. In prezent, protectia acordata persoanelor ce denunta nereguli la nivelul UE este fragmentara si inegala. Numai 10 state membre asigura, in momentul de fata, o protectie deplina a acestora. In celelalte tari, protectia acordata este partiala si se aplica numai anumitor sectoare sau categorii de angajati.

Sursa: comisarul.ro