Incepe razboiul in Guvern: PSD in bagă pe Cîțu la audit! ”Vrem o Romanie normala, sau vrem sa facem balet, sa-i mintim pe romani?”

200

Coalitia dintre PNL si PSD da deja semne de tensiune, la doar o saptamana de la semnarea protocolului de alianta. Cele doua partide au pozitionari diferite, in privinta aspectelor bugetare, rectificarea fiind facuta desi presedintele PNL Florin Citu nu a fost de acord cu unele masuri luate de noul Executiv. Sunt asteptate noi conflicte in privinta PNRR, pe care social-democratii vor sa il revizuiasca, si despre care Florin Citu afirma, de nenumarate ori, ca nu se va schimba fata de forma negociata de Guvernul sau. Iar noul ministru al Finantelor ameninta cu un audit la ministerul condus anterior de liberali.

Primul conflict in noua coalitie pare sa fie la capitolul bani si resurse bugetare. Asta in conditiile in care noul Executiv se pregateste sa vina in Parlament cu proiectul bugetului pe 2022, unde fiecare formatiune are propriile obiective. PSD vrea sa isi impuna masurile sociale, majorari de pensii, salarii, alocatii, in timp ce PNL spune ca nu va majora nicio taxa, iar pentru anul viitor, 7% din PIB vor merge la investitii.

Dupa ce au pierdut Ministerul Finantelor Publice, liberalii se vad atacati de catre social-democrati, care critica masurile guvernarii liberale.

Ministrul Finantelor Publice din partea PSD, Adrian Caciu, a anuntat recent ca a demarat mai multe actiuni de audit in institutie, dupa preluarea mandatului. El a criticat dur imprumuturile facute in ultimii doi ani de guvernele PNL. ”Aparent, banii s-au dus in finantarea cheltuielilor publice. Am avut o colectare foarte slaba anul trecut, un deficit de aproape 10% din PIB. A fost o filosofie foarte ciudata. S-au dus pe risipa. Auditul isi va face treaba lui, Curtea de Conturi isi va face treaba ei”, spunea Caciu, citat de news.ro.

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat la randul lui ca verificarea facuta de ministru este justificata.

„E predare-primire. E perfect corect ce a spus domnul Caciu. Nu e un avertisment catre Florin Citu. (…) Vrem o Romanie normala, sau vrem sa facem balet, sa-i mintim pe romani? (…) La predare-primire fiecare ministru face acest audit, sunt ferm convins, dar e normal. Se face audit in administratie, cand vine alt primar face audit”, a declarat Marcel Ciolacu la Romania Tv.

Liberalii spera sa controleze modul de aplicare al Planului National de Redresare si Rezilienta, cu atat mai mult cu cat noul ministru al Fondurilor Europene este secretarul general al PNL, Dan Vilceanu, mana dreapta a lui Florin Citu. Intr-un interviu dat Euronews, presedintele PNL Florin Citu afirma ca sunt 64 de reforme, prin Planul National de Redresare si Rezilienta care vor moderniza economia si care vor fi implementate, iar Romania nu va schimba PNRR.

Afirmatiile liderului PNL se contrazic cu cele ale presedintelui PSD Marcel Ciolacu, care spunea, in timpul negocierilor pentru formarea Guvernului, ca social-democratii vor sa „optimizeze PNRR” si ca, daca se va forma coalitia de guvernare PNL-PSD-UDMR „vom face o deplasare la Bruxelles sa discutam punctual”.

Un nou conflict s-ar putea declansa in privinta banilor din programul Anghel Saligny. Liderul PNL de Timis, Alin Nica le transmitea primarilor liberali care ar avea de gand sa plece din partid ca acest program care asigura finantare catre administratiile locale va fi gestionat de un secretar de stat de la PNL, conform intelegerii din coalitie.

Ministrul Sanatatii, Alexandu Rafila, a anuntat ca certificatul verde trebuie sa includa toate cele trei altenative descise in legislatia UE, adica vaccinare, trecere prin boala sau testare pentru COVID-19. In plus, acesta afirma ca certificatul nu ar trebui sa se numeasca verde, ci certificat COVID sau de limitare a infectiei COVID, si sa aiba o valabilitate limitata, in functie de incidenta pandemiei.

PSD nu este de acord cu prevederile proiectului de lege semnat de fostul premier Florin Citu, si aflat in Parlament, la camera decizionala, Camera Deputatilor. Proiectul, respins de Senat, prevede obigativitatea certificatului verde la locul de munca. In plus, pentru cei care nu se vaccineaza anti-COVID, se poate ajunge la desfacerea contractului de munca.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos