El a făcut referire la unul dintre sloganurile protestatarilor faţă de Ordonanţa 13, la începutul anului. „Nu va fi o ordonanţă de urgenţă sau altceva ‘noaptea, ca hoţii’, va fi ziua, la prânz şi trimis către Parlament, nu adoptat”, a spus Tudose.
Tudose a explicat propunerile de modificare a legilor justiţiei, prezentate de ministrul Tudorel Toader, sunt „o sinteză a propunerilor venite din partea tuturor organismelor posibile, a tuturor actorilor din acest joc”.
„Forul suprem democratic al oricărei ţări, acolo va fi luată decizia în România”, a subliniat el, adăugând că un episod precum cel al OUG 13 nu se va repeta. „Am promis şi vă spun – şi e şi decizia politică a coaliţiei – că nu mai facem aşa ceva. Şi nu mai facem”, a susținut Tudose.
El a adăugat că „domnul Toader s-a consultat cu cam toată lumea. A fost la Bruxelles, a explicat. Şi aici a fost un joc. A apărut un comunicat din partea Comisiei Europene care îl făcea ţăndări şi ne făcea pe toţi. După aia, a venit un comunicat de la Bruxelles care spunea că ‘Domne, de fapt nu e al Bruxelles-ului, e al agenţiei din România, pe care doamna l-a dat ca şi cum ar fi de-acolo’. O nebunie. Se dovedeşte încă o dată că românii sunt cei mai mari adversari ai României, mai ales în ceea ce priveşte relaţiile externe”.
În ceea ce privește parcursul pe care îl vor urma respectivele propuneri de modificare a legilor justiţiei, Tudose a precizat că „domnul Toader a trimis materialul la CSM. Când va veni şi materialul de la CSM, avizat, neavizat, cu propuneri, fără propuneri, eu voi pune capitolul propuneri în discuţia guvernamentală”.
Întrebat dacă va merge în această toamnă în SUA şi dacă va fi primit de vicepreşedintele american Mike Pence, Tudose a răspuns: „Work in progress. Nu ştiu, să vedem. (…) Nu mă duc în America să fac poze cu cineva şi eu cred că şi domnia sa are suficiente de făcut decât să facă poze cu românul. Sunt câteva lucruri pe agenda comună foarte importante, începând de la vize şi terminând cu una dintre cele mai mari echipe de desant economic care vine în România. Peste 100 de firme, la un forum – Trade Winds -, vin în România. 100 de firme care nu vin să facă turism, ci vin efectiv să investească, să-şi găsească un rost aici. Eu cred că e un element important şi al vizitei, de a pregăti acest lucru, să vedem care sunt zonele lor de interes, nu să aflăm aici cam despre ce lucruri ar dori domniile lor să se intereseze şi să pierdem timp”.
Potrivit şefului Guvernului, venirea acestor firme americane la forumul din ţara noastră este „o oportunitate mare pentru România”.
„Sunt câteva dintre ele – din câte ştiu eu fiecare are bugetul României – care vin să investească în România. (…) Cred că departamentul lor de analiză e mai tare decât analiza FMI. (…) 5,7 e puţin faţă de potenţialul României, noi putem să avem o creştere de 10%, chiar e loc, chiar România se poate dezvolta foarte tare”, a explicat prim-ministrul.
Sursa: evz.ro