Reprezentantii MApN au anuntat joi, in sedinta de Guvern, ca e gata proiectul de OUG care prevede trecerea Institutului Cantacuzino in subordinea MApN. Urgenta e motivata prin cresterea amenintarii razboiului hibrid si necesitatea crearii unei platforme unitare de cercetare si productie nationale a vaccinurilor.

Anuntul a fost facut de secretarul de stat in MApN Mircea Dusa, care ii tine locul ministrului Mihai Fifor, care se afla in aceste zile intr-o vizita de lucru in SUA. „Cea mai buna veste apropos de sanatate”, a catalogat-o premierul Mihai Tudose, care l-a certat din nou pe ministrul Sanatatii Florian Bodog pentru lipsa vaccinurilor, de data aceasta a celor anti-gripale.

„Caracterul urgent al prezentului act normativ este dat de amenintarile razboiului hibrid si necesitatea crearii unei platforme unitare de cercetare si productie nationale si de necesitatea mentinerii la parametri normali a Colectiei nationale de culturi microbiene si celulare (CNCMC), a Laboratorului cu nivel 3 de biosiguranta (BSL 3), a Biobazei si a Unitatii de interventie rapida in urgente microbiologice si bioterorism.

Neadoptarea imediata a unor masuri genereaza disfunctionalitati majore cu efecte negative asupra starii de sanatate a populatiei, precum si perturbari grave, in situatii de criza, de epidemii si pandemii, ce pot afecta atat sistemul national de sanatate publica, cat si securitatea nationala a Romaniei”, se arata in nota de fundamentare a ordonantei de urgenta.

Potrivit proiectului de ordonanta de urgenta, sumele alocate de la bugetul de stat Institutului Cantacuzino nu se includ in creditele bugetare reprezentand 2% din PIB alocate anual Ministerului Apararii Nationale.

„Patrimoniul Institutului National de Cercetare Cantacuzino se preia de Institutul Cantacuzino prin protocol de predare-preluare incheiat in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante”, se mai arata in proiectul ordonantei de urgenta.

Sursa: ziare.com