Intotdeauna pentru faradelegile penalilor din PSD sunt de vina tehnocratii! Acum Shhaideh spune ca numirea politica a prefectilor o mostenesc de la Guvernul Ciolos!

571

Vicepremierul Sevil Shhaideh a declarat, sâmbătă, la Buzău, că, potrivit prevederilor adoptate de Guvernul Cioloş şi negociate cu Comisia Europeană, funcţiile de prefect şi subprefect au fost scoase din categoria înalţilor funcţionari publici, aceştia devenind demnitari şi fiind asimilaţi secretarilor de stat, respectiv subsecretarilor de stat.

”Conform strategiei adoptate de guvernul anterior şi negociată cu Comisia Europeană, pentru că această strategie a funcţiei publice a fost condiţionalitate în accesarea fondurilor FSE, prefectul şi subprefectul sunt funcţii de demnitate publică, asta înseamnă că în statutul funcţiei publice prefectul şi subprefectul nu mai sunt înalţi funcţionari publici, am introdus funcţia de secretar general al prefecturii ca funcţie de înalt funcţionar public, deci prefectul şi subprefectul sunt funcţii de demnitate publică. E funcţie de secretar de stat şi de subsecretar de stat, funcţie de demnitate publică”, a afirmat Sevil Shhaideh, într-o conferinţă de presă, la finalul unei întâlniri cu primarii din judeţul Buzău, informeaza news.ro.

Sorin Grindeanu a afirmat, tot sâmbătă, la Buzău, că Guvenul îşi propune realizarea unui nou cod administrativ, care ar reglementa inclusiv situaţia prefecţilor şi a subprefecţilor, care sunt schimbaţi din funcţii la venirea unui nou Guvern, deşi aceştia fac parte din corpul înalţilor funcţionari publici şi ar trebui să fie apolitici.

Premierul a precizat că se află în dezbatere publică un proiect în acest sens şi că aşteaptă ”argumente şi contraargumente”, susţinând că prin eliminarea noţiunii de ”apolitic” în cazul prefecţilor şi subprefecţilor s-ar ieşi ”dintr-o anumită ipocrizie”.

”Acest proiect e parte din ce vrem să facem, şi anume un nou cod administrativ. Să ştiţi că îmi doresc, şi nu are sens să discutăm de lucruri pe care fiecare din noi le ştim, şi anume chiar dacă din 2004 prefecţii şi subprefecţii au devenit înalţi funcţionari publici şi sunt apolitici, la fiecare schimbare de Guvern au trecut în corpul înalţilor funcţionari, la dispoziţia Guvernului, dar, aşa e normal, schimbările de Guvern au dus la schimbări de prefecţi. Vorbim de o chestiune pe care toată lumea a făcut-o indiferent de culoarea politică a Guvernului. Cred că revenirea la o chestiune transparentă vorbind despre reprezentanţii guvernului în teritoriu, şi anume la eliminarea prevederii de apolitic, e în dezbatere publică, nu spun că asta e soluţia, aşteptăm argumente şi contraargumente, fiind în dezbatere publică, dar măcar ieşim dintr-o anumită ipocrizie, toată lumea ştie că la schimbarea guvernului se schimbă şi prefecţii şi subprefecţii, doar că există o formă mascată de apolitic”, a afirmat Grindeanu.

HotNews a relatat, vineri, că un proiect de modificare a Statutului funcţionarilor publici scoate prefecţii, subprefecţii şi inspectorii guvernamentali din categoria funcţionarilor publici, urmând ca aceştia să fie asumaţi politic. Potrivit proiectului, la articolul 118/2 se arată că „funcţiile publice de prefect, subprefect şi inspector guvernamental se desfiinţează la 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi”. Proiectul de lege propune şi ca „stabilirea funcţiilor publice specifice şi echivalarea acestora cu funcţiile publice generale se realizează în termen de maximum un an de la data intrării în vigoare a prezentei legi”.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos