Investitorii americani ii raspund lui Liviu Dragnea: Speculatiile la adresa angajatorilor privati sunt nefondate si creeaza un precedent periculos!

307

Speculatiile la adresa angajatorilor privati sunt nefondate si creeaza un precedent periculos, arata Camera de Comert Americana in Romania – AmCham Romania, in numele celor peste 430 de companii americane, internationale si romanesti pe care le reprezinta. AmCham Romania face apel la responsabilitate in declaratii si actiuni din partea decidentilor si a celor aflati in functii publice si la incetarea discriminarii romanilor in functie de angajator. Camera de Comert Americana ii raspunde astfel presedintelui PSD, Liviu Dragnea, care a declarat marti seara la Antena 3 ca o parte dintre multinationale finanteaza protestele din Romania.

”De 25 de ani, AmCham Romania reprezinta in dialogul cu autoritatile depotriva companii mari si companii mici, antreprenoriale, care au contribuit la dezvoltarea economiei romanesti prin investitiile cumulate de peste 22 miliarde dolari si prin cele peste 250.000 de locuri de munca create in tara noastra. Sectorul privat, prin eficienta investitiilor si prin valoarea adaugata inclusiv in ce priveste dezvoltarea capitalului uman, a pus Romania pe harta globala a investitiilor si este cel mai important contributor la bugetul de stat, sustinand in acelasi timp cu dedicare, prin activitati caritabile, nevoi societale de amploare”, arata AmCham Romania.

Camera de Comert Americana in Romania face apel la responsabilitate in declaratii si actiuni, din partea decidentilor si a celor aflati in functii publice si la incetarea discriminarii romanilor in functie de angajator.

”Consideram ca astfel de speculatii creaza un precedent periculos pentru democratia romaneasca, cu accente de intimidare a miscarii civice si a sectorului privat, cu implicatii negative la nivelul mediului de afaceri si al imaginii Romaniei in plan extern, afectand increderea partenerilor externi in capacitatea Romaniei de a exercita roluri regionale, precum Presedintia Romaniei la Consiliul Uniunii Europene de anul viitor. Asa cum am punctat si cu alte ocazii, astfel de practici erodeaza increderea in climatul investitional si alimenteaza fenomenul de emigrare, deja resimtit puternic de piata muncii, mutand in acelasi timp atentia publica de la prioritatile si vulnerabilitatile prezente si viitoare ale Romaniei”, spun reprezentantii AmCham Romania.

AmCham Romania semnaleaza de asemenea pericolul unor potentiale abuzuri de putere in relatia stat-contribuabili, care pot rezulta dintr-o astfel de pozitionare a decidentilor.

”AmCham Romania reafirma ca dreptul la libera exprimare a cetatenilor este un drept castigat cu mare pret de generatiile anterioare, si care intr-un stat european, membru al NATO, ar trebui garantat prin lege si respectat de autoritati, in niciun caz blamat sau reprimat. in continuare, AmCham Romania ramane un partener de un partener de dialog de incredere si isi exprima disponibilitatea de a fi un contributor activ, prin expertiza acumulata in randul membrilor, la procesul de modernizare si imbunatatire a cadrului legislativ si fiscal din Romania si prin prin promovarea de recomandari si masuri necesare pentru o dezvoltare economica sustenabila”, mai arata AmCham Romania.

Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) este de 25 de ani intre cele mai reprezentative asociatii ale comunitatii de afaceri din Romania. in prezent, sunt peste 430 de companii americane, multinationale si romanesti membre ale comunitatii AmCham Romania.

Camera de Comert Americana ii raspunde astfel presedintelui PSD, Liviu Dragnea, care a declarat marti seara la Antena 3 ca o parte dintre multinationale finanteaza protestele din Romania.

Intrebat cum procedeaza o parte dintre multinationalele din Romania pentru „a-l demoniza”, Liviu Dragnea a raspuns: „Finanteaza. (…) Finanteaza ‘Rezist’, finanteaza aceste miscari, indeamna propriii angajati sa mearga la proteste, ori le dau liber in ziua aia, ori le dau de inteles ca ar fi bine sa mearga la proteste. Acum e mai slaba miscarea asta, a fost foarte tare. Acum s-au mai potolit”.

Totodata, Dragnea a sustinut ca unele companii au interese economice care „lovesc interesele statului roman”.

El a precizat totodata ca au fost incepute investigatii care vizeaza anumite companii.

„Nu pot sa dau eu nume de companii, dar stiu ca s-au inceput investigatii. (…) Se pare ca si institutiile statului roman au inceput sa prinda cat de cat curaj. si in institutii (…) mai sunt functionari care trag frana, din diverse motive, ori sunt acoperiti, ori au alte interese, ori de frica. De aia lucrurile nu merg foarte, foarte repede”, a mai afirmat Dragnea.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos