Ioana Petrescu, fost ministru al Finanțelor în Guvernul Ponta, dă de pământ cu legea salarizării și o acuză pe Olguța de ”amatorism și populism”: ”Nici ea nu știe de fapt ce se întâmplă cu salariile!”

509

Ioana Petrescu, fost ministru al Finantelor in Guvernul Ponta, afirma ca legea salarizarii este „o mare pacaleala”. „Decidentii au atins noi culmi ale populismului si amatorismului”, spune Petrescu.

„In urma discutiilor cu sindicatele, iese la iveala ca legea salarizarii este de fapt o mare pacaleala. Trecerea contributiilor de la angajator la angajat se face si pentru a reduce cresterile salariilor nete ale angajatiilor de la stat si implicit a scadea impactul bugetar al acestei legi. Un alt motiv al trecerii contributiilor in sarcina angajatului este probabil taxarea mai mare a celor cu venituri din drepturi de autor si activitati independente. Nici pana astazi, nu avem un proiect de modificare a Codului Fiscal ca sa putem calcula exact cat se modifica salariile nete si veniturile romanilor.

Dupa cum spuneam si cand legea salarizarii a trecut prin Guvern, decidentii au atins noi culmi ale populismului si amatorismului. Nu stim care va fi impactul noii Legi a salarizarii in buzunarele oamenilor nici pana astazi. Pe de o parte, Lia-Olguta Vasilescu ne-a prezentat care vor fi salariile brute. Pe de alta parte, Ministerul Finantelor ne-a comunicat o serie de modificari in Codul Fiscal, care vor afecta sever salariul net. Plata asigurarilor sociale va reveni exclusiv angajatului si astfel povara fiscala pentru el creste de la 16,5% la 35%. In acelasi timp, se anunta ca impozitul va fi platit pe gospodarie si nu individual, ca rata de impozitare va fi redusa de la 16% la 10% (…) Cine sa mai inteleaga ceva? Astazi, este imposibil sa calculezi valoarea unui salariu net conform noii Legi a salarizarii pentru ca nu stim care si cand vor fi facute modificarile din Codul Fiscal. Deci, cand Lia-Olguta Vasilescu anunta ca salariile cresc in medie cu 56%, de fapt spune ca salariile brute cresc. De fapt, nu stie nici ea ce se intampla cu salariile nete”, a scris Petrescu pe Facebook.

Ministerul Finantelor Publice anuntat, miercuri, ca legea salarizarii urmeaza a fi pusa in aplicare impreuna cu implementarea transferului de contributii de la angajator la angajat, ceea ce va fi in beneficiul salariatilor.

De asemenea, MFP mentioneaza ca exista sumele necesare alocate legii salarizarii, impactul bugetar putand fi suportat din banii prognozati. In acest moment, proiectul de buget pentru anul 2018 se afla in curs de elaborare. Totodata, Finantele sustin ca ministrul Ionut Misa nu ar fi declarat ca „fara mutarea contributiilor nu sunt bani pentru legea salarizarii”, el fiind citat in acest mod de catre presa, dupa ce s-a intalnit cu liderii de sindicat prezenti la negocierile de la Guvernul Romaniei de astazi, 18 octombrie.

Sursa: aktual24.ro