Iohannis il pune la punct pe Igor Dodon: Romania NU VREA sa ocupe sau sa cucereasca Moldova, vrea SA O AJUTE!

743

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Cluj, ca Romania doreste in continuare sa sprijine dezvoltarea Republicii Moldova, dar la nivel institutional si in ceea ce priveste ameliorarea dependentei energetice pe care tara vecina o are fata de Rusia, astfel incat poporul moldovean sa vada in aceste actiuni intentia de a ajuta Moldova „pe calea pro-europeana”, nu „de a o ocupa”, scrie news.ro.

Klaus Iohannis a declarat, joi, la Cluj-Napoca, la o dezbatere organizata la Universitatea Babes-Bolyai, ca Romania si Republica Moldova vor continua sa aiba o relatie speciala si privilegiata, mai ales prin prisma trecutului istoric comun, explicand ca Romania trebuie si doreste sa acorde o mana de ajutor institutiilor din tara vecina.

„Romania si Republica Moldova au o relatie speciala si privilegiata, care se bazeaza pe istorie si limba comuna. Aceasta relatie este una speciala, pe care dorim sa o pastram si sa o protejam. Romania are dreptul si insista sa pastreze o relatie speciala cu Moldova. Aceasta relatie speciala trebuie sa aiba si un fundament solid, unul institutional. Romania trebuie si vrea sa sprijine Moldova, asta inseamna ca trebuie sa sprijinim institutiile din Moldova sa devina mai performante, mai puternice si mai transparente. Asta inseamna ca Romania trebuie sa se implice in economia Moldovei, dar nu in sensul sa incercam sa dirijam ceva acolo. Vorbim despre investitii, realizand conexiuni energetice cu Moldova, in sensul de a le usura dependenta  fata de unicul furnizor pe  care il au”, a declarant presedintele.

Seful statului a subliniat ca sprijinul trebuie sa fie acordat institutiilor, nu unor persoane, asa cum s-a intamplat in trecut, subliniind faptul ca ajutorul trebuie sa vina si din punct de vedere economic, prin incurajarea de investitii romanesti in Republica Moldova.

„Noi dorim sa sprijinim institutii moldovenesti, nu anumite persoane din Moldova, pentru ca asta a fost una dintre probleme. De multe ori, din Romania s-au sprijinit anumite persoane din Moldova care au performat sau nu, in loc sa se sprijine institutiile. Vrem sa colaboram cu Moldova in interesul cetatenilor ei prin intarirea institutiilor si prin mecanisme foarte corecte si transparente a economiei Moldovei, aceasta este calea prin care putem sa ii facem pe cetatenii moldoveni sa isi dea seama ca Romania nu este o tara care vrea sa cucereasca Moldova sau sa o ocupe. Romania vrea sa intinda o mana Moldovei si a o ajuta pe calea pro-europeana, care este cea mai buna pentru Moldova”, a declarat presedintele Klaus Iohannis.

Johannis a participat, joi, la Cluj-Napoca, la dezbaterea cu tema „Uniunea Europeana intre dezintegrare si reformare. Contributia Romaniei la consolidarea constructiei europene”, organizata de Grupul de Reflectie si Analiza Interantionala Citadel si Facultatea de Studii Europene din cadrul Universitatii Babes-Bolyai.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos