Iohannis, mesaj dupa violentele fara precedent din Piata Victoriei: Au trecut deja trei zile si nu exista niciun responsabil pentru ceea ce s-a intamplat!

103

Presedintele Klaus Iohannis a adresat luni, 13 august, un mesaj public ca urmare a evenimentelor din ultimele zile.

Mesajul integral

„In ultimele zile zeci de mii de romani au iesit in strada sa protesteze, iar Romania traverseaza o stare grava de tulburare din cauza violentelor inregistrate vineri seara.

Atitudinea civica a fost aspru pedepsita cu gaze lacrimogene, tunuri de apa si lovituri aplicate cu exces de zel. Este impresionanta mobilizarea romanilor din tara si de pretutindeni. Multi oameni din diaspora, reveniti acasa, au participat la aceste manifestari. Nu au fost adusi nici de partide, nici cu autocarele, nici platiti. Au venit din proprie initiativa, aratand un puternic simt civic, revoltati de modul in care PSD guverneaza si legifereaza, de gravele atacuri la adresa statului de drept din ultimul an si jumatate. Aceste demonstratii au fost unele eminamente pasnice, cu exceptia unor instigatori care nu pot fi asociati cu marea majoritate a protestatarilor, asa cum s-a incercat.

Protestele de sambata si duminica au aratat tuturor adevarata fata a celor care ies in strada de foarte mult timp si a caror voce se aude peste tot in lume. Romanii stiu sa fie civilizati, civici, activi si corecti. Nu isi merita etichetele primite din partea unor voci iresponsabile din politica. Toti cei care ies in strada pentru a transmite un mesaj au o voce legitima, care va trebui ascultata si inteleasa.

Violenta si reprimarea brutala a manifestantilor nu sunt acceptabile sub nicio forma. Atacarea oamenilor nevinovati, atacarea jurnalistilor, atacarea femeilor si copiilor este de neconceput pentru un stat european. Iar cei vinovati trebuie identificati rapid si pedepsiti. Indiferent cine sunt si de unde sunt. Fie ca vorbim de huligani sau de cei care nu au stiut sau nu au vrut sa ii izoleze pentru a permite deturnarea protestelor pasnice. Solutia aleasa, aceea de a dispersa in totalitate manifestatia, in loc de neutralizarea huliganilor violenti, este condamnabila si nu poate fi justificata.

Raman la convingerea pe care am exprimat-o inca de vineri noapte, interventia Jandarmeriei a fost puternic disproportionata in raport cu manifestarile majoritatii oamenilor din Piata Victoriei. Marturie stau inregistrarile video din Piata, relatarile oamenilor si miile de mesaje pe care le-am primit si in care oamenii reclama agresivitatea nejustificata a fortelor de ordine. Condamn la fel de ferm actiunile violente ale celor care au instigat si atacat jandarmii in incercarea de a deturna un proces pasnic.

Explicatiile publice, extrem de subtiri si de slab probate, ale Ministrului de Interne nu au convins, cum nu au convins nici explicatiile Jandarmeriei.

Au trecut deja trei zile si nu exista niciun responsabil pentru ce s-a intamplat vineri in Piata Victoriei. Aici exista doua planuri. Planul judiciar si am cerut deja Procurorului General anchetarea faptelor antisociale produse in piata, iar ancheta trebuie dusa urgent pana la capat, aflat adevarul si responsabilii trasi la raspundere. Violenta impotriva cetatenilor care se opun guvernului prin proteste pasnice este caracteristica regimurilor autoritare, nu Romaniei europene de astazi. Exista, totodata, si un plan politic. in orice tara cu oameni responsabili aflati la conducere, pana la aceasta ora am fi avut cel putin o demisie. Suntem, pentru a cata oara, martorii unui Guvern care se preface ca nu aude si nu vede revolta oamenilor. Nimeni nu si-a asumat responsabilitatea politica pentru ce s-a intamplat.

Ne aflam intr-un moment de cotitura, de criza sociala acuta in care trebuie sa ne concentram pe protejarea unei societati civice, democratice, europene – in care cei care incalca legea sunt pedepsiti, in care partidele reprezinta societatea si nu grupuri infractionale, in care normalitatea este regula, si nu exceptia.

De ce am ajuns aici? Pentru ca un protest legitim a degenerat in violente de strada, cu manifestari agresive. Nu cumva cei care vor sa ingenuncheze justitia si lupta anticoruptie si-au dorit o diversiune pentru a construi o tensiune nejustificata si falsa in societate? Ce se va intampla mai departe daca acest Guvern va continua sa trateze proprii cetateni de aceeasi maniera si sa recurga la inabusirea prin violenta a vocilor care se opun intoarcerii in timp a Romaniei?

in ultimul an si jumatate, PSD a compromis actul de guvernare si legiferare si, in ciuda scorului inregistrat la alegerile din 2016, a tulburat societatea prin masurile controversate, o guvernare haotica, irationala, in paralel cu legi extrem de controversate sau chiar vadit anticonstitutionale, atacuri repetate la adresa magistratilor. Avem acum si o componenta represiva, care ridica serioase semne de intrebare cu privire la ce intentii are acest Guvern cu romanii. Este evidenta si extrem de grava ruptura care exista in acest moment intre romani si actualul Executiv.

Romania este o tara normala, echilibrata, respectata, insa cei din Guvern fac tot ce pot pentru a distruge aceasta imagine. Sondajele arata ca peste 80% dintre romani cred ca ne indreptam intr-o directie gresita. Ceea ce arata ca milioane de romani sunt solidari cu cei care, prin protestele lor din intreaga tara, s-au saturat de proasta guvernare, de aroganta politicienilor si de coruptie.

PSD a castigat alegerile, nu am contestat niciodata acest lucru, insa actuala sa conducere abuzeaza de acea victorie pentru a ataca populatia, pentru a ataca justitia, pentru a scoate Romania de pe drumul sau european si euro-atlantic. Majoritatea romanilor nu este de acord cu directia in care PSD duce Romania. Sunt insa de acord membrii PSD cu aceasta directie? Risca ei sa arunce Romania in haos doar pentru a tine in brate aceasta grupare care a confiscat partidul? Sau isi asuma responsabilitatea inainte de a fi prea tarziu?

Nu avem nevoie de instabilitate si de o criza sociala prelungita. Oamenii se vor revolta si in continuare daca sunt ignorati. PSD trebuie sa inteleaga ca actuala conducere a partidului si a Guvernului este profund nociva, cu efecte nebanuite pe termen lung. Fac pe aceasta cale un apel la membrii PSD sa ia foarte in serios protestele din aceste zile si sa inteleaga ca trebuie sa guverneze pentru oameni si nu impotriva lor.

in acelasi timp, fac un apel la societatea civila. Nu va lasati descurajati de actuala situatie, lucrurile se pot schimba in bine, este nevoie de efortul nostru, al tuturor! Este foarte important ca societatea civila sa fie vie si vigilenta, sa se implice cu toata forta in viata sociala si politica intrucat contributiile ei din ultimele decenii sunt incomensurabile pentru evolutia democratiei romanesti. Acest apel nu este un apel la revolta, ci la responsabilitate si la implicare. Doar impreuna putem sa schimbam aceasta stare de lucruri.

in fine, un ultim apel vreau sa il adresez opozitiei si politicienilor care se afla in opozitie fata de actualul Guvern. Alternativa nu vine de la sine. Doar lucrand cu determinare si intelepciune, se poate ajunge in situatia de a obtine increderea oamenilor. Sta si in mainile opozitiei responsabilitatea de a asigura stabilitatea ţarii si mentinerea Romaniei pe drumul normalitatii. Este nevoie, fara indoiala, de un dialog sustinut intre toate fortele de opozitie. Oamenii politici responsabili stiu sa lase deoparte interesele marunte si orgoliile si sa puna mai presus interesul tarii. Iar interesul romanilor este de a opri abuzurile actualei majoritati. Cu intelegere intre partidele de opozitie se obtine ceea ce spuneam mai devreme: alternativa asteptata de romani.

in final, vreau sa va asigur ca oricat de mare ar fi presiunea PSD si a propagandei lor voi continua sa sustin fara rezerve interesele fundamentale ale romanilor, institutiile statului care lupta impotriva coruptiei, precum si nevoia de face din Romania o tara puternica si prospera.

Ca Presedinte, voi continua sa actionez pentru mentinerea unui stat de drept, in care institutiile sunt puternice, dar sunt puternice pentru aplicarea legii, pentru protejarea cetatenilor si pentru protejarea drepturilor cetatenilor. Va multumesc!”