Iohannis: ”Romania nu e tratata ca o tara de mana a doua, dar mai avem de lucru pana sa fim la acelasi nivel cu nucleul UE. Acolo tintim sa ajungem!”

472

Presedintele Klaus Iohannis a fost intrebat, sambata, la Bruxelles, de catre corespondentul Antenei 3 daca Romania este tratata ca o tara de mana a doua de catre Uniunea Europeana. Raspunsul presedintelui a fost ferm.

”Nu suntem tratati ca tara de mana a doua, dar sigur mai avem foarte mult de lucru pana cand putem sa spunem ca suntem realmente la acelasi nivel cu nucleul UE, acolo unde vrem sa ajungem. Noi avem aceasta ambitie si cred ca avem toate sansele sa ajungem acolo”, a spus Klaus Iohannis, raspunzand unei intrebari adresate de Sabina Iosub, realizatoarea emisiunii „beEu” de la Antena 3.

Purtatorul de cuvant al Presedintiei, Madalina Dobrivolschi, a prezentat vineri elementele care vor fi sustinute de presedintele Klaus Iohannis la reuniunea speciala a Consiliului European, indicand mentinerea unitatii celor 27 de state membre in procesul de negociere, inclusiv in apararea principiilor si libertatilor fundamentale pe care este construita Uniunea, diminuarea pe cat posibil a efectelor negative pe care le presupune iesirea Marii Britanii din UE, existenta unui echilibru intre drepturi si obligatii intre cele doua parti ale acordului, mentinerea integritatii Pietei Unice si asigurarea unui acces egal si nediscriminatoriu la aceasta pentru companiile si cetatenii din toate statele membre UE.

Ea a anuntat ca seful statului roman va sustine o abordare graduala a negocierilor, respectiv ajungerea la un acord privind retragerea Marii Britanii din UE intr-o prima faza, urmata de negocieri privind viitorul relatiilor dintre UE si Regatul Unit.

„Pentru Romania, obiectivul principal in negocieri este protejarea drepturilor si intereselor cetatenilor romani din Marea Britanie dupa Brexit”, a subliniat Dobrovolschi.

De asemenea, seful statului va sustine ca principala prioritate in cadrul negocierilor trebuie sa fie protejarea drepturilor cetatenilor europeni si a membrilor de familie ai acestora, cu evidentierea dreptului fiecarui cetatean UE si al familiei sale de a trai, munci, studia in orice stat membru.

In ceea ce priveste angajamentele financiare, presedintele Iohannis va sustine ca acordul de retragere va trebui sa asigure ca UE si Marea Britanie isi vor respecta obligatiile asumate inainte de data retragerii, cu impact minim asupra bugetului UE si fara afectarea angajamentelor agreate in actualul cadru financiar multianual 2014 — 2020, in special cele referitoare la fondurile de coeziune si cele pentru agricultura.

In plus, el va pleda pentru mentinerea unei cooperari cat mai stranse intre UE si Marea Britanie dupa Brexit.

De asemenea, seful statului va sustine ca, indiferent de cadrul viitoarei relatii, Marea Britanie trebuie sa ramana conectata cat mai puternic posibil la UE, scrie aktual24.ro.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos