Iresponsabili. Deputatul „mitraliera” si alti 11 parlamentari PSD vor ca petardele sa fie vandute la liber!

694

Doisprezece deputati PSD vor sa scoata mai multe obiecte pirotehnice periculoase de sub interdictie in conditiile in care au fost din nou, in aceste zile, numeroase victime ca urmare a folosirii petardelor. Un om si-a pierdut viata din cauza unei petarde, iar alti 82 au fost raniti in ultimele zile. Politistii se plang ca nu pot opri vanzarea ilegala a artificiilor si petardelor pentru ca legea este prea blanda.

„Ati vazut, un cetatean din Iasi… si-a pus in gura un asemenea obiect pirotehnic si a decedat. Sunt foarte foarte periculoase”, a declarat Adrian Aldea, sef arme si explozivi la IGPR, pentru Digi24.

„Este foarte important de subliniat ca aceste accidente pot avea urmari foarte grave. Pentru cateva clipe de placere, pot ramane urmari pe care dupa aceea va trebui sa le ducem toata viata. Au fost persoane care si-au pierdut vederea, au fost persoane care si-au pierdut unul dintre ochi, au fost persoane care si-au pierdut viata in urma unor astfel de accidente”, a subliniat si Alis Grasu, manager la Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov.

Singurele articole pirotehnice care pot fi cumparate sunt cele din categoria F1. Politistii spun ca este esential sa citim etichetele produselor si instructiunile de folosire: „Asta e categoria F3, interzise, si acelasi timp este incadrat in categoria F1”.

65 de tone de petarde si artificii ilegale au confiscat politistii, in doar o luna. Peste 400 de oameni s-au ales cu dosare penale, dar legea e mult prea blanda: pedeapsa e cuprinsa intre 3 luni si un an de inchisoare sau amenda penala.

„Sunt sigur ca ar trebui sa fie pedepsele mult mai stricte. Ministerul de Interne a propus modificarea actului normativ”, spune Adrian Aldea, de la IGPR.

In timp ce legea care ar inaspri pedepsele zace in comisiile parlamentare, un proiect, la polul opus, a trecut tacit de Senat. Deputatul Catalin Radulescu si alti 11 colegi din PSD au propus ca toate categoriile de articole pirotehnice sa poata fi vandute la liber, singura restrictie fiind varsta cumparatorului. Desi politia s-a opus acestei legi, proiectul va ajunge in plenul Parlamentului.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos