Jean Francois Copé: Un francez cu origini romanesti, LIDERUL OPOZITIEI din Franta!

386

Fost ministru al lui Jacques Chirac intre 2002 si 2007, Jean Francois Copé se lupta pentru a deveni liderul opozitiei franceze si tinteste functia de presedinte al Frantei! Acesta a dezvaluit ca are origini romanesti, bunicul sau din partea tatalui fiind evreu din Romania, relateaza AFP.

„Sunteti norocosi, ati venit sa asistati la casatoria urmatorului presedinte”, le-a spus el invitatilor la prima sa casatorie, in 1991.

La fel ca Nicholas Sarkozy, Jean Francois Copé , nascut la 5 mai 1964 la Boulogne-Billancourt la periferia Parisului, poate fi caracterizat drept un „francez cu sange amestecat”, care a crescut in frumoasele cartiere pariziene, cu un tata medic si o mama protectoare.

Fost ministru al lui Jacques Chirac intre 2002 si 2007, dar niciodata in timpul presedintiei lui Sarkozy, el a povestit istoria bunicului sau evreu de origine romana, ajuns in Franta in anii ’20 pentru a scapa de persecutiile antisemite, si de familia sa din partea mamei, evrei francezi din Algeria. Tatal sau a fost ascuns in timpul razboiului de o familie de francezi, pentru a scapa de arestarile naziste.

Nepopular in afara UMP (dreapta), unde este considerat drept arogant, Jean Francois Copé, care are o pirivire patrunzatoare si inceput de chelie, crede intr-o „dreapta fara inhibitii”, singura capabila sa izoleze extrema dreapta. Cope a denuntat recent „rasismul anti-albi”, care afecteaza francezii nativi, fapt care a provocat o intreaga polemica politica.

Scolit intr-un liceu burghez din Paris, student la Ecole nationale d’administration (ENA), membru in numeroase cabinete ministeriale si cu o pasiune pentru pian, Jean-François Copé a urmat intr-un ritm rapid calea elitei franceze, devenind in 1995, la varsta de 29 de ani, deputat-primar in Meaux, oras cunoscut din apropierea Parisului.

In afara de Jacques Chirac, in mandatul caruia Copé a fost purtator de cuvant al Guvernului, Nicolas Sarkozy a avut un rol important in cariera sa.

„In politica nu iti da nimeni nimic! Nu trebuie sa ceri, trebuie sa iei!”, i-ar fi spus fostul presedinte la inceputul anilor ’90.

Jean-François Copé a aplicat acest sfat ca la carte: a transformat un post a priori secundar, cel de lider al grupului de deputati UMP din Adunarea Nationala, in arma de razboi politic si mediatic, inainte de a folosi Adunarea ca tribuna pentru postul de secretar general al UMP, functie pe care o detine in prezent.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos