Judecatorul Danilet, despre revocarea procurorului general: „Putea fi revocat ca ii sta uneori cravata stramba! Nu controleaza o persoana cel ce o numeste in functie, ci cel care o poate revoca”

98

Judecatorul Cristi Danilet a comentat ironic, miercuri seara, declansarea procedurii de revocare a lui Augustin Lazar de catre Tudorel Toader.

„Asadar Procurorul General al Romaniei e propus spre revocare pentru conducerea defectuoasa a Ministerului Public fiindca a vorbit public, dar nu pe placul ministrului justitiei. Sincer, putea fi revocat ca ii sta uneori cravata stramba sau pentru ca poarta ochelari. Azi, ministrul poate revoca un inalt procuror pentru orice vrea el.

Eu am mai spus-o: nu controleaza o persoana cel ce o numeste in functie, ci cel care o poate revoca”, a scris Danilet pe Facebook.

Toader a declansat miercuri procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazar. Anuntul a fost facut intr-o conferinta in care a prezentat, timp de o ora, un raport de 63 de pagini si in 20 de puncte, rezultat in urma evaluarii activitatii lui Lazar.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat miercuri ca va declansa procedura de revocare din functie a procurorului general al Romaniei, Augustin Lazar.

El a prezentat raportul privind activitatea manageriala a procurorului-sef al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

„In temeiul prevederilor articolului 54, alineatul 4, coroborat cu articolul 51, alineatul 2, litera b din Legea 303/2004, cu modificarile, completarile ulterioare privind statutul judecatorilor si procurorilor declansez procedura de revocare din functie a procurorului general al Romaniei, domnul Augustin Lazar”, a anuntat Toader, la Ministerul Justitiei.

El a adaugat ca raportul de evaluare, insotit de propunerea de revocare a procurorului general, va fi transmis miercuri seara catre Sectia pentru procurori a CSM in vederea studierii, analizarii si elaborarii avizului consultativ, precum si presedintelui Romaniei pentru a decide potrivit competentelor legale ce ii revin.

Ministrul Justitiei a afirmat ca faptele enumerate in raport sunt „de netolerat” intr-un stat de drept, iar activitatea manageriala a lui Lazar contravine obligatiilor constitutionale si legale.

„Consideram ca actele si faptele enumerate in prezentul raport, de netolerat intr-un stat de drept, demonstreaza ca activitatea manageriala a domnului Augustin Lazar contravine obligatiilor constitutionale si legale. In aceste conditii, nu se mai poate sustine ocuparea in continuare si exercitarea de catre domnia sa a functiei de conducere din cadrul Ministerului Public. Toate elementele prezentate sustin gravitatea comportamentelor, mesajelor publice ale procurorului general, care, prin managementul realizat, a deturnat activitatea Ministerului Public de la rolul sau constitutional”, a sustinut Tudorel Toader.