Jurnalistul Oreste Teodorescu dezvaluie amenintarile razboiului hibrid impotriva Romaniei!

184

Jurnalistul Oreste Teodorescu analizeaza pe blogul sau care sunt cele mai mari provocari externe care atenteaza la interesele Romaniei.

„Un observator atent al scenei geopolitice poate observa destul de lesne ca exista o colaborare intensa si eficienta intre Moscova si Budapesta, ce vizeaza sabotarea intereselor Romaniei de a deveni un jucator independent pe piata resurselor energetice de la Marea Neagra. Pe Orban si Putin ii leaga doctrinar i-liberalismul anti european, ambii dezvoltand relatii stranse cu Liviu Dragnea, dusmanul declarat al statului de drept, al presedintiei Romaniei si un sabotor sistematic al parteneriatului economic cu UE si militar cu SUA…Dar Romania este asaltata de multe alte pericole, mai ales la granitele sale cu Ucraina si Moldova, unde agentii Kremlinului desfasoara adevarate scenarii de razboi hibrid.

Un predicat periculos al acestui razboi dintre Alianta Nord Atlantica si Federatia Rusa, purtat pe teritoriile Uniunii Europene il reprezinta prezenta bazelor militare americane din Polonia, Romania si Tarile Baltice, percepute de rusi ca „avanposturi balistice care ameninta direct stabilitatea regionala” cum afirma ministrul de externe Serghei Lavrov.

Un alt camp de lupta este cel religios si a fost deja activat prin conflictul dintre Patriarhia de la Moscova si Patriarhia Ecumenica a Constantinopolului generat de recunoasterea canonica a Bisericii Ortodoxe Ucrainene care si-a cerut autocefalia, adica iesirea de sub jurisdictia Bisericii Ruse. Foarte importanta va fi pozitia Bisericii Ortodoxe Romane, care se lasa insa asteptata. In acest context, Patriarhul Filaret, capul Bisericii Ortodoxe ucrainene, a sustinut recent ca: „Biserica Ortodoxa din R. Moldova este parte a Patriarhiei Romane, iar Patriarhia Rusa a incalcat suveranitatea BOR: Patriarhia rusa acuza Patriarhia Constantinopolului de incalcarea canoanelor bisericesti,insa ea insasi le incalca in cazul Bisericii Ortodoxe din R. Moldova. Actuala R. Moldova a fost parte a Romaniei, atunci cand Basarabia a fost anexata de URSS. Atunci si Patriarhia Rusa a anexat Biserica Ortodoxa din Basarabia. in aceste conditii, Patriarhia rusa nu mai poate vorbi despre respectarea canoanelor.”

Referitor la Republica Moldova, putem constata ca aici se indeplinesc deja conditiile ideale pentru dezvoltarea unor razboaie hibride care pot ameninta Romania si care vor fi declansate prin consolidarea, odata cu alegerile de la 24 februarie 2019, a vectorului autohtonist / moldovenist in Parlamentul R. Moldova si la nivelul administratiilor centrale si locale. Kremlinul contribuie decisv la consolidarea influentei cercurilor pro-rusesti de la Chisinau. La recentul Forum de afaceri ruso-moldovean (desfasurat la Chisinau, 20-22 septembrie 2018, cu tema Moldova intre Est si Vest), presupusii investitori rusi au promis ca vor investi semnificativ in R. Moldova, doar „daca presedintele Dodon va asigura un climat de stabilitate politica„. Cu aceasta ocazie, cercurile de afaceri rusesti au promis ca pot crea rapid un Fond de dezvoltare ruso-moldovean, cu un capital initial de 500 milioane dolari.

Faptul ca de anul viitor, Romania va detine Presedintia Consiliului UE, impune de urgenta gasirea unui raspuns la intrebarea referitoare la rolul jucat de oligarhul Vladimir Plahotniuc, care detine si cetatenia romana sub numele de Vladimir Ulinici, si care este principalul sustinator al regimului pro rus de la Chisinau. Cancelariile occidentale nu-si explica de ce anumite companii aflate pe lista celor interzise dupa ocuparea Crimeei ajung sa fie reprezentate in Romania de un fond de investitii legat de Plahotniuc si sustinute de interese originare din Austria.

Dan Dungaciu, presedintele Institutului de stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane (ISPRI) si al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN) argumenteaza ca: „O Budapesta asistata de Moscova si nesanctionata de spatiul euroatlantic devine o amenintare regionala” si ca este prima oara cand un stat din interiorul UE si NATO joaca la doua capete, si cu Estul si cu Vestul.

Oare institutiile statului roman sunt capabile sa gestioneze provocarile interne si, mai ales, cele externe? Romania se afla intr-un context regional extrem de periculos, marcat, cu precadere, de o presiune ruso-maghiara. Analistii geopolitici considera ca Budapesta, singura, nu mai poate fi o amenintare pentru Bucuresti, in schimb asistata insa de Moscova devine periculoasa, mai ales ca vedem cu totii o Ungarie care joaca la doua capete, „un soi de vitel destept de tip Kucima, Voronin sau Ianukovici, dar de data asta din interiorul UE si NATO!”,cum o defineste Dungaciu.

Citeste mai mult pe Oreste.tv