Justiția românească, pe mâna unui mincinos! Tudorel Toader, una le spune partenerilor externi și alta vrea să facă cu Inspecția Judiciară!

343

Proiectul de modificare a legilor justitiei va fi definitivat, cel mai probabil, saptamana viitoare, a anuntat duminica ministrul Tudorel Toader, care a precizat ca pentru Inspectia Judiciara raman in picioare doua variante: in subordinea Ministerului Justitiei sau institutie independenta.

Tudorel Toader a adaugat ca este „cel mai putin probabil” ca Inspectia Judiciara sa ramana la Consiliul Superior al Magistraturii. Insa, Toader a anuntat zilele trecute, dupa intalnirea cu ambasadorul Germaniei, ca Inspectia Judiciara va fi independenta fata de Ministerul Justitiei.

„Pe 23 august am spus ca sunt trei variante. Varianta de a ramane la CSM consolidand independenta, autoritatea Inspectiei Judiciare, o varianta de a o aduce la Ministerul Justitiei si a treia varianta – de a dobandi statut de autoritate autonoma independenta pe baza unei legi proprii de organizare, de functionare. Faptul de a ramane Inspectia Judiciara la CSM e cel mai putin probabil, dat fiind ca, dincolo de enunturile facute de pe 23 august, am vazut cu totii ce s-a petrecut in ultima perioada in raporturile dintre Inspectia Judiciara si CSM, Inspectia Judiciara si entitatile pe care le controleaza. Adica nu e numai o disfunctionalitate de principiu, e una concreta a modului in care se pozitioneaza unele fata de celelalte”, a afirmat Tudorel Toader.

Potrivit unui comunicat al MJ, miercuri, ministrul Tudorel Toader si secretarul de stat Marieta Safta au primit vizita ambasadorului Germaniei in Romania, Cord Meier-Klodt, insotit de Matthias Mau, consilier pe teme juridice in cadrul ambasadei. Toader a anuntat atunci ca IJ nu va trece in subordinea Ministerului Justitiei.

„Discutiile au vizat proiectul legii de modificare si completare a Legilor justitiei, respectiv Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara si Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii”, se precizeaza in comunicat.

Cu aceasta ocazie, arata sursa citata, ministrul Justitiei a aratat faptul ca procedura de numire in functiile de conducere la Ministerul Public va fi supusa unui aviz al Comisiei de la Venetia. Cu referire la Inspectia Judiciara, a subliniat din nou necesitatea consolidarii independentei acesteia, inclusiv prin organizarea acestei institutii in mod autonom, atat fata de Consiliul Superior al Magistraturii, cat si fata de Ministerul Justitiei.

Totodata, precizeaza MJ, partea romana a subliniat stransa legatura cu Comisia Europeana, urmand sa aiba loc o intrevedere la nivel inalt cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, dupa finalizarea, de catre Ministerul Justitiei, a proiectului de lege pentru modificarea si completarea Legilor Justitiei.

„Ambasadorul Meier-Klodt a reiterat interesul comun ca Romania sa indeplineasca, cat de curand posibil, recomandarile remanente din raportul MCV al Comisiei Europene din ianuarie 2017. In acest context, ambasadorul a subliniat importanta majora a garantarii independentei justitiei, cea care a contribuit, in mare masura, la cladirea increderii partenerilor straini in consolidarea statului de drept in Romania”, precizeaza MJ.

Sursa: aktual24.ro