Kelemen Hunor isi da arama pe fata si pune paie pe foc in scandalul etnic din Valea Uzului: „Romania si-a aratat fata adevarata. A fost un act de barbarie, ne vom adresa institutiilor internationale”

408

Incidentele de joi de la cimitirul din Valea Uzului au reprezentat un act de vandalism si de barbarie, iar UDMR va sesiza forurile internationale, a declarat la RFI presedintele Uniunii, Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor spune ca ceea ce s-a intamplat joi la Cimitirul Miliar din Valea Uzului ”a fost un act de vandalism, de barbarie”.

”Sa intri in cimitir, sa-i ataci pe cei care se roaga acolo, sa rupi gardul, sa rupi poarta, sa rupi crucile din pamant, sa arunci cu piatra, spunand ca tu vii sa comemorezi eroi, care la 10-12 kilometri, intr-un alt cimitir in Poiana Uzului sunt intr-adevar ingropati, un cimitir uitat. A fost o provocare pusa la cale de cateva organizatii nonguvernamentale, plus cativa preoti, plus fosti militari in rezerva, inclusiv generalul Chelaru, fosti europarlamentari, care au fost acolo, s-a vazut ca era o coordonare foarte-foarte precisa de a ataca oamenii care au format un lant. E inacceptabil ceea ce s-a intamplat. Romania ieri a aratat fata adevarata, modelul european de protectie a minoritatilor, asta este fata adevarata a Romaniei in 2019”, a declarat Kelemen Hunor, la RFI.

Liderul UDMR precizeaza ca se va adresa institutiilor internationale: ”Nu ne vom opri aici, nu se poate sa ramana aceasta pata pe obrazul societatii. Vom face toate demersurile politice legale in justitie, la forurile internationale, vom arata toate pozele, toate inregistrarile, exact cum s-a intamplat, ca sa vada lumea cum se comporta o majoritate intr-un moment extrem de delicat cu o minoritate. De la Uniunea Europeana, pana la toti partenerii Romaniei”.

Atentionat ca la incidentele de joi de la cimitirul din Valea Uzului au participat reprezentanti ai unor organizatii nationaliste, cu tenta extremista si nu simpli cetateni romani, Kelemen Hunor a raspuns: ”Sigur, eu nu voi generaliza, dar in acest moment, acest lucru se vede, acest lucru este transmis catre exterior, pentru ca nu au intervenit si ar fi trebuit sa intervina mult mai ferm jandarmii, Guvernul si toate institutiile abilitate in acest sens”.

Mai multi maghiari au format, joi, un lant uman pentru a nu permite romanilor sa intre in Cimitirul Eroilor din Valea Uzului, pentru a participa la sarbatoarea de Ziua Eroilor. Un grup de romani a fortat intrarea, la fata locului intervenind si jandarmii pentru ca situatia sa nu escaladeze.

Inca de joi seara, UDMR a transmis ca solicita demiterea ministrului de Interne, Carmen Dan, si a prefectului judetului Harghita, scrie News.ro.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos