Kiwi made in Romania! Proiectul de succes din mijlocul Bucurestiului

483

Undeva in centrul Bucurestiului, la o aruncatura de bat de Aviatorilor, dai cu ochii de o alta lume. in spatele zidurilor Universitatii de Agronomie din Bucuresti se afla cate o planta din fiecare colt al lumii. De la livezile cu meri din jurul Prahovei, pana la cele ma fine soiuri de vita de vie din Vrancea, ba chiar si ceva mai mult, cum ar fi o minicultura de kiwi venita tocmai din Grecia sau un Arbore de Cauciuc exotic, toate aceste lucruri pot fi gasite aici.

Plimbandu-ne prin gradinile inflorite ale campusului, impreuna cu Razvan Teodorescu, prorectorul Universitatii de Agronomie din Bucuresti, am putut sesiza eforturile si grija cu care profesorii de aici pregatesc generatii noi de agricultori. Aici am descoperit un intreg sistem de perfectionare, de la facultate ca institutie, la profesori si studenti, toate aceste parti se bucura de roadele muncii lor si toata lumea are de castigat.

Intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru Editiadedimineata.ro, Razvan Teodorescu ne-a marturisit care sunt principalele activitati ale Universitatii Agronomice, dar ne-a aratat si unul dintre cele mai mari loturi de pamant cultivate ale campusului, in care studentii pot examina conditiile de crestere ale pomilor fructiferi.

„in principiu am cuprins aici toate speciile favorabile pentru Romania: caisi, piersici, pruni, meri, peri, astfel incat sa le studiem, studentii sa poata sa vada ce inseamna fiecare specie in parte, ce cerinte are. Aflanu-ne la 100-200 de metri de facultate ei pot veni in campul experimental sa faca toate aplicatiile practice aici”, a explicat profesorul.

Razvan Teodorescu a mai precizat si faptul ca intotdeauna mananca cu mai multa placere un fruct produs in Romania si ca „ar trebui ca toata lumea sa faca acest lucru”. intrebat daca se poate spune ca produsele romanesti sunt si mai calitative, acesta a raspuns: „Da! Se poate afirma si acest lucru. Acum depinde de la fermier la fermier, de responsabilitatea fiecaruia”.

Romania a depasit in ultimii ani exportul si productia agricola, redevenind unul dintre liderii in agricultura pe plan european. Productia de porumb a Romaniei a depasit-o pe cea a Frantei, anul trecut, tara noastra reusind sa recolteze intre 14,5 si 15 milioane tone de porumb, comparativ cu doar 11,8 milioane de tone cat a adunat Franta, liderul european din anul 2016.

Conform datelor statistice, in randul statelor membre ale Uniunii Europene, Romania ocupa in 2017 primul loc la floarea soarelui (in functie de suprafata cultivata si de productia realizata), locul intai la porumb boabe in functie de suprafata cultivata, si locul doi la productia realizata, dupa Franta. De asemenea, la grau era pe locul cinci atat la suprafata cultivata, cat si la productie. Citeste mai multe aici.

Nici la capitolul alimentelor bio nu stam rau, piata produselor bio aratand o crestere de 30% a vanzarilor in Romania anului trecut. Chiar daca acest sector este inca intr-un stadiu incipient in tara noastra, expertii de pe piata preconizeaza ca aceste cresteri din ultimii doi ani (de 30%) vor continua pe aceasi linie pana in anul 2020.

Fructe kiwi, marca romaneasca si o fabuloasa gradina botanica

La dezvoltarea acestui segment contribuie si Universitatea Agronomica din Bucuresti, care doreste sa comercializeze o parte din productiile proprii de fructe proaspete, insa intr-o maniera proprie si creativa.

Cine are indrazneala de a visa ca intr-o zi fructele kiwi vor fi la fel de raspandite in Romania ca si in tarile cu climat mediteranean? Ei bine, acest vis este pe cale de a se indeplini, intrucat studentii si profesorii din campus au dezvoltat o noua specie de kiwi, adaptata conditiilor climatice de la noi din tara.

Profesorul Razvan Teodorescu mai precizeaza si ca aceasta initiativa poate avea un dublu rol, pe langa cultivarea fructelor, pomii pot ajuta si la refolosirea zonelor desertificate din tara, zone care nu mai dau randament si care pot fi folosite in acest scop.

„Intentia este pe de-o parte pentru zonele desertificate din Romania, sa putem sa dezvoltam aceasta cultura, iar acolo unde nu mai merge plantata alta specie sa incepem usor, usor cu kiwi” , a explicat profesorul.

Aceasta noua specie de kiwi a fost realizata in Centrul de Cercetare al Universitatii de Agronomie din Bucuresti – o ramura a campusului care a fost construita cu bani europeni si care este menita sa ii ajute pe studentii agronomisti sa inteleaga mult mai bine care sunt conditiile de crestere ale plantelor si de ce nu, chiar sa creeze altele noi. Acest centru are in dotarea sa 13 laboratoare in care sunt studiate de la A la Z toate plantele care vin de pe camp.

Cuoascuta Gradina Botanica din Bucuresti, care atrage numai la inceputul primaverii mii de vizitatori, are de acum un nou competitor. Universitatea de Agronomie din Bucuresti se poate lauda si cu o sera de plante complet automatizata. Este plina de specii de plante tropicale si mediteranenee, iar atmosfera te trimite direct in safari, de indata de paseti in interior. Arborele de cafea, de cauciuc, strelitia, papaia, toate aceste plante reprezinta in principiu colaborarile profesorilor de la Universitatea de Agronomie din Bucuresti cu omologii lor de pretutindei, iar acestea nu au fost deloc putine.

Casa departe de casa pentru 12 mii de studenti

La o analiza mai amanuntita, Universitatea de Agronomie din Bucuresti se aseamana perfect cu un campus american. intr-o singura curte de dimensiuni imense sunt alaturate opt facultati cu profiluri diferite, de la botanica, medicina veterinara, horticultura, ingineria mediului, pana la management si dezvoltare rurala. in plus, campusul este casa a peste 12 mii de studenti, care stau in cele 10 camine din apropierea facultatilor.

Cu toate astea, ce este cel mai interesant este faptul ca Universitatea s-a transformat treptat intr-o microsocietate, ce are nu numai o personalitate proprie, dar si studenti care se pot simti in largul lor.

Mai mult decat atat, in afara de dezvoltarea sistemului agricol si toate aspectele care tin de aceasta zona a cercetarii, profesorul Razvan Teodorescu vede si necesitatea adaptarii institutiei la nevoile si asteptarile studentilor.

„in Gradina Botanica a Facultatilor de stiinte Botanice si Medicina Veterinara, aici se desfasoara aplicatiile practice pentru recunoasterea speciilor dendrologice a arborilor sau arbustilor. Parcul Dendrologic este creat astfel incat cei 12 mii de studenti ai universitatii noastre sa se poata bucura de momentele pe care le petrec aici”, a mentionat acesta.

in plus, profesorul Razvan Teodorescu ii incurajeaza pe studenti sa isi dezvolte capacitatile intr-un mediu propice si nu refuza niciodata implicarea acestora in diferite proiecte. Plimbandu-te pe aleile Universitatii de Agronomie din inima Capitalei vei da si de un lac plin de pesti – un proiect realizat de catre studenti si profesorii acestora.

„Cativa studenti de la Facultatea de Inginerie si Gestiunea Productiiloe Animaliere au avut grija sa puna acolo si cativa pestisori. Ne-a interesat sa avem un loc, o gardina, un parc, in care sa-ti fie drag sa vii. Totul sa se desfasoare in cat mai mare legatura cu natura”, a mai precizat acesta.

Viitorul suna bine intotdeauna bine pentru studentii agronomisti, deoarece campusul lor este dotat si cu un centru de Consiliere si Orientare in Cariera, iar in timpul liber pot practica diferite sporturi pe unul dintre terenurile destinate activitatilor in aer liber sau pot organiza meciuri de fotbal sau baschet in sala de sport.

„Aici este si casa pentru ca avem si camine, este si bucatarie pentru ca avem si terasa si cantina, este si biblioteca intr-adevar, are si parc unde se poate plimba, unde se poate juca, are si sala de sport unde poate de asemenea sa isi practice sporturile pe care le doreste. Ne-am ingrijit in mod special ca studentul nostru sa aiba toate conditiile si de invatat si de aplicat cunostintele, cat si de a se simti bine in momentele in care vrea sa se relaxeze”, a mai conchis profesorul Razvan Teodorescu, prodecanul Universitatii de Agronomie din Bucuresti.

Sursa: editiadedimineata

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos