Klaus Iohannis a rabufnit! De facto, Romania nu are Prim-ministru! Acest guvern este condus de infractorul Dragnea! Doamna Dancila nu intelege cum functioneaza statul!

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, vineri, ca nu semneaza numirea ministrilor de la Transporturi si Dezvoltare si asteapta decizia Curtii Constitutionale.Seful statului spune ca CCR nu are cum sa rezolve aceasta problema pentru ca nu este una constitutionala, ci politica si a sustinut ca Romania nu are, de facto, premier. Seful statului a spus ca premierul Viorica Dancila nu intelege cum functioneaza statul, iar guvernul este condus de fapt de „infractorul Dragnea”.

Declaratiile complete ale presedintelui Iohannis

Se aude ca doamna Prim-ministru a trimis o solicitare de rezolvare a unui conflict la Curtea Constitutionala a Romaniei. Probabil, Curtea va da un raspuns, vom vedea ce raspuns.

Insa dati-mi voie sa va spun ca nu va rezolva problema. Curtea Constitutionala nu are cum sa rezolve problema, fiindca problema nu este una constitutionala, problema este una politica. si o sa va spun si care sunt cele doua cauze ale acestei probleme politice.

Prima cauza este ca, de facto, Romania nu are Prim-ministru. A doua cauza este totala inabilitate a PSD de a face politica, politica de orice fel.

Sa detaliez un pic. Doamna Prim-ministru mi-a trimis in scris, fara sa ma contacteze, o solicitare de remaniere a Guvernului. Dupa care, fara sa astepte raspunsul, mi-a mai trimis o solicitare de remaniere a Guvernului. Dupa care mi-a mai trimis hartii, toate fara sa caute o discutie sau un dialog cu mine.

In definitiv, doamna Prim-ministru m-a sunat totusi ieri. si ce credeti ca m-a intrebat? Daca am terminat analiza si cand cred eu ca voi da un raspuns. si i-am spus foarte politicos ca azi si maine nu, iar in zilele urmatoare o voi informa cand ajung la o concluzie.

Sincer, m-as fi asteptat, in toata aceasta perioada, asa, printre vizitele pe care le face doamna Prim-ministru in strainatate, macar sa ma sune sau sa ma caute si sa intrebe: „Domnule Presedinte, de ce nu ne dati un raspuns? Care este problema?”.

Aceasta doamna, pur si simplu, nu intelege cum functioneaza statul. Noi nu suntem pusi aici ca sa ne trimitem hartii scrise de secretare, secretari sau alti colaboratori. Asta este simplu de facut. Noi suntem pusi aici pentru a rezolva problemele statului, pentru a rezolva problemele Romaniei. Or, asta se face inclusiv prin colaborare si prin dialog institutional.

A doua cauza a acestei probleme politice este totala inabilitate a PSD de a face politica. Constat ca PSD si-a pierdut, sub acest Dragnea, capacitatea de a actiona politic. PSD nu mai stie sa faca politica. Este foarte grav, fiindca acest PSD este partidul care da guvernarea si controleaza majoritatea in Parlament.

PSD guverneaza prost. Asta am subliniat in repetate randuri, cu argumentele respective, inclusiv astazi, prin, pur si simplu, inabilitatea Premierului de a purta, institutional macar, un dialog pentru a rezolva o problema.

PSD legifereaza foarte prost – foarte, foarte prost, si asta nu este o afirmatie pe care o fac asa, fiindca nu imi place PSD. Am cerut cateva date zilele acestea, pentru a vedea totusi care este calitatea legilor care se voteaza, in principiu, de aceasta majoritate controlata de PSD.

Dati-mi voie sa va spun ca in 30 si ceva de situatii m-am adresat Curtii Constitutionale, pentru ca am considerat ca legile promovate, votate de majoritatea pesedista, sunt proaste. in peste 25 de cazuri, Curtea Constitutionala mi-a dat dreptate si a declarat actele respective, legile, partial neconstitutionale sau integral neconstitutionale.

Dati-va seama – intr-un singur an, peste 25 de legi neconstitutionale!

in afara de asta, PSD, pur si simplu, nu mai este capabil sa negocieze politic. Nu negociaza, nici macar nu incearca sa negocieze. PSD incearca sa isi impuna vointa prin politica pumnului in gura. Acest lucru se vede si in Parlament, se vede si in felul cum lucreaza Guvernul, si acest lucru pentru mine este inacceptabil.

Sesiune de intrebari si raspunsuri:

Jurnalist: Domnule Presedinte, ce veti face concret cu aceste propuneri, le veti accepta, le veti respinge, inainte ca judecatorii constitutionali sa se pronunte?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Daca s-a ajuns in aceasta faza, sa se cheme Curtea Constitutionala sa stabileasca ce avem de facut, bineinteles ca voi astepta decizia Curtii Constitutionale, dupa care voi actiona constitutional.

Jurnalist: Printre aceste hartii, domnule Presedinte, care au ajuns la dumneavoastra, sunt si demisiile celor doi ministri?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Sunt multe hartii, cu anexe, iar toate aceste lucruri vor fi explicate in detaliu, daca am ajuns in aceasta faza, in documentele pe care le vom trimite la Curtea Constitutionala, si veti vedea atunci ca punctul nostru de vedere este unul consolidat, unul corect, iar cel al Guvernului vom vedea cum va fi apreciat.

Jurnalist: Deocamdata nu semnati nici cele doua revocari?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Deocamdata nu mai fac nimic in aceasta speta pana cand Curtea Constitutionala va lua o decizie.

Jurnalist: Cei de la PSD in sesizare vorbesc inclusiv despre principiul loialitatii intre institutii, al colaborarii intre institutii. Din acest punct de vedere, spun ca ar fi trebuit ca dumneavoastra sa analizati mai repede propunerile transmise.

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Deci, ma intrebati despre asa-numitul „termen rezonabil”. Da, este o buna intrebare, insa, un termen rezonabil pentru un raspuns institutional la acest nivel trebuie sa il definim in asa fel incat sa fie valabil pentru toti participantii la conducerea statului si, cum m-am asteptat ca aceasta chestiune sa apara in discutie, m-am documentat un pic cum actioneaza pesedistii. Ca sa luam aceeasi masura. Aflam, de exemplu, ca la Senat s-a depus o solicitare de acceptare a urmaririi penale pentru o persoana, este presedintele Senatului, intr-o chestiune. Am asteptat un vot sau o rezolutie a Parlamentului. Ei, ce ganditi, Parlamentul, controlat de majoritatea pesedista, a considerat ca un termen rezonabil la o solicitare institutionala este in jur de 2-3 luni si au amanat dezbaterea si votul pana in sesiunea din februarie. si atunci, cu siguranta, putem cu totii sa ne inspiram de aici daca avem de-a face cu PSD, ca un termen rezonabil poate sa fie considerat si 2-3 luni de zile.

Jurnalist: Prin amanare blocati activitatea Guvernului?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Prin amanarea acestei decizii in niciun caz nu se blocheaza activitatea Guvernului, cum chiar unul dintre cei vizati, ministrul transporturilor, ne-a spus foarte clar ca el este ministru si actioneaza corect si bine pana cand in Monitorul Oficial apare decretul de eliberare din functie.

Jurnalist: Ati afirmat mai devreme ca Romania, de fapt, nu are Premier. Cine conduce, de fapt, Guvernul?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Este evident ca acest Guvern este condus de infractorul Dragnea prin interpusi. Este simpla aceasta chestiune. O stim cu totii.

Jurnalist: Ati si spus de negocieri cu PSD, ca PSD nu mai stie sa negocieze, nu mai stie sa faca politica. Ce ar fi de negociat cu Partidul Social Democrat?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Foarte multe lucruri. De exemplu, putea doamna Prim-ministru sa se prezinte la mine cu niste argumente si, daca tot veni vorba de argumente, dati-mi voie sa mai mentionez inca un lucru care deranjeaza foarte mult. A venit cu o solicitare de remaniere fara nici un fel de explicatie, fara sa spuna public de ce anumiti ministri vor fi revocati sau cere sa fie revocati. Revocarea este o sanctiune politica, nu este o miscare de placere. Ori daca este asa, aceeasi doamna Prim-ministru avea obligatia sa se prezinte in fata natiunii si sa explice de ce anumiti ministri se cer revocati. Ori acest lucru nu s-a facut, doamna Prim-ministru confunda Guvernul cu partidul. Este normal sa se discute in partid aceste chestiuni, partidul care are majoritatea, dar este anormal ca Premierul sa nu vina si sa explice natiunii de ce face o remaniere, de ce anumiti ministri sunt revocati. Aceasta maniera de a conduce statul de la partid, sau de a incerca sa conduca statul de la partid, o cunoastem dintr-un regim care s-a terminat in decembrie ’89.

Jurnalist: Mentioneaza in aceasta sesizare, domnule Presedinte, ca nu ati oferit motivele, in scris, pentru refuzul dumneavoastra, inclusiv in ceea ce priveste revocarea si, bineinteles, se pune problema si propunerilor pe care le aveti pe masa. Ati trimis cumva aceste explicatii sau intentionati sa faceti acest lucru, bineinteles, in scris?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Bineinteles ca voi face acest lucru, intr-un termen rezonabil, cum am spus adineauri. Doamna Prim-ministru nu are deloc rabdare sau, ma rog, cine o dirijeaza nu are deloc rabdare fiindca dupa prima solicitare de remaniere nici nu a asteptat sa-i spun de ce nu revoc pe anumiti ministri si de ce nu accept altii, mi-a si trimis a doua solicitare de revocare, ori in acest fel, va spun ca nu se poate lucra. Este, daca nu ar fi foarte trist si ingrijorator, ar fi rizibil.

Jurnalist: Aveti de gand, domnule Presedinte, dumneavoastra sa o chemati pe doamna Premier la o discutie? Sa initiati dumneavoastra aceasta discutie?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Da, exact asta a fost intentia mea, dar doamna Premier si aici s-a grabit foarte mult. Avem marti sedinta de CSAT si, in marja acelei sedinte, ar fi fost un moment foarte potrivit pentru o astfel de discutie, fara a atrage atentia publicului ca discutam o chestiune de remaniere, deci ar fi fost foarte elegant si pentru domnia sa si ar fi aflat inclusiv argumentele mele. Acum, situatia s-a schimbat si va afla argumentele mele la Curtea Constitutionala.

Klaus Iohannis a rabufnit! De facto, Romania nu are Prim-ministru! Acest guvern este condus de infractorul Dragnea! Doamna Dancila nu intelege cum functioneaza statul! was last modified: decembrie 7th, 2018 by Radu Anghel
Sa raspandim circul prin sat...
spre

Share Page

Close