Klaus Iohannis avertizeaza: Nu suntem pregatiti de presedintia Consiliului UE! Este necesar inlocuirea acestui accident al democratiei romanesti care este Guvernul Dragnea-Dancila!

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la Adunarea Generala a Asociatiei Municipiilor din Romania, ca necesitatea politica este inlocuirea acestui accident al democratiei romanesti care este Guvernul Dragnea-Dancila.

Discursul integral al lui Iohannis

„Multumesc pentru invitatie, in primul rand! Aveti perfecta dreptate, este prima data pentru un Presedinte, dar pentru persoana mea chiar nu este prima data cand particip in aceasta runda a Asociatiei. Ba chiar, daca imi amintesc eu bine, ultima la care am participat am tinut-o chiar eu la Sibiu. Probabil unii dintre dumneavoastra au fost acolo.

Cu unii dintre dumneavoastra m-am mai intalnit, ne-am mai intersectat. Vad si multe fete noi aici. si dati-mi voie sa va spun chiar de la inceput ca ma simt foarte bine in aceasta runda. Va multumesc!

Va doresc mult succes! Ceea ce faceti dumneavoastra este un lucru extrem de important. Primarul unei comunitati este politicianul cu cea mai mare legitimitate de departe din comunitatea respectiva. si forma de democratie este una aproape directa, si banuiesc ca dumneavoastra, toti, v-ati dat seama ca, atunci cand faceti un lucru care este perceput a fi bun pentru comunitate, lumea va multumeste si aflati imediat ca a fost bine. Reversul, insa, este la fel de adevarat. Daca o masura este prost primita sau nepopulara, si acest lucru il afla primarul intr-un mod foarte direct.

Exista o sansa enorma pentru Romania. Aceasta sansa sunteti dumneavoastra si colegele si colegii primari din celelalte unitati administrativ-teritoriale. Romania se transforma, iar dumneavoastra trebuie sa fiti partea care induce schimbari pe care le resimte cetateanul imediat si direct. Cunosc realizarile din multe municipii pe care le reprezentati aici si pot sa va spun ca sunt impresionante. Lucrurile se misca. Lucrurile se misca foarte repede si foarte bine. Va amintiti probabil ca am vizitat localitati in care dumneavoastra activati si de obicei mi-am exprimat si direct opinia pozitiva despre mersul lucrurilor. Dar imi amintesc din perioada mea de la primarie – fiind in interiorul lucrurilor, cateodata nu iti dai seama foarte bine cum se misca ele sau de progresul care se realizeaza. Venind putin din afara, se vede mult mai bine si se vede ca va miscati foarte bine. Pentru acest lucru meritati felicitari.

Din pacate, nu peste tot lucrurile se misca la fel de bine. Oricat de bun ar fi un primar, el nu este singur in spatiul politic romanesc, ci trebuie sa se relationeze, sa interactioneze cu alti primari, cu alte comunitati, cu consilierii locali, cu cei de la judet, dar de obicei si cu cei de la centru.

si aici, cel putin asa a fost pe vremuri, nu cred ca s-au schimbat multe, apar cele mai mari nemultumiri. Primarii vor sa se miste, guvernele de regula sunt mai reticente. Aceasta reticenta este de multe ori frustranta, si va asigur ca nu numai pentru dumneavoastra, si pentru mine, si, cel mai grav, pentru romani.

Ca sa amintesc doar cateva promisiuni care au ramas pe hartie. Descentralizarea – toata lumea stie ca sunt anumite lucruri care trebuie gestionate local pentru a functiona mai bine. Vi s-a promis, nu s-a realizat.

A doua chestiune, care intotdeauna este de actualitate, banii. Nu numai ca nu vi s-a dat o baza mai mare, ba dimpotriva, s-a facut acum, recent, asa-zisa reforma in domeniul fiscal, o mare pacaleala, prin care romanilor aparent li s-au dat mai multi bani, dar in realitate nu. Iar comunitatile locale, cu certitudine, au pierdut de acolo. Au existat promisiuni ca aceste pierderi, care se realizeaza prin schimbarea impozitarii la veniturile salariale, vor fi compensate. in cea mai mare masura, aceasta promisiune nu a fost indeplinita. Ca majoritatea municipiilor s-au descurcat, vi se datoreaza si nu se datoreaza in niciun caz guvernului. Eu stiu ca primarii de municipii gasesc solutii. Sunt oameni activi, sunt oameni interesati sa gaseasca solutii si le gasesc, dar asa nu se poate continua.

Politica, mai ales fata de comunitatile locale, trebuie sa fie facuta transparent, predictibil si, de ce sa nu o spunem, trebuie sa fie o politica sustenabila. Aceasta vesnica topaiala fiscala cu care ne-au obisnuit ultimele guverne este nu numai de prost gust, ci si de rau augur, si va pune si pe dumneavoastra, si pe romani, in dificultate.

in fine, trebuie sa mentionez o mare ingrijorare pe care o am, pe care sper ca o aveti, cu toate ca nu va priveste direct. Este vorba de anul 2019. stiti bine ca, de la 1 ianuarie 2019, Romania va prelua Presedintia Consiliului Uniunii Europene, o pozitie extrem de importanta, o pozitie extrem de onoranta, o pozitie extrem de solicitanta, mai ales pentru Guvern.

Parerea mea este ca nu suntem pregatiti pentru asa ceva.

Acum cateva saptamani, am fost intrebat de jurnalisti si am spus ca vom face fata rezonabil, dar numai ca intre timp lucrurile au luat-o razna. La Guvern nu se mai inteleg responsabilii pentru diferite sectoare, persoanele care ar trebui sa se ocupe de chestiunile europene pleaca sau sunt demisi, si in acest fel ne trezim in ceasul al 12-lea total, total nepregatiti.

Si cred ca, din pacate, si acum, in ultimul moment, necesitatea politica este inlocuirea acestui accident al democratiei romanesti care este Guvernul Dragnea-Dancila. Nu exista nicio perspectiva de buna guvernare. Nu exista nicio perspectiva de buna implicare in afacerile europene. Aceste lucruri sunt foarte grave.

Sa inchei cu ceva mai optimist – Centenarul. Cu totii v-ati implicat, ati organizat evenimente dedicate Centenarului, si acesta este un lucru foarte bun, fiindca Guvernul nu a facut-o. Ati facut-o dumneavoastra. Ca de obicei, primarii isi vad de treaba, rezolva problemele, si, in acest caz, rezolva festivitatile.

Este un moment extrem de important pentru natiune. Istoria trebuie sa primeasca ce i se cuvine. Realizarile Romaniei si ale romanilor trebuie onorate asa cum se cuvine. si pentru acest lucru, festivitatile pe care le-ati pregatit pentru 1 Decembrie, pentru perioada de pana atunci, sau dupa 1 Decembrie, merita toate laudele.

Dar va rog sa nu va opriti aici. Centenarul nu trebuie sa ramana un moment de evocare a realizarilor istorice, ci trebuie sa se transforme intr-un moment de planificare a viitorului. Trebuie sa ajungem in punctul in care putem sa spunem romanilor ce vrem cu Romania, ce vrem pentru viitorul Romaniei, cum ne imaginam viitorul Romaniei.

Si eu va spun – eu imi imaginez viitorul Romaniei in Uniunea Europeana, puternic integrati. imi imaginez locul Romaniei in NATO, imi imaginez o Romanie puternica, o Romanie cu o economie matura, cu un sistem de educatie care creeaza premisele pentru o foarte buna pregatire generala si profesionala. imi imaginez o Romanie in care romanii se simt bine, se simt acasa. imi imaginez o Romanie in care vor sa se intoarca tinerii nostri valorosi, nu una din care vor sa plece. si aceste lucruri, dragii mei, putem sa le realizam impreuna.

In continuare, m-as bucura foarte mult daca mi-ati spune opiniile dumneavoastra, daca doriti sa dialogam pe teme si mai concrete, si mai putin concrete, care tin de administratia locala, sau, de ce nu, de administrarea tarii”.

Klaus Iohannis avertizeaza: Nu suntem pregatiti de presedintia Consiliului UE! Este necesar inlocuirea acestui accident al democratiei romanesti care este Guvernul Dragnea-Dancila! was last modified: noiembrie 12th, 2018 by Radu Anghel
Sa raspandim circul prin sat...
spre

Share Page

Close