Klaus Iohannis avertizeaza: Refuzul Vioricai Dancila de a merge la Cotroceni creeaza un precedent periculos!

Presedintele Klaus Iohannis afirma ca prin refuzul Guvernului de a avea consultari cu Presedintia inainte de adoptarea rectificarii bugetare creeaza un precedent periculos in raporturile institutionale dintre cele doua palate.

Presedintele acuza ca, desi si-a aratat disponibilitatea de a negocia rectificarea bugetara, guvernul a dat dovada de opacitate si a adopat actul normativ fara avizul CSAT, se arata intr-un comunicat al Administratie Prezidentiale.

„Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a transmis miercuri, 5 septembrie a.c., o invitatie la consultari Prim-ministrului Romaniei, doamna Vasilica-Viorica Dancila, in vederea clarificarii unor aspecte ce tin de rectificarea bugetului de stat al institutiilor cu atributii in domeniul securitatii nationale pentru anul 2018.

Presedintele Klaus Iohannis si-a manifestat, astfel, intreaga disponibilitate la dialog cu Prim-ministrul Viorica Dancila, in vederea identificarii unei solutii care sa permita Guvernului sa adopte proiectul rectificarii bugetare respectand exigentele constitutionale.

Cu toate acestea, Premierul a ignorat invitatia la dialog a Presedintelui Romaniei si a supus spre aprobare in sedinta de guvern proiectul rectificarii bugetare fara avizul CSAT.

Presedintele Romaniei isi exprima ingrijorarea in legatura cu situatia creata, care evidentiaza un precedent periculos, prin depasirea unor linii de predictibilitate in raporturile institutionale, asa cum sunt ele stabilite in arhitectura statului.

Un dialog care sa conduca la o solutie reala ar fi putut avea loc in conditiile in care Guvernul ar fi asteptat sa aiba loc consultarile de la Palatul Cotroceni, inainte sa adopte rectificarea bugetara. in acest context, in cadrul unei discutii institutionale, si nu al unei consultari, ale carei premise au devenit caduce, joi, 6 septembrie a.c., la Palatul Cotroceni a avut loc o intalnire intre consilierii prezidentiali Cosmin Marinescu, Departamentul Politici Economice si Sociale, Mihaela Ciochina, Departamentul Legislativ, si Eugen Teodorovici, ministrul finantelor publice, respectiv Tudorel Toader, ministrul justitiei”, se arata in comunicatul Presedintiei.

Presedintele Klaus Iohannis nu a participat la intalnirea cu ministrii Finantelor si Justitiei de la Cotroceni. in locul sau au fost doi consilieri prezidentiali. intalnirea a fost solicitata de presedinte, care a convocat tot guvernul la Cotroceni pentru a discuta proiectul de rectificare bugetara pentru institutiile din domeniul securitatii nationale. Guvernul a adoptat insa in sedinta de miercuri rectificarea bugetara fara avizul CSAT, iar premierul a plecat in Spania.

Klaus Iohannis avertizeaza: Refuzul Vioricai Dancila de a merge la Cotroceni creeaza un precedent periculos! was last modified: septembrie 6th, 2018 by Radu Anghel
Sa raspandim circul prin sat...
Loading...
spre