Klaus Iohannis cere demiterea imediata a ministrilor Carmen Dan si Teodor Melescanu!

118

Presedintele Klaus Iohannis solicita demiterea imediata a ministrilor Carmen Dan si Teodor Melescanu. Presedintele a anuntat infiintarea unei comisii mixte la Administratia prezidentiala pentru rezolvarea problemelor de la vot si a spus ca politic cei care au organizat prost alegerile trebuie sa plateasca cu functia.

Declaratia integrala a presedintelui

„Am fost ieri, la Bruxelles, la doua intalniri politice importante, si anume o reuniune informala la Consiliul European si o reuniune a PPE-ului, popularii europeni. si, pot sa va spun, dragi romani, ca foarte multi lideri europeni, si nu numai cei din EPP, au apreciat foarte, foarte pozitiv, rezultatele referendumului. Acest referendum este de multa vreme incoace primul referendum din Uniunea Europeana care a reusit datorita voua, dragi romani. si aceste felicitari le-am primit in numele romanilor, in adevaratul sens al cuvantului. si repet ceea ce am spus si cu alte ocazii in ultimele saptamani: in Europa, romanii conteaza, in Europa, Romania conteaza. si dupa rezultatele de la referendum, ati primit felicitari de la cei mai importanti lideri europeni.

Dragi romani,

intre timp, numaratoarea se apropie de sfarsit. Avem deja confirmate date care sunt foarte bune. Pe ambele intrebari de la referendum au raspuns cu „DA” 6.400.000 de romani, auziti, aproape sase milioane si jumatate de romani au raspuns cu „DA” hotarat la intrebarile referendumului. Este un rezultat extraordinar de bun, care readuce Romania in normalitatea europeana, este un foarte mare succes pe care il aveti voi, care vi se datoreaza voua, dragi romani!

insa, cu toate aceste vesti bune, pozitive, din tara, din strainatate, din Uniunea Europeana, nu trebuie sa trecem cu vederea problemele grave care au aparut in timpul votarii. Probleme grave in organizarea acestor doua tururi de scrutin, fiindca am avut doua alegeri, si europarlamentare, si referendum. Avem probleme, am avut probleme si in tara. Foarte multi romani s-au aratat revoltati ca au trebuit sa stea la coada si in tara. Unii au reclamat ca au fost mult prea putine stampile de vot, altii au reclamat ca au fost mult prea putine cabine de vot si asa mai departe. Deci, se vede ca intreaga organizare a fost gandita pentru inhibarea votului si nu pentru incurajarea votului. Este ceea ce am spus inainte de 26 mai, ca PSD-ul se pregateste sa boicoteze referendumul. Dar, probleme extrem de grave au fost in sectiile de votare, la multe dintre sectiile de votare din strainatate. Am vazut cu totii, cu mare tristete si cu multa suparare, imaginile cu mii si mii de romani stand la cozile interminabile, oameni care au mers dimineata la vot si au ajuns sa voteze seara. Oameni care au mers la pranz la vot, au stat pana seara si nu au mai apucat sa voteze. Probleme peste probleme.

Aceste probleme trebuie rezolvate insa urgent, fiindca vine urmatorul tur de scrutin, in toamna acestui an avem prezidentiale si, fiindca nu am incredere in Guvern sa gaseasca solutii rapide si corecte, voi infiinta la nivelul Administratiei Prezidentiale o comisie mixta care va incepe sa lucreze. ii voi invita pe toti cei care au atributii in domeniu, rolul acestei comisii este de a identifica problemele majore, de a veni cu solutii si de a propune aceste solutii autoritatilor care pot veni cu reglementari, Parlamentului, Guvernului, AEP-ului, in principal. Dar, dupa atatea probleme, este evident ca trebuie sa existe si urmari politice. Cei care nu au organizat corespunzator sau chiar au organizat intentionat prost aceste alegeri, trebuie sa plateasca cu functia. Atentie, vorbesc de urmarea politica. Ca ulterior se gasesc si alte probleme, este o chestiune pe care o vom discuta dupa ce exista prima analiza.

Asadar, fiindca nu au stiut sa isi dea demisia de onoare, solicit demiterea imediata a ministrului de Externe si a doamnei ministru de Interne. Imediat insemnand imediat!”