Klaus Iohannis, exclus din pomenirea de la slujba de Inviere! Cine sunt preotii care au facut asta!

538

La slujba de inviere de la o biserica din Constanta, preotii au modificat o ectenie doar pentru a nu-l pomeni pe presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, care este crestin protestant luteran, membru al Bisericii Evanghelice.

Preotii bisericii Sfintii imparati Constantin si Elena din Constanta au rostit in noaptea de inviere o cerere din cadrul Ecteniei Mari modificata dupa bunul lor plac. Ei au indemnat enoriasii sa se roage pentru „conducatorii ortodocsi“ ai tarii, desi cartile de cult nu fac referire la nominalizarea religiei conducatorilor tarii. Doar Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane poate modifica formulele care se rostesc de catre preoti in cadrul unei slujbe. „Pentru binecredinciosul popor roman de pretutindeni, pentru carmuitorii tarii noastre, pentru mai marii oraselor si ai satelor si pentru iubitoarea de Hristos oaste, Domnului sa ne rugam”, suna Ectenia Mare, in formularea aprobata de Sfantul Sinod.

Expresia „conducatorii ortodocsi“ a fost perceputa ca fiind ciudata, dat fiind ca nu toti cei aflati la conducerea Romaniei sunt de aceasta credinta – incepand cu presedintele Klaus Iohannis, care este crestin protestant luteran, membru al Bisericii Evanghelice. Reprezentanti ai Arhiepiscopiei Tomisului au declarat pentru „Adevarul“ ca aceasta exprimare apartine doar preotilor respectivei biserici. „Ori au gresit, ori au vrut sa dea o replica. Probabil e un semn de iritare fata de anumite declaratii ale unor lideri, ceea ce n-ar fi justificat tinand cont chiar de semnificatia acestei seri“, au spus acestia.

Cine sunt preotii

Parohul bisericii „Sfantii imparati Constantin si Elena“ din Constanta este preotul Ciprian Stoichin, care ocupa si functia de consilier administrativ al Arhiepiscopiei Tomisului. Parintele Stoichin a fost trimis in judecata la inceputul anului 2018, alaturi de IPS Teodosie, pentru savarsirea infractiunilor de complicitate la infractiunea de abuz in serviciu in forma continuata.

DNA Constanta l-a acuzat pe ierarh de marturie mincinoasa, abuz in serviciu si inducerea in eroare a organelor judiciare. Arhiepiscopul, spun anchetatorii, „in incercarea de a-si crea o situatie favorabila in cadrul procesului penal”, a depus un denunt impotriva mai multor persoane (inclusiv 2 angajati ai sai) prin care ii acuza de fraudarea fondurilor europene, in anul 2016. in realitate, procurorii afirma ca Teodosie nu a spus adevarul. in savarsirea acestor infractiuni, procurorii au spus ca Teodosie a fost ajutat de catre consilierul sau, Ciprin Stoichin. Magistratii inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis definitiv ca dosarul sa fie retrimis la DNA pentru continuarea cercetarilor.

Preotul Ciprian Stoichin a fost implicat si intr-un scandal sexual ce a zguduit Arhiepiscopia Tomisului. in anul 2013, in mass-media a aparut informatia ca preotul ar fi fost santajat cu imagini compromitatoare de catre doi tineri, ambii teologi, unul dintre ei chiar membru al coralei „Armonia” a Arhiepiscopiei. Cei doi tineri, Marcel Marin si Ionut Picu, i-ar fi cerut bani preotului ca sa nu faca publice presupuse imagini compromitatoare in care ierarhul ar fi intretinut relatii sexuale cu o persoana la locuinta careia fusese chemat sa oficieze anumite servicii religioase. Politistii au stabilit, in urma cercetarilor, ca femeia era, de fapt, o prostituata pusa de Marcel Marin si Ionut Picu sa-l compromita pe preot, ei fiind condamnati definitiv pentru santaj, in iulie 2018, la cate 3 ani de inchisoare cu executare.

IPS Teodosie a fost audiat ca martor in acest dosar. Un alt slujitor al acestei biserici este preotul Ciprian Cojocaru, fost consilier economic al Arhiepiscopiei Tomisului. Preotul este trimis in judecata alaturi de IPS Teodosie si de alti clerici in dosarul „Nazarcea”, aflat pe rolul Curtii de Apel Constanta. Slujitorii Domnului sunt acuzati de procurorii DNA de folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene. Faptele au fost savarsite tot in dosarul fermei Nazarcea, unde in perioada 2010-2016 Arhiepiscopia Tomisului ar fi obtinut ilegal bani din subventii APIA in valoare de 1,39 milioane de lei. Tot la aceeasi biserica slujeste si preotul Florinel Apostol, care este la un pas de a-si pierde aceasta calitate, el fiind in plin proces de divort. Dosarul se judeca la Judecatoria Constanta. Cel de-al patrulea slujitor este Tanase Caraiane, fost consilier juridic al Arhiepiscopiei Tomisului, scrie Adevarul.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos