Klaus Iohannis ii da cu flit lui Dancila: „Nu va fi primita la dezbaterea de marti!”

485

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, ca daca Viorica Dancila va incerca sa apara la dezbaterea pe care o organizeaza marti cu jurnalisti si analisti, aceasta „nu va fi primita”.

”Nu va fi primita, fiindca nu este o dezbatere la care am invitat pe cineva. Este o discutie cu jurnalisti, formatori de opinie, pe care eu am organizat-o, la care eu i-am invitat si vom avea o discutie asezata, foarte interesanta, sper, despre mandatul care a trecut si despre mandatul care sper sa fie”, a afirmat, luni, Klaus Iohannis, la Ploiesti.

Viorica Dancila a declarat, duminica, intr-un interviu la Antena 3, ca ia in calcul sa mearga „peste” Klaus Iohannis la dezbaterea pe care o organizeaza, marti, cu jurnalisti si analisti politic.

„Mergeti peste dansul la dezbatere?”, a fost intrebata Dancila de Razvan Dumitrescu.

„Nu stiu inca. O dezbatere este necesara, este asteptata de toti cetatenii. Acest refuz reprezinta o sfidare la adresa romanilor. Aceasta dezbatere ar arata valoarea fiecaruia dintre noi. De ce fugi de dezbatere, de ce sfidezi? Ii sfideaza pe romani, acest lucru eu nu port sa accept”, a declarat Dancila.

Din culisele dezbaterii organizate de Iohannis

”scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA) si-a manifestat deschiderea de a asigura un spatiu neutru de desfasurare a unei dezbateri, in contextul apropierii celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Romania, pentru buna informare a opiniei publice si pentru cultura democratica a societatii romanesti. Avand in vedere anuntul public al candidatului PNL de a organiza o dezbatere cu formatori de opinie, reprezentanti ai mass-media si politologi si in urma dialogului cu echipa de campanie a candidatului Klaus IOHANNIS, propunerea SNSPA a fost agreata. Evenimentul va avea loc marti, 19 noiembrie 2019, intr-un spatiu neutru politic dar, in acelasi timp, reprezentativ pentru societatea romaneasca, respectiv in Aula Bibliotecii Centrale Universitare Carol I”, a anuntat sambata SNSPA.

Institutia subliniaza importanta comunicarii publice oneste, deschise, echilibrate, care sa atinga teme esentiale privind modul in care functioneaza institutiile politice din Romania, modul in care s-a derulat mandatul actual al Presedintelui Romaniei, precum si directiile si prioritatile care pot contribui la viitorul tarii.

Evenimentul va incepe la ora 19.00 si va dura intre doua si trei ore.

Europarlamentarul PNL Rares Bogdan a declarat, la RFI, ca dezbaterea va fi organizata dupa model american, iar intre sase si noua invitati vor putea pune intrebari, „probabil intre doua si patru intrebari” de persoana.

El a explicat ca „dezbaterea va avea loc la BCU, la Aula Carol I (…)”.

„Este o sala mica, din pacate, are doar 215 locuri pe scaune si doua loje, doua balcoane mari, care vor fi ocupate de presa acreditata, presa straina si presa din Romania (…). intrebari vor pune intre 6, 7, 8, 9 jurnalisti, analisti, formatori de opinie, politologi, care vor fi de la diverse institutii media, din diverse zone, deci nu vor fi doar oameni care au activat in zona dreptei politice sau a sustinerii societatii civile din zona dreptei, luptatori impotriva OUG 13, impotriva PSD si asa mai departe, deci vor fi si din zona celor care au sustinut guvernele PSD sau institutii media care de-a lungul timpului au fost extrem de critice cu presedintele Romaniei”, a spus europarlamentarul.

Potrivit acestuia, „in sala, in afara a patru consilieri ai domnului presedinte, vor mai fi opt oameni din staff-ul electoral, deci 12 persoane, iar restul de 202-203 persoane, cat ne permite sala, vor fi studenti”.

El a afirmat ca dezbaterea va fi transmis de mai multe posturi.

„Plus, ne asteptam ca de data asta, totusi, televiziunea nationala sa se comporte ca atare si sa preia aceasta dezbatere. Plus foarte multe site-uri de stiri, conturi de Facebook. Dezbaterea pe care eu am moderat-o in urma cu cinci ani la Realitatea TV a avut per total o audienta de 5,5 milioane de telespectatori. Acum ne asteptam ca audienta cu tot cu Facebook sa fie undeva la peste sapte milioane de cetateni. Fiecare jurnalist, analist, politolog va putea sa puna intrebari, probabil intre doua si patru intrebari, inca nu stim exact, pentru ca daca vor fi noua, trei intrebari de un invitat, plus raspunsurile aferente, care sa fie cat mai complete si complexe si sa dea satisfactie celui care a pus intrebarea, ne poate duce in doua ore, doua ore si jumatate. E greu de crezut ca va fi o perioada mai lunga de atat, pentru ca e greu si pentru cel care trebuie sa raspunda la intrebari si pentru cei care ne urmaresc (…). Nu vom prestabili teme”, a precizat el.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos