Klaus Iohannis, o noua lovitura pentru PSD: Olguta Vasilescu si Draghici nu vor ajunge la Palatul Victoria!

286

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat vineri, in cadrul unei conferinte de presa la Cotroceni, ca va respinge propunerile PSD pentru Dezvoltare Regionala si Transporturi, respectiv Lia Olguta Vasilescu si Mircea Draghici.

„Ieri am semnat decretele de revocare (a lui Paul Stanescu si Lucian sova – n.r.), care au fost si publicate, s-a vazut inca o data ca decretele mele se publica in aceeasi zi, ca sa ne amintim de o discutie de acum cateva zile (privind sefia Statului Major al Armatei – n.r.). Nu am formulat inca un raspuns de refuz, fiindca voi refuza propunerile inaintate de prim-ministru. Avem si argumente de legalitate dar si de oportunitate. Echipa mea lucreaza la aceasta analiza, insa pana la mijlocul saptamanii viitoare voi da publicitatii inclusiv motivele pentru care voi refuza propunerile prim-ministrului”, a declarat Iohannis.

Presa acreditata la Cotroceni i-a adresat o serie de intrebari presedintelui dupa acest anunt:

Jurnalist: Faptul ca cei doi au dosare penale, acesta este un argument pentru care respingeti aceste propuneri?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Aceste argumente le veti putea gasi in argumentatia pe care o voi prezenta, inclusiv public.

Jurnalist: Cu Premierul Viorica Dancila intentionati sa discutati despre acest refuz, al doilea?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Cu doamna Prim-ministru intentionez sa discut ori de cate ori ma cauta intr-o chestiune care priveste Guvernul.

Jurnalist: Cum ii raspundeti doamnei Premier? Declara dumneaei ca nu va exercitati rolul de mediator, dupa o discutie pe care ati avut-o despre cele doua propuneri.

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Cu tot respectul pentru dumneavoastra, care sunteti jurnalisti acreditati la Cotroceni si colaboram foarte bine, nu prin dumneavoastra transmit raspunsurile doamnei Prim-ministru.

Jurnalist: Dar avand in vedere aceste acuze venite din partea Prim-ministrului, cum vedeti colaborarea cu Prim-ministrul si cu Guvernul, pe parcursul Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Pe parcursul Presedintiei Consiliului Uniunii Europene, pe teme europene, voi avea grija sa avem pozitii care ne ajuta sa indeplinim cu succes aceasta Presedintie.

Jurnalist: Credeti ca va exista din partea PSD sa revina cu propunerea Liei Olguta Vasilescu, de aceasta data la Transporturi, avand in vedere ca prima si prima data a fost un refuz de remaniere? De fapt, nu i-ati remaniat pe cei doi ministri.

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Da, nu stiu ce va face PSD, vom observa.

Jurnalist: Este legal, din punctul dumneavoastra de vedere?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Asta vom vedea atunci cand vom avea o propunere si o analizam impreuna cu juristii.

Jurnalist: Domnule Presedinte, CCR a stabilit intr-o decizie mai veche ca nu pot fi date argumente pe baza de oportunitate si as vrea sa va intreb, totusi, care ar fi aceste argumente, pentru ca vorbeati despre ele mai devreme.

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Aceste argumente le veti gasi in documentul scris.

Jurnalist: Domnule Presedinte, la nivelul Guvernului se invoca un anumit blocaj care ar putea exista la cele doua ministere, neexistand nici titular, nici interimar. Cum vedeti dumneavoastra aceasta situatie?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Aceasta situatie o vad foarte simplu. Atata vreme cat exista un ministru pe scaunul de ministru, nu exista blocaj. Iar daca PSD doreste alti ministri, n-are decat sa faca pasii prevazuti de Constitutie.

Jurnalist: Social-democratii spun ca au facut deja acesti pasi, ca au venit deja cu doua propuneri si ca dumneavoastra, practic, din punct de vedere constitutional, nu mai puteati refuza aceste propuneri.

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Da, o sa aiba ocazia sa mai incerce o data.