La BUCURESTI razboi, la CLUJ ”traba mere ca unsa”! Doi parlamentari, unul din PSD, altul din USR, au un proiect comun pentru Cluj!

543

În plin război politic, doi aleşi PSD şi USR au un proiect comun pentru Cluj! Cei doi i-au trimis primarului Emil Boc o scrisoare deschisă în care îi cer să se implice.

Doi parlamentari de Cluj, unul de la putere şi altul din opoziţie, îi cer primarului Emil Boc realizarea unui proiect-pilot de buget participativ care să stea la baza unei propuneri legislative la nivel național, scrie ziuadecluj.ro.

Cei doi aleşi clujeni, deputatul PSD Horia Nasra şi deputatul USR Adrian Dohotaru, au trimis o scrisoare deschisă primarului Emil Boc.

„În urma consultărilor legate de bugetul național din 2017, Ministrul Consultării Publice și al Dialogului Social, Gabriel Petrea, a decis alocarea de resurse (aprox. 100.000 de lei) pentru implementarea unui proces de bugetare participativă (BP) pe parcursul anului 2017, urmând ca o primărie să își asume alocări bugetare în 2018, de cel puțin 10% din bugetul de investiții și reparații, rezultate în urma co-deciziilor cetățenești.

Amintim că bugete participative la nivel local s-au adoptat în peste 1.500 de localități din lume. La rândul său, Clujul a adoptat o formă ușoară a BP, cu proiecte mici, până în 1.000 de euro, dar designul propus este gândit la altă anvergură, cu accent pe infrastructură, nu pe evenimente.

BP are scopul de a crește participarea publicului la luarea deciziilor și a spori încrederea în autorități prin delegarea parțială a unor decizii bugetare către cetățeni”, se arată în scrisoarea deschisă semnată de cei doi parlamentari clujeni.

Horia Nasra şi Adrian Dohotaru au făcut şi o propunere concretă primarului Emil Boc.

„Propunerea noastră este ca bugetul participativ al anului 2017 să se desfășoare sub forma unui program multi-anual denumit Cluj, Capitală Verde a Europei, propus deja de mediul asociativ local.

Subliniem că Clujul nu este la un nivel nici măcar apropiat pentru a câștiga titlul în anii imediat următori. Cu toate acestea, Comisia Europeană poate premia și eforturi substanțiale și politici publice vizionare, care să conducă la o calitate cât mai ridicată a vieții pentru locuitorii Clujului, concept-umbrelă și pentru strategia de dezvoltare a orașului (2014-2020).

Inițiativa Cluj, Capitală Verde se dezvoltă pe trei paliere. În primul rând, ne cerem dreptul la oraș prin reaproprierea spațiului public, în special a celui verde: pietonalizarea culoarului Someșului, spații publice în cartiere, realizarea unor parcuri de proporții în estul, centrul și vestul orașului etc. O a doua axă constă într-o mobilitate mai sustenabilă în oraș prin încurajarea transportului public în defavoarea traficului auto privat și crearea unor coridoare cicliste și pietonale. Un al treilea palier este colectarea selectivă la sursă, creșterea cotei de reciclare la un nivel civilizat, similar mediei UE, cuplate cu măsuri care asigură justiția socială pentru oamenii mutați la Pata Rât, într-o zonă poluată, mulți dintre ei lucând în condiții toxice în sistemul de salubrizare al Clujului”, se afirmă în iniţiativa celor doi aleşi clujeni.

Cei doi spun că iniţiativa este, aşa cum se poate observa, una transpartinică, cu un caracter civic, cu scopul de a consolida democraţia participativă.

„O participare, care nu include mii de oameni la deliberări și evenimente publice și zeci de mii de clujeni prin instrumente digitale, o considerăm din start drept un eșec.

Suntem orașul cu cea mai importantă implicare cetățenească din țară, cu expertiză universitară și echilibru politic între forțele partinice, de aceea este firesc să ne orientăm în primul rând spre Cluj pentru implementarea bugetului participativ Cluj, Capitală Verde”, mai declară cei doi parlamentari.

Aceştia mai spun că aşteaptă răspunsul primarului în termen de o săptămână, pentru a putea avansa propunerile la Ministerul Consultării Publice.

În cadrul proiectului de bugetare participativă, cetăţenii sunt consultaţi cu privire la proiectele care ar trebui finanţate cu prioritate, iar după consultările publice, iniţiativele cetăţenilor ar urma să îmbrăce forma unor Hotărâri de Consiliu Local şi vor fi incluse în bugetul pe anul viitor.

O asemenea iniţiativă a mai avut primăria clujeană în anul 2013, referitor la proiectele cartierului Mănăştur.

Primăria derulează de asemenea programul de bugetare participativă Com’on Cluj-Napoca. În cadrul său, în anul 2016, bugetul total a fost de 445.000 lei, cu o finanțare locală de 400.000 lei, respectiv de 45.000 lei, co-finanțare asigurată de Fundația ERSTE și Banca Comercială Română.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos