La Operă, la Operă, cine ne descoperă? REPORTAJ GÂNDUL de la discreta lansare a candidaţilor ARD: "Trebuie să fim furioşi"

270


de Clarice DINU
Publicat la: 05.11.2012 23:00
Ultima actualizare: 05.11.2012 23:58


Mediafax Foto/ Octav Ganea

Lansările cu fast cu mii de activişti de partid au fost făcute uitate de PDL care, alături de mai noii săi parteneri din ARD – Forţa Civică, Noua Republică şi PNŢCD -, au ales, de la Opera Română, să dea startul confruntării electorale, într-un eveniment construit în jurul liderilor celor patru partide. Semnalele de luptă lansate pe rând de Vasile Blaga, Mihai Răzvan Ungureanu, Mihail Neamţu şi Aurelian Pavelescu, flancaţi pe scenă de câteva zeci de manechine de carton fără chip, aducând mai degrabă a fantome, nu au mobilizat prea tare audienţa, chiar dacă cei patru co-preşedinţi au încercat să intre în dialog cu sala. Nu au fost ajutaţi nici de semiobscuritatea şi nici de rulajul pe fundal al figurilor candidaţilor grupaţi pe regiuni.
Ghinion, calculatorul „responsabil” de moment s-a blocat la prezentarea oamenilor ARD din Muntenia.


Citeşte şi Lansarea candidaţilor ARD la ALEGERILE PARLAMENTARE 2012: MRU: „Nu suntem o alianţă de cumetrie, suntem o alianţă a patrioţilor”

Discursurile au fost lungi, pierdute în multe metafore care îl vizau pe Victor Ponta, redescoperirea energiei înainte de alegeri fiind mimată mai degrabă de liderii ARD în formulări de tipul „suntem Alianţa patrioţilor” sau „trebuie să fim furioşi”.

În deschiderea evenimentului, maestrul de ceremonii Traian Ungureanu i-a confuzat pentru câteva secunde pe activiştii de partid între care se pierduseră Elena Udrea şi Roberta Anastase. „Avem un mare blat”, a spus TRU, care s-a grăbit să dezmorţească audienţa cu „avem un blat cu România”. I-a lăsat apoi locul pe scenă preşedintelui PDL, Vasile Blaga, care i-a asigurat pe ARD-işti, parafrazându-l pe Traian Băsescu, că în urma lui Victor Ponta „va rămâne doar dâra de fum a maşinii lui de curse în care în portbagaj e copilotul adormit”, cu referire la Crin Antonescu.

Liderul-democrat liberal i-a trimis pe ARD-işti să meargă din casă în casă să strângă câte zece mii de semnături pentru susţinerea programului de guvernare care propune scăderea cotei unice şi creşterea salariului minim. „Aşa vom câştiga”, i-a mai dezmorţit Blaga pe cele câte sute de partidipanţi la lansarea candidaţilor.

Entuziasmul s-a risipit însă odată cu discursul fostului premier Mihai Răzvan Ungureanu care a descoperit că multă lume îi reproşează „că i s-a înmulţit numărul cutelor de pe fruntea sa”, transferând apoi discursul către cei pe care i-a întâlnit de când bate „fiecare kilometru din această ţară în care oamenii sunt încruntaţiŢ. „România este o ţară furată, băgată în buzunarul unor oameni care vor să câştige votul cu minciuna”, a explicat MRU, prezentând ARD ca singura soluţie pentru că a demonstrat că poate fi o alianţă „nu neapărat de cumetrie”, ci „o alianţă a patrioţilor”. „Noi nu promitem luna de pe cer dacă aceasta nu ne stă în putinţă. România aşteaptă de la noi ceva ce USL nu poate da: respect”, a încheiat Ungureanu.

Ştafeta a fost preluată de liderul Noii Republici, Mihail Neamţu care a reluat episodul scrisorii pe care a primit-o de la un tânăr dezamăgit de ce se întâmplă în România. Pe final, Neamţu a reuşit însă să dezmorţească audienţa, recitând „Ridică-te, Gheorghe, ridică-te Ioane”, a lui Radu Gyr, poet, membru al Mişcării Legionare, figură marcantă a temniţelor comuniste şi autor al versurilor imnului neoficial al Mişcării Legionare, „Sfântă tinereţe legionară”.

Preşedintele PNŢCD, Aurelian Pavelescu, a încercat şi el să menţină interesul participanţilor decretând din start că „intrăm în luptă furioşi. Trebuie să fim furioşi”.

Cu toate acestea, în final, „furia” audienţei s-a manifestat direct asupra uşilor de ieşire de la Opera Naţională şi luării cu asalt a maşinilor care aşteptau în parcare.

Clarice Dinu este editor al ziarului Gândul

Intră în comunitatea Facebook Gândul, locul unde ziarul vorbeşte cu tine


 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos