La sugestia PSD-istului Adrian Tutuianu, parlamentarii au votat ingenuncherea SRI – ”Am considerat UTIL sa putem controla SRI!”

400
Senatorii și deputații au votat în ședința de plen reunită de miercuri pentru sporirea atribuțiilor Comisiei de control al SRI. Modificarea regulamentului de funcționare a Comisiei va da posibilitatea efectuării unor controale inopinante la instituții aflate în subordinea SRI.

Prin aceste modificări Comisia va putea iniția și acte normative în domeniu, lucru pe care potrivit legilor actuale Comisia SRI nu poate să-l facă.

Astfel, aleșii au adoptat proiectul de Hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii Parlamentului României nr. 30/1993 privind organizarea și funcționarea Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații.

Înaintea votului, USR a solicitat retrimiterea la Comisie, pentru modificări suplimentare, însă plenul a votat împotriva propunerii. Hotărârea a fost adoptată de Parlament cu 273 de voturi „pentru” şi 23 „împotrivă”.

Președintele Comisiei SRI, Adrian Țuțuianu declara, la jumătatea lunii martie, că una dintre noile atribuții va fi posibilitatea efectuării unor controale inopinante la SRI.

„Am precizat că atribuţiile de control ale comisiei pot fi exercitate inclusiv prin activităţi de control la sediile SRI şi am stabilit două modalităţi de control – cu notificare prealabilă, dar şi inopinate pe o tematică stabilită în cadrul comisiei. Am prevăzut că SRI este obligat să pună la dispoziţia comisiei în timp util rapoarte, documente, etc. şi să permită audierea personalului militar şi civil indicat de comisie”, spunea, în martie, senatorul PSD, Adrian Țuțuianu.

Totodată, directorul SRI se poate adresa comisiei de câte ori consideră că reputaţia sau imparţialitatea Comisiei este afectată.

„Ca noutate – am considerat util pe de o parte să controlăm SRI, dar şi să-l apărăm atunci când există tentaţia unora sau altora de a aduce acuze nejustificate SRI şi am prevăzut ca această Comisie se poate sesiza din oficiu cu privire la acele acţiuni care ar putea afecta activitatea SRI sau care ar putea crea suspiciuni cu privire la legalitatea acesteia. SRI, prin director, se poate adresa comisiei ori de câte ori consideră că reputaţia sau imparţialitatea Comisiei este afectată în orice mod. Comisia poate dispune verificări cu privire la aceste aspecte”, a adăugat Ţuţuianu.

Comisia de control a SRI va putea sesiza acum Preşedintele României, organele de cercetare penală, CSM, Curtea de Conturi, ANAP şi ministere „în situaţia în care se constată posibile încălcări ale legii de către SRI”.

Membrii Comisiei de control al SRI vor fi și protejaţi, la solicitare, de către Serviciul Român de Informaţii, scrie evz.ro.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos