PE a lansat in Romania o campanie dedicata informarii cetatenilor privind alegerile europene din 2014!

497

1eruropeanParlamentul European (PE) a lansat la Bucuresti campania dedicata informarii cetatenilor statelor membre cu privire la alegerile europene din 2014, sub logo-ul „Actioneaza. Reactioneaza. Decide” si sloganul „Acum e altfel”, potrivit agerpres.ro.

„Obiectivele acestei campanii institutionale sunt acelea de a informa cetatenii europeni cu privire la alegerile europene, de ce este important sa participe la aceste alegeri si, mai cu seama, sa inteleaga mai bine impactul deciziilor care se iau la nivelul Uniunii Europene, inclusiv in cadrul Parlamentului European, asupra vietii lor, a noastre, de zi cu zi. Poate unul dintre lucrurile cele mai importante si care diferentiaza aceasta campanie de campanii de informare similare este faptul ca in contextul acestei campanii se va reliefa mai clar impactul votului cetateanului asupra constituirii unei majoritati politice in PE care sa-l aleaga pe viitorul presedinte al Comisiei Europene”, a declarat Madalina Mihalache, seful interimar la Biroului de Informare al PE in Romania, la lansarea campaniei de informare.

Ea a precizat ca, asa cum este conceputa, campania va fi „neutra din punct de vedere politic” si va fi acompaniata de un videoclip de prezentare valabil pentru toate statele membre.

„Este nonpartizana. Va scoate in evidenta, asa cum spuneam, impactul deciziilor Parlamentului asupra vietii de zi cu zi, dar nu se va implica in niciun fel in campaniile pe care partidele politice europene si partidele nationale le vor desfasura in tarile lor si la nivel european”, a declarat Madalina Mihalache.

Mesajul principal al campaniei, a completat ea, este acela de a arata diferentele fata de etapele anterioare ale activitatii PE.

„Si anume ca ne aflam intr-un context mult diferit fata de anii precedenti, ne aflam intr-o situatie in care Parlamentul are puteri sporite dupa intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona si ne aflam, de asemenea, intr-o situatie in care Parlamentul doreste sa faca aceasta legatura dintre vot si desemnarea noului presedinte al Comisiei Europene”, a declarat seful Biroului de Informare al PE in Romania.

Madalina Mihalache a precizat ca rezultatele unui studiu Eurobarometru arata ca cetatenii europeni au raspuns afirmativ participarii la vot pentru alegerile pentru PE, in procent de 55%, in masura in care vor sti din timp cine sunt cei care candideaza pentru presedintia Comisiei Europene.

Campania va avea patru etape. Prima etapa care se desfasoara sub sloganul „Actioneaza. Reactioneaza. Decide” isi propune sa explice noile puteri ale Parlamentului European si modul in care acesta ii influenteaza pe locuitorii din UE.

Faza a doua, desfasurata din octombrie pana in februarie 2014, va fi centrata pe cinci teme principale – economia, calitatea vietii, locurile de munca, bugetul si folosirea banilor Uniunii Europene si UE in lume – prin intermediul unor evenimente interactive organizate in orasele europene.

Faza a treia, campania electorala propriu-zisa, va incepe in luna martie si se va axa pe data alegerilor – 22-25 mai. Aceste date vor fi adaugate pe logo pe masura ce se vor apropia alegerile. In aceasta faza se asteapta ca grupurile politice europene sa-si desemneze candidatii la presedintia CE.

Dupa alegeri, faza finala, care va dura de la finele lunii mai pana in luna noiembrie 2014, se va concentra pe noul Parlament European, pe alegerea noului presedinte al Comisiei Europene si pe inaugurarea noii Comisii.

Inaugurarea noii Comisii se va face in cadrul unui eveniment desfasurat cel mai probabil la 1 noiembrie 2014 pe esplanda din fata Parlamentului European, pentru a marca faptul ca presedintele CE este responsabil in fata legislativului european, a subliniat seful Biroului de Informare al PE.

Campania va costa 16 milioane de euro la nivel european, fonduri distribuite pentru cele 28 de state membre, a precizat Madalina Mihalache.

De la 1 decembrie 2013, pe pagina Parlamentului European va fi deschis un website privind desfasurarea campaniei de informare.

Parlamentul European a lansat la Strasbourg, la 10 septembrie 2013, campania institutionala de informare pentru alegerile europene care vor avea loc in perioada 22-25 mai 2014.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos